Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015

Ο Γιούνκερ «φόρεσε» γραβάτα στον Τσίπρα -Η Μέρκελ ζητάει περισσότερη δουλειά

s-TSIPRAS-large640

Μία κίνηση που συζητήθηκε έντονα έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντγ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα.
Πήρε τη γραβάτα του και την έβαλε μπροστά από το πουκάμισο του έλληνα πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρα υποδέχθηκε με χαμόγελο την κίνηση αυτή, ενώ αμέσως ξεκίνησαν οι ψίθυροι για την αποκωδικοποίηση της κίνησης Γιούνκερ.

Κάποιοι είπαν πως πρόκειται για μία από τις «επιθέσεις φιλίας» του Γιούνκερ, όπως όταν είχε πιάσει το χέρι του Αλέξη Τσίπρα και περπατούσαν χέρι-χέρι. Αλλοι υποστήριξαν πως η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική του καλού κλίματος σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα. Κάποιο θυμήθηκαν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στο τετ α τετ με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Όταν ο τελευταίος του είχε κάνει δώρο μία γραβάτα ο κ.Τσίπρας είχε πει πως θα την φορέσει όταν βρεθεί λύση για την Ελλάδα.
Τους προσγείωσε η Μέρκελ
Η Ανγκελα Μέρκελ όμως ήταν αυτή που φρόντισε από νωρίς να κρατήσει τους πάντες προσγειωμένους στην πραγματικότητα, αφού με σημερινές της δηλώσεις από τη Ρίγα της Λετονίας αναφερόμενη στο θέμα της Ελλάδας ζήτησε περισσότερη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να γίνει πιο εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα». Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του Γάλλου προέδρου Φρανσούα Ολάντ, η Α. Μέρκελ την χαρακτήρισε μια «πολύ φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή», ωστόσο όπως επεσήμανε «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με τους θεσμούς» και ότι «μένουν πολλά ακόμη να γίνουν» προτού επιτευχθεί συμφωνία.
Αισιόδοξος ο Αλέξης Τσίπρας
«Αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα, δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος σήμερα, στο κτίριο όπου διεξάγονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας.
Γιούνκερ: Οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν στο ευρώ
Την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ τονίζει με δηλώσεις του στην WirtschaftsWoche ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν αφορά μόνο την νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους αλλά έχει να κάνει και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ προειδοποιώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
«Δεν μπορείς απλά να πετάξεις κάποιον έξω από τη νομισματική ένωση. Οι Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να μάθουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Χωρίς το ευρώ θα ήμασταν αντιμέτωποι με έναν νομισματικό πόλεμο» αναφέρει, επίσης, ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το κοινό νόμισμα και απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι λειτουργεί διχαστικά για την ΕΕ.

arouraios.gr