Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ο Λοβέρδος χτυπά δυνατά το καμπανάκι κινδύνου για τον Τουρισμό


loverdos vouliΔεδομένης της οικονομικής ασφυξίας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και λόγω της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, ο βουλευτής και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στην αρμόδια υπουργό Έλενα Κουντουρά παρατηρώντας πως σε όλους τους κλάδους της παραγωγικής αλυσίδας υπάρχει επιδείνωση των βασικών δεικτών (ύφεση, ανεργία, έσοδα για το κράτος, κ.α.)

Στη συνέχεια της ίδιας ερώτησης αναφέρει:

«Η δυσμενής κατάσταση της χώρας, έχει τεράστια επίπτωση και στον Τουρισμό, τη "βαριά βιομηχανία" της χώρας, εν μέσω εξέλιξης της κρίσιμης τουριστικής περιόδου.

Τα προβλήματα που αναφέρουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς με τον Τουρισμό, σημειώνονται επιγραμματικά:


α. Μη εκταμίευση εγκεκριμένων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άλλων επενδυτικών σε τουριστικές επιχειρήσεις.
β. Πάγωμα όλων των μεγάλων επενδύσεων υποδομών (κρατικές, ΣΔΙΤ, ιδιωτικές).
γ. Έλλειψη ρευστότητας από τις Τράπεζες.
δ. Συνεχιζόμενη ασάφεια σχετικά με το καθεστώς του ΦΠΑ με επίπτωση στην τιμολογιακή πολιτική τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
ε. Η φήμη της χρεοκοπίας έχει αναστείλει πληθώρα συμβολαίων με ξένους tour operators ή έχει βαρύνει τους όρους συμφωνίας για τους Έλληνες επιχειρηματίες.
στ. Λουκέτα σε επιχειρήσεις που ήδη έχουν αναλάβει υποχρεώσεις και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε όλο αυτό το καθεστώς αβεβαιότητας.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάστε:

1) Τι μέτρα παίρνετε για να διαχειριστείτε επικοινωνιακά την κρίση εμπιστοσύνης στο εξωτερικό.
2) Ποια είναι η αποτίμηση της ζημίας στην Τουριστική Βιομηχανία, που έχει υποστεί η χώρα μας από την αστάθεια και αβεβαιότητα αυτών των 4 μηνών (Κρατικά έσοδα, θέσεις εργασίας, αποεπενδύσεις).»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνει από όλους τους φορείς του Τουρισμού την αγανάκτηση για όλο αυτό το περιβάλλον επιχειρηματικής λειτουργίας που χειροτερεύει διαρκώς ειδικά με τα μπρος-πίσω σχετικά με τη φορολόγηση.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ειδικότερα αναφέρει: «Πρέπει τώρα, άμεσα η κυβέρνηση να σταματήσει αυτό τον κατήφορο της “έντιμης διαπραγμάτευσης”, που έχει ισοπεδώσει κάθε επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα στον τόπο μας. Ο τουρισμός σήμερα βιώνει μία πρωτόγνωρη αβεβαιότητα και απειλούνται τόσο η υφιστάμενη ροή τουριστών, όσο και τα μελλοντικά συμβόλαια που είτε ακυρώνονται, είτε υπογράφονται με κακούς όρους! Όλα αυτά πλήττουν θανάσιμα τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την ανεργία και τα έσοδα για το κράτος.»

Αργυρώ Θεοτοκάτου
www.tokentro.gr