Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Ώρα μηδέν για το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο – Αλλάζουν χέρια οι συχνότητες;

ert_control943dxΣτα χέρια του Νίκου Παππά βρίσκονται οι προτάσεις για την αλλαγή του τηλεοπτικού τοπίου που θα επέλθει μέσω ενός νομοθετικού πλαισίου που θα ορίζει τους κανόνες αδειοδότησης και λειτουργίας των τηλεοπτικών καναλιών.

Το νομοσχέδιο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο και θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαρτίου.

Ο προβληματισμός των αρμοδίων κυβερνητικών στελεχών που επιχειρούν να οριστικοποιήσουν τις διατάξεις του νομοσχεδίου εστιάζεται κυρίως στον αριθμό των αδειών πανελλαδικής εμβέλειας οι οποίες ως γνωστόν θα προκηρυχθούν από μηδενική βάση.

Η άποψη που κυριαρχεί μέχρι σήμερα είναι να δοθούν περισσότερες από είκοσι άδειες πανελλαδικής εμβέλειας για να σπάσει το σημερινό ολιγοπώλιο.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση των σημερινών ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών με κίνδυνο να διαμορφωθούν καταστάσεις μετωπικής ρήξης.

Ένα άλλο σημείο τριβής ανάμεσα στους συντάκτες του νομοσχεδίου είναι το ποσό που πρέπει να εισπράξει το κράτος από την κάθε νέα άδεια πανελλαδικής εμβέλειας.

Κάποιες προτάσεις για πέντε εκατομμύρια ευρώ κρίνονται εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα.

Προβληματισμοί διατυπώνονται και για τα περιφερειακά κανάλια. Σε περίπτωση προκήρυξης νέων αδειών η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών επαρχιακών καναλιών θα αποκλειστεί απ’ το νέο τηλεοπτικό τοπίο.

Γιατί οι περισσότεροι ιδιοκτήτες περιφερειακών μέσων είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες ενώ παράλληλα είναι φορτωμένοι και με τοξικά χρέη στο δημόσιο. Γι’ αυτό αδυνατούν πραγματικά να συμμετέχουν στο νέο τηλεοπτικό τοπίο που θα διαμορφωθεί.

Κρίσιμες θεωρούνται και οι διατάξεις που θα αφορούν τον υποχρεωτικό αριθμό ασφαλισμένων εργαζόμενων που θα απαιτείται για κάθε περιφερειακό κανάλι.

Με δεδομένο ότι σήμερα τα περισσότερα κανάλια λειτουργούν με ελάχιστους εργαζόμενους και αυτούς στη συντριπτική τους πλειοψηφία ανασφάλιστους τίθεται ζήτημα οικονομικής επιβίωσης και των νέων περιφερειακών καναλιών πρόκειται να εξασφαλίσουν άδειες.

lykavitos.gr