Κυριακή 24 Μαΐου 2015

Λαμπρή γιορτή της Ομογένειας για τα 100 χρόνια του «Εθνικού Κήρυκα» - Τα μηνύματα του Μπαράκ Ομπάμα, του Τζο Μπάιντεν και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Λαμπρή γιορτή της Ομογένειας για τα 100 χρόνια του «Εθνικού Κήρυκα»
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, αντάξια της ιστορίας του, τίμησε η ελληνική Ομογένεια της Αμερικής τα 100 χρόνια ζωής του «Εθνικού Κήρυκα», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας στην Αμερική και σε όλον τον Απόδημο Ελληνισμό.


Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης, συμμετείχαν 430 προσκεκλημένοι εκ των οποίων και πολλοί ομογενείς που είχαν έρθει από διάφορα μέρη των ΗΠΑ, του Καναδά, αλλά και της γενέτειρας -αναφέρει δημοσίευμα του Δημήτρη Τσάκα- που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μία ξεχωριστή, συγκινητική βραδιά, με τη σφραγίδα της Ελληνικότητας, όπως αυτή ξεδιπλώθηκε στην Ιστορία σημαδεύοντας άμεσα ή έμμεσα τη ζωή τους.

Επρόκειτο για μια εκδήλωση-αναδρομή στις συνταραχτικές στιγμές στη ζωή της Ομογένειας, της Ελλάδας και της Κύπρου, που ξεκινούσε μέσα από τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας -με μορφή φωτογραφιών αναρτημένων από την είσοδο, ακόμη, της Κεντρικής Βιβλιοθήκης και κατέληγε σε μορφή προβολών -πλαισιώνοντας τη σκηνή της κεντρικής αίθουσας της δεξίωσης, όπου παρατέθηκε το επίσημο δείπνο.

Οι εθνικοί ύμνοι Ελλάδας και Κύπρου καθώς και μεγάλες επιτυχίες του ελληνικού πενταγράμμου, με τις οποίες μεγάλωσαν πολλές γενιές ομογενών από την ορχήστρα «Μικρόκοσμος του Γρηγόρη Μανινάκη και της Αλεξάνδρας Σκένδρου», δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα που ενέτεινε τις συγκινήσεις της επετείου.

Για μια εφημερίδα «καθρέφτη», «εκφραστή», «εμπνευστή», «έπαλξη» και «οραματιστή της Ομογένειας» μίλησαν στα μηνύματα που απέστειλαν ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Τιμή με την παρουσία τους έδωσαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος, ο πρώην γερουσιαστής του Μέριλαντ Πολ Σαρμπάνης και ο γιος του-βουλευτής Τζον Σαρμπάνης, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ, οι πρέσβεις της Ελλάδας Αικατερίνη Μπούρα και της Κύπρου Νίκος Αιμιλίου, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη πρέσβεις Γεώργιος Ηλιόπουλος και Βασίλειος Φιλίππου αντίστοιχα, ηγέτες όλων των μεγάλων οργανώσεων της Ομογένειας και των κοινοτήτων, ευεργέτες της ελληνικής παιδείας, διευθυντές και δάσκαλοι, αφοσιωμένοι αναγνώστες και υποστηρικτές του «Εθνικού Κήρυκα». Παρούσα ήταν και όλη η οικογένεια του «Εθνικού Κήρυκα».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος ανέπεμψε την προσευχή, ευχήθηκε υπέρ υγείας και μακροημέρευσης του εκδότη-διευθυντή Αντώνη Η. Διαματάρη και του δώρισε το Λεξικό των Μυκηναϊκών Τεχνικών Όρων και μια Διαθήκη του 18ου αιώνα, που -ενώ είναι χειρόγραφη- έχει τυπωθεί σε πιεστήριο. Οπως τόνισε η Αρχιεπίσκοπος Αμερικής «ο κ. Διαματάρης έχει το δικαίωμα να τα έχει στο γραφείο του, γιατί για έναν αιώνα εργάζεται για την διατήρηση και διαιώνιση της ελληνικής γλώσσας».

