Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΜΠΡΑΒΟΙ ΠΟΥ ΠΟΥΛΟΥΣΑΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Στο στόχαστρο καταστήματα στην Αττική και την Κορινθία

Δύο ακόμη εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων εκβίαζαν συστηματικά ιδιοκτήτες καταστημάτων με το πρόσχημα της παροχής «προστασίας» εξαρθρώθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση συνελήφθησαν, πρωινές ώρες της 10ης και της 11ης Ιουνίου στην Αττική, την Κορινθία, την Αχαΐα και τη νήσο Γαύδο Κρήτης, συνολικά 10 άτομα. Πρόκειται για πέντε ημεδαπούς άνδρες ηλικίας 29, 33, 39, 42 62, μία ημεδαπή ηλικίας 38 ετών και ένας 35χρονος υπήκοος Αλβανίας, μέλη της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης και τρεις ημεδαπούς ηλικίας 42, 48 και 56 ετών, μέλη της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον, αναζητείται 40χρονος ημεδαπός, μέλος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης.
Σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και εκβίασης καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους (modus – operandi).

Ειδικότερα, ως προς τη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη των οργανώσεων προσέγγιζαν ιδιοκτήτες καταστημάτων και επιδεικνύοντας ή χρησιμοποιώντας όπλα, σε συνδυασμό με απειλές για την ζωή και την περιουσία τους, προκαλούσαν το φόβο των ιδιοκτητών, από τους οποίους απαιτούσαν εκβιαστικά χρήματα, προκειμένου να «προστατεύουν» τα καταστήματά τους. Οι καταστηματάρχες που ενέδιδαν, πλήρωναν για «προστασία» από 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως
Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο σπείρες, η δράση των οποίων προσδιορίζεται από το έτος 2008, συνεργάζονταν στην κατανομή των περιοχών με τα καταστήματα που εκβίαζαν και άλλαζαν σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών.
Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι παρείχαν προστασία σε 26 καταστήματα στην Αττική και στην Κορινθία. Οι δύο σπείρες σχεδίαζαν επίσης, να επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλα καταστήματα της Κορινθίας και της Πάτρας.
Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δύο 2 χειροβομβίδες και ένας 1 πυροκροτητής,
  • καραμπίνα και 23 φυσίγγια,
  • αλεξίσφαιρο γιλέκο και ξύλινο κλομπ,
  • δύο 2 μαχαίρια,
  • τέσσερα 4 αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,
  • το χρηματικό ποσό των 1.810 ευρώ,
  • δύο 2 εκκενωτές αναισθητικών αερίων,
  • σκληρός δίσκος και συσκευή αποθήκευσης δεδομένων Η/Υ και
  • είκοσι έξι κινητά τηλέφωνα
Σημειώνεται ότι, ο 42χρονος αρχηγός της πρώτης εγκληματικής ομάδας έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, εκρήξεις, οπλοκατοχή, ναρκωτικά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και για άλλα αδικήματα. Σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση, με ποινή κάθειρξης 15 και χρηματική ποινή 5.500 ευρώ. Επίσης και οι υπόλοιποι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για παρόμοια αδικήματα.
Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Οι μπράβοι με το μεγάλο 'βιογραφικό' και την προστασία προέδρων ποδοσφαιρικών ομάδων

