Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

To κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών μετά τη συνάντησή τους υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δείτε τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών μετά τη συνάντησή τους υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Μετά από επτά ολόκληρες ώρες συνεδρίασης των πολιτικών αρχηγών, όλοι πλην του ΚΚΕ εξουσιοδότησαν τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει άμεσα σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές προκειμένου να εξευρεθεί άμεσα λύση, έτσι ώστε να επιστρέψει η ομαλότητα στη χώρα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από τον Δημήτρη Κουτσούμπα συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο δεν περιέχει συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως είναι ένα πολιτικό κείμενο με συγκεκριμένα σημεία.

Το βασικό σημείο στο κοινό ανακοινωθέν είναι πως η χώρα λέει ΟΧΙ στη ρήξη και ΝΑΙ στο ευρώ και πως το αποτέλεσμα το δημοψηφίσματος δεν σημαίνει όχι στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.


Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνεται στο αναπτυξιακό πακέτο που θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους δανειστές, όπως άλλωστε είχε υποσχεθεί και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Το τρίτο σημείο θα αφορά την ανάγκη άμεσης ύπαρξης μεταρρυθμίσεων που θα εξασφαλίζουν όμως την κοινωνική συνοχή.

Επίσης, θα αναφέρεται πως είναι άμεση ανάγκη για άνοιγμα των τραπεζών, που σημαίνει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και φυσικά το θέμα του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες η κουβέντα των πολιτικών αρχηγών έγινε επί της βάσης της πρότασης Γιούνκερ, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος. Θυμίζουμε ότι η αναθεωρημένη πρόταση Γιούνκερ εξαιρούσε από τις περικοπές το ΕΚΑΣ και έριχνε τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από το 23% που ήταν η αρχική απαίτηση στο 13%.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται να προσθέσει στην πρόταση του Γιούνκερ κάποια ζητήματα που αφορούν τους αγρότες, το τι μέλλει γενέσθαι για τις αμυντικές δαπάνες και παρεμβάσεις στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.
 Σύμφωνα με πληροφορίες της ΝΕΤ, ο Φρανσουά Ολάντ ήταν αυτός που ζήτησε από τον πρωθυπουργό να προσέλθει στις Βρυξέλλες έχοντας μαζί του ένα έγγραφο που να αντιπροσωπεύει το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
Το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών 

Ύστερα από αίτημα του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος συνεκάλεσε σήμερα, 6η Ιουλίου 2015 και ώρα 10:00, σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή, υπό την Προεδρία του.

Στην σύσκεψη έλαβαν μέρος:

· Ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας,

· Ο μεταβατικός Αρχηγός της Ν.Δ., υπό την ιδιότητά του ως Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης,

· Ο Επικεφαλής του Κόμματος «Το Ποτάμι», κ. Σταύρος Θεοδωράκης,

· Ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κ. Δημήτριος Κουτσούμπας,

· Ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Παναγιώτης Καμμένος και

· Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος», κα Φώφη Γεννηματά.

Κατά την σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός προέβη σ’ ενημέρωση των Πολιτικών Αρχηγών για τις πρωτοβουλίες που προτίθεται ν’ αναλάβει άμεσα, μετά το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος. Στην συνέχεια οι Πολιτικοί Αρχηγοί διατύπωσαν τις επιμέρους προτάσεις τους.

Στο τέλος της σύσκεψης οι Πολιτικοί Αρχηγοί –με την επιφύλαξη της συνολικής διαφωνίας του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ κ. Δημητρίου Κουτσούμπα, η οποία καταχωρίσθηκε λεπτομερώς στα Πρακτικά της συνεδρίασης- κατέληξαν στην εξής κοινή ανακοίνωση:

«Η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη για την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Και ο κάθε Πολιτικός Αρχηγός θα συμβάλλει, αντιστοίχως, στο πλαίσιο του θεσμικού και πολιτικού του ρόλου.

Κοινός στόχος είναι η επιδίωξη λύσης η οποία θα διασφαλίζει:

· Την επαρκή κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας.

· Αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις, με κριτήριο την δίκαιη κατανομή των βαρών και προώθηση της ανάπτυξης, με τις κατά το δυνατόν λιγότερες υφεσιακές επιπτώσεις.

· Ισχυρό, εμπροσθοβαρές, αναπτυξιακό πρόγραμμα, πρωτίστως για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας.

· Δέσμευση για την έναρξη ουσιαστικής συζήτησης ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Άμεση προτεραιότητα αποτελεί η αποκατάσταση της ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ.

Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, αμέσως μετά την προσεχή Σύνοδο Κορυφής, για τα πρώτα συμπεράσματα που θα εξαχθούν και για την εν γένει πορεία των διαπραγματεύσεων.»

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο, συνοδευόμενος από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη και τον Νίκο Παππά, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Αργότερα, ο κ. Σακελλαρίδης σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε:
«Το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, μία ημέρα μετά το δημοψήφισμα, δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το μαζικό, πλειοψηφικό και σαφές μήνυμα του ελληνικού λαού. Την εντολή, δηλαδή, για μια ουσιαστική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση που θα επιμερίζει τα βάρη με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, θα ρυθμίζει το ζήτημα του χρέους, θα διασφαλίζει τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και φυσικά θα αποκαθιστά τη ρευστότητα των τραπεζών. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε την στήριξη των πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση της απόφασης του ελληνικού λαού. Η ελληνική κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και απόλυτη συνείδηση της κρισιμότητας των στιγμών προχωρά άμεσα στη λήψη όλων των απαραίτητων πολιτικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό».
Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο, τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία στη μακρά της ιστορία έχει αποδείξει ότι βάζει τα συμφέροντα της χώρας πάνω από όλα. «Για αυτό και προσήλθα και σε αυτή τη συζήτηση με διάθεση συνεννόησης» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης. «Αυτή η συνάντηση έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολύ καιρό. Η σημερινή κατάσταση είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν από δέκα ημέρες και από το Δεκέμβρη του 2014. Είναι αυτό ευθύνη της κυβέρνησης που νόμιζε ότι κέρδιζε χρόνο, ενώ έχανε χρόνο. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές ηγεσίες να συμβάλλουμε ώστε να βρούμε την ενότητα και να έχουμε τη ψυχραιμία να παροτρύνουμε την κυβέρνηση να φέρει μία συμφωνία που θα έχει ευρύτερη αποδοχή».

«Η ανακοίνωση της προεδρίας, εμάς μας εκφράζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.
Ο Πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε πως ο Πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί στον ελληνικό λαό συμφωνία εντός 48 ωρών και ξεκαθάρισε πως θα ζητήσει την παρέμβαση του ΕΛΚ ενώ θα κάνει όλες τις απαραίτητες κινήσεις εφόσον αποδειχθεί ότι η συμφωνία υπηρετεί τους πυλώνες που έχει θέσει η ΝΔ.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε ότι το κοινό ανακοινωθέν είναι ουσιαστικά μια ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης για διαπραγματεύσεις από την ελληνική κυβέρνηση. «Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων» τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος εξήγησε ότι τώρα ως χώρα θα πρέπει να διαψεύσουμε όσους ισχυρίζονται ότι η Ευρώπη θα μπορέσει να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα.
Από την πλευρά του, ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι σήμερα είναι μια "ιστορική ημέρα" και πως χτες ο ελληνικός λαός έστειλε ένα "σύνθημα για εθνική ομοψυχία". "Σήμερα, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε λίγη ώρα θα έχετε στα χέρια σας ένα κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί εκτός από το ΚΚ" ανέφερε χαρακτηριστικά. Όσον αφορά την πιθανότητα συμφωνίας, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι πλέον είναι "στα χέρια της Ευρώπης και θα πρέπει να δοθεί άμεσα ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη". Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι η συμφωνία είναι "μονόδρομος" ενώ αποκάλυψε ότι υπάρχει σαφής αναφορά για το χρέος.


Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησηης δυστυχώς έγινε στο και πέντε και μας βρίσκει με τις τράπεζες κλειστές, χωρίς συμφωνία και χωρίς πρόγραμμα. Αν είχε γίνει νωρίτερα πολλά από αυτά που ζούμε θα τα είχαμε αποφύγει. Είναι ανάγκη είπε η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με ευθύνη της κυβέρνησης για εξέυρεση λύσης, για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και ομαλοποίηση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Η κυβέρνηση δεν έχει εντολή για ρήξη, οι θυσίες του λαού πρέπει να δικαιωθούν.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διαχώρησε την θέση του λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαική διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαική Ένωση. Σημείωσε ότι το ΚΚΕ διαφώνησε συνολικά με το ανακοινωθέν καθώς κανείς δεν έχει εξουσιοδοτήσει κανέναν να υπογράψει νέα μνημόνια για τον λαό. Είπε ότι η αδιέξοδη πολιτική που ακολουθείται οδηγεί είτε σε μία νέα επώδυνη συμφωνία είτε σε χρεοκοπία και grexit. Και οι δύο εκδοχές είναι αρνητικές για τον λαό μας.