Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015

Αν το ΠΑΣΟΚ είχε έναν Κατρούγκαλο


Katrougalos-syrizaΟ ΣΥΡΙΖΑ έχτισε την πολιτική του καριέρα, σε δύο άξονες ο πρώτος αφορούσε την πολυδιαφημιζόμενη αριστερή ηθική και την ευαισθησία για κοινωνικά θέματα.
Ο δεύτερος εστίαζε στην επιστροφή των προνομίων και παροχών που είχαν οι υπάλληλοι του δημοσίου και που έχασαν την περίοδο της κρίσης. Ειδικά το δεύτερο έμπαινε στην ομπρέλα της κατάργησης του Μνημονίου με ένα νόμο και άλλες πολλές κορώνες που κατερρίφθησαν ολοκληρωτικά, από τη στιγμή δύο μήνες μετά τις εκλογές η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με την οικονομική ασφυξία και τον πιστωτικό όλεθρο.


Έτσι για το ΣΥΡΙΖΑ, το μόνο χαρτί που έμεινε είναι της αριστερής ηθικής, εκείνης που υπερασπίζεται τον αδύναμο, τον ανήμπορο, τον μετανάστη κλπ, διαφορετικά και καλύτερα από την «κακιά» δεξιά και από το «μικρό» ΠΑΣΟΚ. Και πως να τον υπερασπιστεί όταν τα ταμεία είναι άδεια, πώς να χρηματοδοτήσει τις παροχές τους;

Αλλά και αυτό είναι μία άλλη ιστορία που βρίσκει απάντηση μόνο στα υπόγεια της Κουμουνδούρου και εσχάτως και στα υπόγεια του Μαξίμου.

Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχτισε την «ηθική» του καριέρα, αλιεύοντας ψήφους κυρίως από τις τάξεις του ΠΑΣΟΚ. Αλιεύοντας ψήφους από το χώρο του κέντρου όπου παραδοσιακά ήταν ενταγμένοι οι δημοκράτες πολίτες και που πηγαινοέρχονταν και στη ΝΔ όταν αυτή εμφάνιζε κοινωνικές ευαισθησίες.

Την τελευταία διετία, καθώς η ΝΔ εγκλωβιζόταν στην ακροδεξιά ρητορική και ενώ το ΠΑΣΟΚ φθειρόταν από αυτή τη συνεργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε την ολοκληρωτική λεηλασία του κεντρώου χώρου, «πουλώντας» την ηθική και την επιστροφή στην νομιμότητα ως βασικές παραμέτρους για το κράτος δικαίου.

Όλη αυτή η ρητορική χάθηκε ξαφνικά με την αποκάλυψη του φαινομένου Κατρούγκαλου, ή τουλάχιστον με αυτό το θέμα κορυφώθηκε το σαθρό της αριστερής ηθικής παράλληλα με το σαθρό του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας, έξω από το μνημόνιο.

Αν το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση σήμερα και είχε στις τάξεις του έναν υπουργό με το όνομα Κατρούγκαλος, θα είχε χαρακτηριστεί από το ΣΥΡΙΖΑ ως η κυβέρνηση της διαπλοκής που νομοθετεί με βάση τις πελατειακές της, εξαρτήσεις.

Θα είχε στήσει πορείες σε όλη την Ελλάδα, όλοι οι απολυμένοι του Δημοσίου θα ξήλωναν πεζοδρόμια, τουλάχιστον εκείνοι που δεν θα ήταν πελάτες του κυρίου Κατρούγκαλου. Θα είχε γίνει πρόταση μομφής να πέσει η κυβέρνηση, θα είχε γίνει ένας πολιτικός χαμός..

Αλλά τον κύριο Κατρούγκαλο, τον έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ευτυχώς... και αποδεικνύεται πως το χώρο του κέντρου τον λεηλάτησε το κόμμα της Κουμουνδούρου με περίσσιο λαϊκισμό και ελάχιστη ευθύνη... την ώρα που ο εν λόγω υπουργός, ακόμη παραμένει στη θέση του!
Αριστερή ηθική α λα καρτ..


Αργυρώ Θεοτοκάτου
www.tokentro.gr