Εγκέφαλοι" των κυκλωμάτων δύο παλιοί γνώριμοι των Αρχών και πρωτοπαλίκαρα γνωστού Αρχινονού της τριάδας της "Greek Mafia"
Οργανωμένοι οπαδοί μεγάλων ομάδων στρατολογούνταν από μαφιόζους για να μεταβαίνουν σε αγώνες ποδοσφαίρου ακόμα και της Α΄Εθνικής Κατηγορίας (Super League) και να προκαλούν επεισόδια με σκοπό να αλλάζουν την πορεία των αγωνιστικών αποτελεσμάτων ή να προκαλέσουν την τιμωρία ομάδων και άρα την στέρηση βαθμών.
Αντίστοιχες πρακτικές ακολουθούσαν και σε σε αγώνες της Β΄ (Football League) και Γ΄ Εθνικής κατηγορίας (Football League 2). Πρόσθετα, εκρήξεις, ναρκωτικά, εκβιασμοί, στημένοι αγώνες ποδοσφαίρου, εκφοβισμοί ποδοσφαιριστών κλπ., είναι μερικές μόνο από τις παράνομες πράξεις στις οποίες εμπλέκονται δύο εγκληματικές οργανώσεις εκβιαστών και μπράβων της νύχτας. «Εγκέφαλοι» αυτών των κυκλωμάτων δύο παλιοί γνώριμοι των Αρχών και πρωτοπαλίκαρα του Παναγιώτη Βλαστού, οι οποίοι, μάλιστα, χρησιμοποιούσαν το όνομα του βαρυποινίτη, εν αγνοία του, προκειμένου να παγιωθούν στον χώρο αλλά και να κάμπτουν τις αντιστάσεις των θυμάτων τους.
Η μία οργάνωση δρούσε με εκβιασμούς και παροχή προστασίας, σε καταστήματα σε Κορινθία και Αθήνα και Πάτρα, ενώ στον Βόλο δρούσαν τρεις συμμορίες που αλληλοϋποστηρίζονταν. Μέχρι αργά χθες το απόγευμα, σε Αθήνα και Κορινθία, είχαν συλληφθεί εννέα άτομα εκ των οποίων οι δύο «εγκέφαλοι» των συμμοριών, ο ένας μάλιστα σωματοφύλακας προέδρου γνωστής ποδοσφαιρικής ομάδας και ένας γνωστός πατρινός πυγμάχος.
Στον Βόλο, συνελήφθη ένας αστυνομικός που υπηρετεί στην Τροχαία και παραμένει σε εξέλιξη η επιχείρηση για τη σύλληψη οκτώ ακόμα ατόμων.
Ένας εκ των δυο «εγκεφάλων» των συμμοριών είχε πλούσιο βιογραφικό αφού είχε συλληφθεί και κατηγορηθεί, μαζί με άλλους, για την υπόθεση τοποθέτησης βόμβας σε βάρος της Προέδρου των Εφετών, Παρασκευής Καλαϊτζή (δίκασε την υπόθεση απαγωγής του εφοπλιστή Παναγόπουλου), στο σπίτι της στο Χαλάνδρι, στις 22 Νοεμβρίου 2012.
Για την υπόθεση αυτή δεν προέκυψε κάτι σε βάρος του και αφέθηκε ελεύθερος. Ο ίδιος συνόδευε, ως προσωπική ασφάλεια, τους προέδρους των ομάδων του Πανευλευσινιακού και της Παναχαϊκής ενώ φέρεται να προκάλεσε επεισόδια στον αγώνα της αχαϊκής ομάδας με τον Αιολικό.
Οι δύο «εγκέφαλοι» συνεργάστηκαν μάλιστα σε υπόθεση εκβιασμού σε βάρος ιδιοκτήτη πρατηρίου καυσίμων στον Βόλο, όπου και μπόρεσε να συνδέσει η Ασφάλεια τις σχέσεις αλληλοϋποστήριξης μεταξύ των δύο οργανώσεων.
Ο δεύτερος «εγκέφαλος» είχε συλληφθεί, το 2011, στην υπόθεση των 217 μπράβων με πλήθος περιπτώσεων εκβιασμών.
Μάλιστα, τότε είχε αναλάβει να «εισπράξει» χρέη για λογαριασμό γνωστής τραγουδίστριας που κατηγορείτο για ακάλυπτες επιταγές. Έναν χρόνο μετά, βγήκε από τη φυλακή και έκτοτε, παρότι καταδικάστηκε στη συνέχεια σε 15 χρόνια κάθειρξη, συνέχισε όντας φυγόποινος τις παράνομες ενέργειες του και τις «αναβάθμισε».
 .sfedona.gr