Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Μέρκελ: Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά

e
Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από μετρητά, προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της, διεμήνυσε το βράδυ της Πέμπτης από τις Βρυξέλλες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ
Μιλώντας μετά την «εποικοδομητική», όπως τη χαρακτήρισε, συνάντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνει εμπιστευτικό το περιεχόμενο της συζήτησής τους.

Όταν ρωτήθηκε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα πριν επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωζώνη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η καγκελάριος απάντησε: «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό».
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, στο τετ-α-τετ που είχε με την Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο Αλέξης Τσίπρας συνάντησε μία καταρχήν θετική διάθεση από τη Γερμανίδα καγκελάριο, να γίνει προσπάθεια ώστε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, περί «ενδιάμεσης λύσης» έως τις 30 Απριλίου.
Η συνάντηση διήρκησε μια ώρα περίπου και υπήρξε η ευκαιρία να γίνει μια καταγραφή των απόψεων και να εξεταστεί σε ποια σημεία υπάρχει σύγκλιση και πού οι διαφορές παραμένουν, ενώ αμφότεροι ο Έλληνας πρωθυπουργός μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ και το σύμβουλο της σε ευρωπαϊκά θέματα Μεγιέρ Λάντρουτ διαπίστωσαν πρόοδο στις διεργασίες του Brussels Group.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο έλληνας πρωθυπουργός είχε κατ” ιδίαν συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κύριος Ολάντ, στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο τόνισε πως η Ελλάδα οφείλει να συνεχίσει να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και να δείξει ότι έχει πάρει αποφάσεις στο θέμα των μεταρρυθμίσεων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό συζήτησαν τα ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.

arouraios.gr