Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Liberation:«Ο Αλέξης Τσίπρας βάζει την πρώτη (ταχύτητα) όλο αριστερά».

Liberation: Στροφή του Αλέξη Τσίπρα... «όλο αριστερά»Τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, αναλύει σήμερα η εφημερίδα «Λιμπερασιόν» σε άρθρο της Μαρίας Μαλαγαρδή με τίτλο: «Ο Αλέξης Τσίπρας βάζει την πρώτη (ταχύτητα) όλο αριστερά» Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι παρά τις πιέσεις του Βερολίνου και της ΕΚΤ, η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει τις υποσχέσεις της και τα κοινωνικά μέτρα που έχει εξαγγείλει.

Αναφέρεται, στις δραστικές οικονομίες για τα λειτουργικά έξοδα του κράτους, αλλά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, τις υπεσχημένες επαναπροσλήψεις, καθώς και την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ.

Η συντάκτης θεωρεί ότι το γεγονός πως ο Ντέιβιντ Κάμερον οργάνωσε χθες έκτακτη συνάντηση γύρω από τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σημαίνει ότι «κατανόησε πλήρως» τις δηλώσεις Γιάνη Βαρουφάκη ότι «το ευρώ είναι εύθραυστο σαν χάρτινος πύργος και εάν αφαιρέσετε μια κάρτα θα σωριασθεί».

Το σκίτσο με τη Μέρκελ φορτωμένη ευρώ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρόλο τζίτζικα κοσμεί το άρθρο του Ζαν Κατρεμέρ και δημοσιεύεται στη Liberation:

Μεγάλο μέρος του δημοσιεύματος είναι αφιερωμένο, στο «μπρα ντε φερ» που ξεκινάει η Ελλάδα με τη Γερμανία για το θέμα των αποζημιώσεων καθώς και την εμπλοκή των γερμανικών εταιρειών σε μίζες και οικονομικά σκάνδαλα.

Η συντάκτης αναφέρεται στις αποφάσεις της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, να επανενεργοποιήσει την Επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις, εξηγώντας ότι σήμερα θα μπορούσαν να υπολογισθούν στα 163 δισ., όσο το ήμισυ του ελληνικού χρέους.

Επίσης, ξεκινά έρευνα για την πιθανή φοροδιαφυγή των εταιρειών BMW και Mercedes για την οποία το ελληνικό δημόσιο διεκδικεί 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την αποκάλυψη ελληνικού ραδιοφώνου.

Στα παραπάνω στοιχεία προστίθενται και οι αποκαλύψεις από τον νέο υφυπουργό άμυνας Νίκο Τόσκα, για μίζες ύψους 62 εκατ. ευρώ από δύο γερμανικές εξοπλιστικές εταιρείες προς Έλληνες ανώτατους υπάλληλους. Στο σκάνδαλο αυτό άλλωστε είχε αναφερθεί και η γερμανική εφημερίδα Der Tagesspiegel τον περασμένο Νοέμβριο, θυμίζει η Μαρία Μαλαγαρδή.

Για το σκάνδαλο Ζίμενς τέλος, η συντάκτης μεταφέρει ότι η απάντηση που έδωσε στην τελευταία συνέντευξη Τύπου ο Σόιμπλε ήταν «άσχετη (άνευ σημασίας) και αβάσιμη».

Ελληνικής καταγωγής η Μαρία Μαλαγαρδή, δεν χρησιμοποιεί το πόκερ για να παρομοιάσει τη σκληρή κόντρα της Ελλάδας με τη Γερμανία, αλλά το τάβλι. Με τα ζάρια που ρίχνει την τελευταία εβδομάδα η κυβέρνηση, λέει η συντάκτης, κατορθώνει να κινεί τα πούλια της, παρά τις γερμανικές πιέσεις.

«Ο ανένδοτος υπουργός του Βερολίνου που δηλώνει ότι "οι Έλληνες είναι οι μόνοι υπεύθυνοι της δυστυχίας τους" μοιάζει να μη γνωρίζει καλά, ότι ο χρυσός κανόνας στο τάβλι είναι να προβλέπεις πάντα τις κινήσεις του αντιπάλου» καταλήγει η Λιμπερασιόν.

e-typos.com