«Εθνικός Κήρυκας ίσον Ομογένεια» και «Ομογένεια ίσον Εθνικός Κήρυκας» τόνισε ο πρέσβης Λουκάς Τσίλας προσωποποιώντας στην εφημέριδα «εκείνον που ένωσε την Ομογένεια και κατάφερε να κάνει τις καρδιές όλων των ομογενών να κτυπούν με τον ίδιο ρυθμό». Παρουσιαστής της βραδιάς ο κ. Τσίλας, αναφερόμενος στους επισήμους προσκεκλημένους, εξήρε τον «θρυλικό» γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη προσθέτωντας ότι η Ελλάδα οφείλει δίπλα στον Καραϊσκάκη και τον Κολοκοτρώνη να τοποθετήσει και το άγαλμα του Πολ Σαρμπάνη.

Ο κ. Διαματάρης απένειμε το Βραβείο του Εθνικού Κήρυκα, το οποίο ήταν ένα δέντρο ελιάς - σύμβολο της Ειρήνης, στον πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλο ως ευεργέτη του Ελληνισμού. Παράλληλα τίμησε τον κ. Νίκο Ανδριώτη, πρωταγωνιστή στη δημιουργία του μοναδικού Ελληνικού Λυκείου Αγίου Δημητρίου Αστόριας, τον Δρ. Ευάγγελο Γκύζη, πανεπιστημιακό ηγέτη, πιστό αναγνώστη του «Ε.Κ.», την Στέλλα Κοκόλη, αγωνίστρια στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, τον Δρ. Γεώργιο Κοφινά, διακεκριμένο επιστήμονα, γιατρό, επιφανή ομογενή, τον Φίλιπ Κρίστοφερ, ακούραστο μαχητή των εθνικών μας θεμάτων, τον Δημήτριο Κωνσταντέλο ως υπόδειγμα Ελληνορθοδόξου κληρικού, τον Δρ. Σπύρο Σπυρέα στηλοβάτη της Ομογένειας και φιλάνθρωπο, τον Νίκο Τσακανίκα επιτυχημένο επιχειρηματία με προσφορά πρωτοποριακών υπηρεσιών στην Ομογένεια και τον αείμνηστο Θεόδωρο Σπυρόπουλο φιλάνθρωπο ηγέτη της Ομογένειας.

Ο Ανδρέας Δρακόπουλος, ο οποίος μίλησε εκ μέρους όλων των βραβευθέντων, αφού συνεχάρη τον ιδιοκτήτη και εκδότη του Ελληνικού Εθνικού Κήρυκα Αντώνη Διαματάρη, τόνισε ότι «ήταν μια εφημερίδα που στάθηκε ακούραστα με αξιοπρέπεια, με αξιοπιστία, με σεβασμό στο πλευρό της Ομογένειας και συνεχίζει να χτίζει γερές βάσεις για το μέλλον».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας ως κληρονομιάς, περηφάνειας και ευθύνης «απέναντι στους προγόνους μας, στα παιδιά μας, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο». Ευθύνη, όπως είπε, «είναι να μην επαναπαυόμαστε στις δάφνες των προγόνων μας, να δουλεύουμε σκληρά και ηθικά ώστε να παραδώσουμε μια υγιή σκυτάλη στα παιδιά μας» μη λησμονώντας ότι «η Ομογένεια είναι παρακλάδι της μητέρας πατρίδας. Και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τον πανταχού Ελληνισμό είναι ακόμη πιο βαρύ το φορτίο της ευθύνης» καθώς «πρέπει όλοι μας ανεξαιρέτως να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ότι καλύτερο μπορούμε, για ένα καλλίτερο αύριο για όλους μας».

