Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Εγγυώμαστε τις καταθέσεις στις τράπεζες

Τσίπρας: Εγγυώμαστε τις καταθέσεις στις τράπεζες  
Μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ. Θα τους σεβαστούμε, αν και διαφωνούμε. Θα σεβαστούμε τον κανόνα για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, η λιτότητα όμως δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης, ξεκάθαρα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη κοινοβουλευτική συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.
Η Ελλάδα έγινε ξανά θετικό σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του, απευθυνόμενος στους 149 βουλευτές του κόμματός του.

"Στις 25 του Γενάρη έγινε ένα μεγάλο βήμα. Αν νιώθουμε για κάτι περήφανοι αυτό δεν είναι μόνο η δικαίωση των αγώνων των προηγούμενων γενιών. Αν αισθανόμαστε για κάτι περήφανοι είναι γιατί στις 26 Γενάρη οι πολίτες του κόσμου ανάσαναν", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
"Κυριαρχεί η βεβαιότητα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εργαστεί σκληρά και θα βάλει οριστικό τέλος στην Τρόικα και τις πολιτικές της".
Θα πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι. Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ο ελληνικός λαός γράφει ιστορία. Είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές για το τέλος της διαπλοκής και της διαφθοράς, για την επιστροφή στη σταθερότητα, για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.
Αναφερόμενος στις σχέσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ελληνική δημοκρατία δεν είναι πλεον αποδέκτης εντολών και μάλιστα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Έχει τη δική της φωνή και διαπραγματευτική ισχύ.

Η πατρίδα μας σε αυτή τη διαβούλευση που είναι ώριμη, είναι σημείο αναφοράς για τους λαούς και τη Δημοκρατία. Για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στην Ευρώπη που θα είναι το κοινό μας σπίτι.

Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία μας ψήφισε ο ελληνικός λαός.


Η ελληνικη κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι απειλή, είναι η ελπίδα για τις μεγάλες και αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να συντελεστούν στην Ευρώπη, ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας

Είμαστε κυρίαρχη χώρα, έχουμε δημοκρατία, έχουμε μια συμφωνία με το λαό μας και θα την τιμήσουμε. Η ελληνικη κυβέρνηση δεν απειλεί καμία ισορροπία στην Ευρώπη, δεν είναι απειλή αλλά ελπίδα για τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη ώστε ή να αλλάξει δημοκρατικά ή να κινδυνεύσει να μη συνεχίσει να υπάρχει.

Ξεκινάμε από την κυβέρνηση για να αλλάξουμε τη δημόσια διοίκηση. Σήμερα τηρώντας τις δεσμεύσεις μας και δείχνοντας αποφασιστικότητα, βλέπουμε την ελληνική κοινωνία να ανταποκρίνεται θετικά. Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει την αποδοχή του διπλάσιου ποσοστού απ' όσο πήραν στις 25 Γενάρη τα κόμματα που την συγκροτούν. Αποδείξαμε μέσα από τις κινήσεις μας το πρώτο διάστημα πως δεν πορευόμαστε στο άγνωστο. Είχαμε και έχουμε επεξεργασμένο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη. Αναλάβαμε μια ιστορική ευθύνη.

Μέσα σε μια εβδομάδα κερδίσαμε συμμάχους

Για τις συναντήσεις του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως: "Δεν ήταν στόχος μας να δημιουργήσουμε νέα ρήγματα και έναν νέο διχασμό στην Ευρώπη. Τονίσαμε πως στόχος όλων πρέπει να είναι μία νέα συμφωνία στην Ευρώπη".

Παρουσιάσαμε για πρώτη φορά το εναλλακτικό σχέδιο της Ελλάδας της κρίσης. Σε μία εβδομάδα κερδίσαμε συμμάχους και συμμαχίες που δεν κερδήθηκαν πέντε χρόνια.

Για τέσσερα χρόνια υπήρξε στην Ελλάδα μια απόλυτη αποτυχία. Η Ελλάδα δεν είναι πια ο μίζερος εταίρος που ακούει, η Ελλάδα έχει φωνή, έχει πλέον προτάσεις. Τις καταθέσαμε τεκμηριωμένα και με αξιοπιστία στους εταίρους μας. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον και τις προτάσεις της Γερμανίας, δυστυχώς δεν έχουμε ακούσει κάτι συγκεκριμένο.

Στην Ευρώπη κανείς δεν μιλάει πια για την Τρόικα και τα μέλη της. Κανείς δεν μας ζητά να εφαρμόσουμε το προηγούμενο πρόγραμμα που απέτυχε. Μας δεσμεύουν οι κανόνες της ΕΕ θα τουςσεβαστούμε αν και διαφωνούμε, θα εργαστούμε να τους αλλάξουμε, θα σεβαστούμε τον κανόνα για ισοσκελισμένος προϋπολογισμούς η λιτότητα δεν αποτελεί κανόνα της Ευρώπης, όμως, ξεκάθαρα.

Θα σεβαστούμε τους κανόνες, απαιτούμε από τους εταίρους να σεβαστούν τη Δημοκρατία στην Ελλάδα. Και να σεβαστούν την απόφαση του λαού να σταματήσει η συνέχεια του λάθους για την Ελλάδα.

Υπάρχει ακόμη μια κάστα εντός και εκτός Ελλάδας, ένας σκληρός θήλακας που παρακαλάει να κερδίσει στη διαπραγμάτευση η σκληρή νεοφιλελεύθερη άποψη. Να παραμείνει ο ελληνικός λαός το πειραματόζωο, να συνεχιστεί η βαρβαρότητα.

Χρόνο δεν χρειάζεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη. Όποιος δεν το αντιλαμβάνεται αυτό δεν προσφέρει καμία υπηρεσία στο κοινό μας μέλλον. Αυτό για το οποίο μπορούμε να δεσμευτούμε είναι ότι θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να γυρίσει ο κόσμος σελίδα. Εγγυώμαστε ότι θα μπει φρένο στις θυσίες χωρίς αποτέλεσμα που έκαναν οι Ελληνες αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Εγγυώμαστε τις καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρουμε, ώστε να αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έχουν γίνει όλα αυτα τα χρόνια. Θα κινηθούμε αστραπιαία με το καθεστώς της διαφθοράς, το πελατειακό κράτος, προωθώντας αλλαγές. Είναι υποκριτές κάποιοι που τις ζητάνε ενώ δεν έκαναν τίποτα τόσα χρόνια γι' αυτές.

Σεβόμαστε τους κανόνες, ας σεβαστούν όλοι την έννοια της Δημοκρατίας. Η ελληνική Δημοκρατία δεν έχει στόχο να εκβιάσει ή να απειλήσει κανέναν. Αλλά η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται, γιατί η Δημοκρατία στην Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Ας σταματήσουν εδώ και οι τελευταίοι οπαδοί των σκληρών πολιτικών να προσβάλουν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε πίσω στα πέτρινα χρόνια.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει στο πλευρό της τους λαούς που αγωνίζονται για ένα καλύτερο μέλλον. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι ο φόβος τελείωσε, η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί τελείωσαν στην πατρίδα μας. Έχουμε ανηφορικό δρόμο γιατί έχουμε να φτιάξουμε μια χώρα από την αρχή, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


newsit.gr