Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Σε αναβρασμό ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση της κυβέρνησης | Ποιοι βουλευτές έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της συμφωνίας

Επιφυλακτικός ο Λεουτσάκος, αρνητικοί οι Λαπαβίτσας, Μητρόπουλος και Μιχελογιαννάκης

Σε αναβρασμό ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση της κυβέρνησης | Ποιοι βουλευτές έχουν ήδη ταχθεί εναντίον της συμφωνίας

 «Μουδιασμένο» εμφανίζεται μέχρι στιγμής το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από την ανακοίνωση των μέτρων που προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Ήδη, η εσωκομματική…αντιπολίτευση έχει αρχίσει να «βράζει» με ορισμένους βουλευτές να εκφράζουν ανοιχτά την αντίθεσή τους στις προτάσεις της κυβέρνησης και να διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία. 
Ο πρώτος που τοποθετήθηκε ήταν ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος μιλώντας σε δελτίο ειδήσεων χτες το βράδυ τόνισε ότι «μια συμφωνία με βάση τις νέες προτάσεις της κυβέρνησης είναι ταφόπλακα για την Ελλάδα, δεν πρόκειται να περάσει από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ». Μάλιστα, ο κ. Μιχελογιαννάκης τόνισε ότι μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει μνημόνιο χειρότερο από τα πρώτα και θα διευρύνει την κοινωνική εξαθλίωση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να σταματήσει. 

Μια αντίστοιχη θέση εξέφρασε και σήμερα το πρωί, στην εκπομπή «Πρωινό ΑΝΤ1». «Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην ελληνική πρόταση είναι εγκλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχελογιαννάκης, ο οποίος επέκρινε ιδιαίτερα την αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και τις έμμεσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. 

«Με τα νέα μέτρα υπολογίζω ότι θα χάσουν από την τσέπη τους οι Έλληνες, τουλάχιστον δύο μισθούς» τόνισε ο κ. Μιχελογιαννάκης και διερωτήθηκε: «Πως μπορείς να κάνεις μια συμφωνία που θα αυξήσει τις αυτοκτονίες και θα φτωχοποιήσει το λαό;».

«Χάνει ο Έλληνας δύο μισθούς ακριβώς! Συγχρόνως, γλιτώσαμε το ΕΚΑΣ , τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, τις μαζικές απολύσεις, την πώληση ΔΕΗ-ΟΤΕ, το επίδομα θέρμανσης-κίνησης, τις συλλογικές συμβάσεις, τον κατώτατο μισθό, την αλλαγή ορίων ηλικίας και την εστίαση που παρέμεινε στο 13%. Φτάνουν αυτά; Όχι», δήλωσε αργότερα το μεσημέρι στο ραδιοσταθμό Βήμα ο βουλευτής ο κ. Μιχελογιαννάκης. 

Πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα: « Πρώτο ερώτημα: η αγορά ομολόγων των 27 δις από τον ESM θα μειώσει και πόσο, το χρέος; Γιατί χωρίς διαγραφή του χρέους, είναι αβίωτη και η ζωή και η κοινωνία και όλοι μας. Δεύτερον, από το επενδυτικό σχέδιο , τόσο του Ντράγκι όσο και του Γιούνκερ, πόσο ακριβώς παίρνουμε και πότε; Τρίτη ερώτηση, στις ιδιωτικοποιήσεις, πόσο θα είναι το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου και ποιο θα είναι το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων; Και τέταρτον, στη λέξη προστασία του φτωχού νησιώτη, τι εννοεί συγκεκριμένα; Αν μου απαντήσει σε αυτά τα τέσσερα, που οφείλει να τα απαντήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα και στην Κεντρική Επιτροπή, τότε με κριτήριο τον προεκλογικό μου λόγο που με έκλεξε πρώτο βουλευτή, θα αποφασίσω». 

Συμπλήρωσε πως «η φτώχεια παλεύεται, η εθνική αξιοπρέπεια όχι. Θεωρώ ντροπή το bullying των ξένων που το ανέχτηκα και ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κι ως Έλληνας πού ντρέπομαι, και για τα δύο. Να στέλνει επιστολή εκλεγμένος βουλευτής, επιλογή του πρωθυπουργού, θεσμικός υπουργός Οικονομικών και λόγω της υπογραφής Βαρουφάκη, να τη γυρίζουν πίσω; Ντροπή πραγματικά! Που δεν δεχτήκανε την υπογραφή ενός υπουργού Οικονομικών εκλεγμένου; Και είναι κακός ο Βαρουφάκης;».Κάλεσε την πρόεδρο της Βουλής να μην δεχθεί κατεπείγουσες διαδικασίες λέγοντας «Καλώ την κυρία Κωνσταντοπούλου να αναδείξει πραγματικά το μέγεθός της και την ηθική της. Να μη δεχτεί ούτε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ούτε νομοσχέδιο με ένα άρθρο ούτε κατεπείγουσα μορφή και το σημαντικότερο, πάνω από όλα, να μη το βάλει τετελεσμένο σε μια μέρα να περάσει από την Επιτροπή Οικονομικών και να το φέρει στην Ολομέλεια».