«Μην ξεχνάτε πόσο πολύτιμη είναι η γλώσσα μας.'Αμα ξεχασθεί θα χαθεί. ΄Αμα χαθεί, μαζί θα χαθεί και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού μας» τόνισε ο κ. Δρακόπουλος και αναφερόμενος στο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα είπε ότι η Ομογένεια θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συνεισφέρει για να επιστρέψουν τα Μάρμαρα στο σπίτι τους.

«Σχολείο της Ομογένειας» χαρακτήρισε ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης τον Εθνικό Κήρυκα που «δεν αρκέστηκε», όπως είπε, «απλά και μόνο στην καταγραφή της ιστορίας, αλλά αγωνίστηκε για μια καλύτερη, ενωμένη Ομογένεια».
«Ο μπαμπάς μου έχει έναν εχθρό - το «dead line»» επεσήμανε η Βανέσσα Διαματάρη, κόρη του εκδότη, εξηγώντας ότι ο πατέρας της τους δίδαξε την σκληρή εργασία ως κλειδί της επιτυχίας για κάθε μετανάστη. Ο αδελφός της Ηρακλής αναφέρθηκε στην αγάπη, την αυταπάρνηση, την εργατικότητα και το πείσμα όλων, που έχουν δώσει τη δυνατότητα στην εφημερίδα να φτάσει εδώ που είναι σήμερα και να γιορτάζει τα 100 της χρόνια. Συστατικά που δίνουν το έναυσμα, να πει «ότι τα καλύτερα έρχονται». Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της Ομογένειας τόνισε ότι όχι μόνο πρόκοψε η Ομογένεια, αλλά έβαλε βαθιές ρίζες σε τούτη την χώρα και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία.

Από την πλευρά του ο πατέρας Αντώνης Η. Διαματάρης αναφέρθηκε στον ιδρυτή της εφημερίδας Πέτρο Τατάνη. Εξέφρασε θαυμασμό για τις τέσσερις γενιές που υπηρέτησαν με πάθος τον «Εθνικό Κήρυκα», ευγνωμοσύνη για τους συνεργάτες του που «αγωνίζονται δίπλα του με αυτοθυσία» και για τους αναγνώστες στην Αμερική και τις χιλιάδες των αναγνωστών ανά τον κόσμο.

Αναφερόμενος στο πώς κατόρθωσε μια ελληνόγλωσση εφημερίδα να επιβιώσει για έναν αιώνα στην Αμερική, τόνισε ότι «το άψυχο χαρτί μετατρέπεται σε εφημερίδα όταν κερδίσει με την αξιοπιστία την εμπιστοσύνη των αναγνωστών». «‘Εχουμε» είπε «την ευθύνη να κερδίζουμε κάθε μέρα την εμπιστοσύνη σας. Μόνον με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η συνέχιση της εφημερίδας ως έγκυρου Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης που υπηρετεί την Κοινότητα».
Σχετικά με το μέλλον των έντυπων εφημερίδων σε αντίστιξη με τις επαναστατικές αλλαγές της Τεχνολογίας, σημείωσε ότι η Τεχνολογία επηρεάζει μόνον τη μετάδοση των ειδήσεων και όχι την ουσία και την ανάγκη για αξιόπιστη ενημέρωση. «Η ψηφιακή τεχνολογία δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις εφημερίδες, αλλά παράλληλα προσφέρει και ευκαιρίες ιστορικής εμβέλειας» είπε εξηγώντας ότι «καθιστά δυνατή την εξάπλωση του «Εθνικού Κήρυκα» σε όλο τον Ελληνισμό» με τους αναγνώστες εκτός Αμερικής να ανέρχονται ήδη σε χιλιάδες.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε και από το βίντεο «Εθνικός Κήρυκας και Ομογένεια», προϊόν πολύμηνης επιστημονικής έρευνας στα αρχεία του «Εθνικού Κήρυκα», στο Μουσείο Μετανάστευσης της Νήσου Ελις, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Μανχάταν, στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων και στα αρχεία των κρατών στις δύο ακτές του Ατλαντικού

e-typos.com