Δευτέρα, 9 Φεβρουαρίου 2015

Το πρώτο... αίμα - Reuters: "Ο προκλητικός Τσίπρας φέρνει την ρήξη"

Το πρώτο... αίμα - Reuters: `Ο προκλητικός Τσίπρας φέρνει την ρήξη` 
Οι πρώτες αντιδράσεις στις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας δεν άργησαν να έρθουν, με το πρακτορείο Reuters να τον χαρακτηρίζει προκλητικό και να προβλέπει σύγκρουση της Ελλάδας με τους δανειστές.

Όπως είχαμε προαναφέρει, όσα θα λέγονταν απόψε το βράδυ στην Βουλή, θα μεταδίδονταν σε... απευθείας σύνδεση σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού το διεθνές ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.
Τόσο οι... άμεσα ενδιαφερόμενοι -δηλαδή οι δανειστές- όσο και τα διεθνή μέσα είχαν "τεντωμένα" τα αυτιά τους για την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός φάνηκε να μην κάνει πίσω στα "καυτά" ζητήματα, όπως η παράταση του μνημονίου και η πρώτη αντίδραση έρχεται από το πρακτορείο Reuters, το οποίο προβλέπει... ρήξη.


"Θέτει τον εαυτό του σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη"


Το άρθρο του Reuters, αναφέρει πως "ο αριστερός πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, αποκάλυψε τα σχέδιά του την Κυριακή για να κατεδαφίσει το "σκληρό" πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας, αποκλείοντας κάθε παράταση του διεθνούς σχεδίου διάσωσης και θέτοντας τον εαυτό του σε τροχιά σύγκρουσης με τους Ευρωπαίους εταίρους του".

Το άρθρο συνεχίζει αναφέροντας πως στην πρώτη μεγάλη του ομιλία στο κοινοβούλιο από τότε που πήρε την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε μία λίστα από κινήσεις για να αντιστρέψει τις μεταρρυθμίσεις που επιβλήθηκαν από τους ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ. Από την αποκατάσταση των συντάξεων μέχρι την επαναφορά του κατώτατου μισθού σε επίπεδα προ κρίσης.

Στη συνέχεια, στο άρθρο υπογραμμίζεται: "Δείχνοντας ελάχιστη διάθεση να ακούσει τις προειδοποιήσεις των ευρωπαίων εταίρων για να παραμείνει στις δεσμεύσεις του προγράμματος διάσωσης των 240 δισ. ευρώ, Ο Τσίπρας είπε πως σκοπεύει να σεβαστεί πλήρως τις προεκλογικές του δεσμεύσεις για να γιατρεύσει τις "πληγές" της λιτότητας, που αποτελούσε όρο για την είσπραξη των χρημάτων".

Οι συντάκτες τονίζουν ακόμη πως ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα πετύχει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά δεν θα συνεχίζει να παράγει μη ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα.

«"Το πρόγραμμα διάσωσης απέτυχε", τονίζει ο 40χρονος ηγέτης ο οποίος κάλεσε το κοινοβούλιο να τον στηρίξει. "Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν διαπραγματευόμαστε. Δεν διαπραγματευόμαστε την εθνική μας κυριαρχία"», σημειώνεται στο άρθρο.

Πηγή: reuters.com newsit.gr