«Πώς θα επιστρέψουν στις εκλογικές τους περιφέρειες για να εξηγήσουν τη συμφωνία στους ψηφοφόρους;» διερωτάται ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος εξέφρασε τον προβληματισμό του στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit. O κ. Λαπαβίτσας δήλσε στην εφημερίδα ότι αν οι μεταρρυθμίσεις αποτελούνται κυρίως από μέτρα λιτότητας που επηρεάζουν αρνητικά τις καθημερινές ζωές των πολιτών, τότε θα υπάρξουν σημαντικά πολιτικά ζητήματα. 

«Δεν πρέπει να υπάρξουν μέτρα λιτότητας» ξεκαθάρισε ο κ. Λαπαβίτσας.

Επιφυλακτικός ο Λεουτσάκος 
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, που, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι θα «πρέπει να δούμε συνολικά τα μέτρα και το τι περιλαμβάνουν για την ελάφρυνση του χρέους και την αναπτυξιακή προοπτική που δίνουν στη χώρα». 

Την ίδια ώρα, μιλώντας στη Βουλή ο κ. Λεουτσάκος ανέφερε ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει χωρίς ταλαντεύσεις, στηριγμένη από τη λαϊκή κυριαρχία και τη βούληση του ελληνικού λαού. «Γι' αυτό θα κριθεί η κυβέρνηση και όλοι μας», προσέθεσε ο κ. Λεουτσάκος και τόνισε: «Κανένας εκβιασμός δεν πρέπει να περάσει στην κυβέρνηση. Κυρίως, όμως, δεν μπορεί να εκβιαστεί ένας λαός από ένα ψευτοδίλημμα. Πάνω από όλα είναι η λαϊκή κυριαρχία».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος με σύντομο σχόλιό του στο facebook, έγραψε πως δεν μπορεί η Αριστερά να μην έχει άλλη εναλλακτική.

Ακραία και αντικοινωνικά τα μέτρα, λέει ο Μητρόπουλος 
«Η προσωπική μου στάση είναι ότι αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν, είναι ακραία και αντικοινωνικά. Πιστεύω ότι αυτό το πακέτο που έχετε ανά χείρας δεν μπορεί να έρθει στην ελληνική Βουλή» δήλωσε ο Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στο Star τη Δευτέρα το βράδυ. 

Σε νέες δηλώσεις του την Τρίτη στο Mega, ο κ. Μητρόπουλος ζήτησε από τη Βουλή να στείλει μήνυμα «εθνικής υπερηφάνειας στους δανειστές και μετά να ακολουθήσουν εκλογές. Μάλιστα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να εξηγήσει πως η χώρα έφτασε μέχρι αυτό το σημείο. 

Ταυτόχρονα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, καθώς, όπως δήλωσε, «μόνο ο λαός μπορεί να απαντήσει αν δέχεται αυτό το μανιφέστο κοινωνικής γενοκτονίας». 

H Αριστερή Πλατφόρμα «μίλησε»: Φωτιά και λαύρα το νέο «βελτιωμένο» πακέτο μέτρων 
«Φωτιά και λαύρα» για το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων χαρακτηρίζει το «νέο βελτιωμένο πακέτο» μέτρων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους πιστωτές, η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Όλα ξεκίνησαν όταν η διαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης και η κατάργηση του μνημονίου μετατράπηκαν αίφνης, αμέσως μετά τις εκλογές της 25ηςΓενάρη, σε διαπραγμάτευση εφ’ όλης της ύλης για μια νέα συμφωνία μέσα στη σφηκοφωλιά  των λεγόμενων «Θεσμών» που λειτουργούν, φυσικά, ως όργανο των τοκογλύφων – δανειστών και του ιερατείου της νεοφιλελεύθερης και υπό γερμανική κυριαρχία ΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά ανάρτηση στην ιστοσελίδα Iskra.gr, και συνεχίζει: «Αποτέλεσμα μιας διαπραγμάτευσης εγκλωβισμένης στον ευρωενωσιακό μονόδρομο που κατέληξε στην ετεροβαρή συμφωνία της 20ης Φλεβάρη και έδωσε την ευκαιρία στους δανειστές να στραγγαλίσουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση όλο και πιο κοντά στις θέσεις και στις απαιτήσεις των «Θεσμών». Μακριά από τις προεκλογικές και προγραμματικές της δεσμεύσεις αλλά ακόμα περισσότερο και από τις αρχές και αξίες της Αριστεράς». 

Στην ίδια ανάρτηση, τονίζεται ότι το νέο πακέτο της κυβέρνησης Τσίπρα φέρνει επώδυνα μέτρα σε όλα τα επίπεδα, όπως έμμεσες μειώσεις μισθών και συντάξεων, οριζόντια φορολογική επιβάρυνση και ιδιωτικοποιήσεις. «Απ’ όλα έχει ο μπαξές!» αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ υπογραμμίζεται ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφής ή απομείωσης του χρέους.

e-typos.gr