Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2015

Spiegel: «Ο Τσίπρας δεν είναι τρελός...»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

τσιπρας tsipras, leader of Greece's far-left Syriza party smiles during a meeting with Greek President Papoulias at the Presidential palace in AthensΟ Γιάκομπ Αουγκστάιν, γιος του εκδότη του «Spiegel», ψηφίζει Αριστερά και καταγγέλλει την πολιτική της Μέρκελ ως «καταστροφή για την Ευρώπη».

Ως μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη, αποκαλεί μια πιθανή νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα ο Γιάκομπ Αουγκσταϊν, γιός του ιδρυτή του Der Spiegel Ρούντολφ Αουγκστάιν, με σημερινό του άρθρο στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού.
Το κείμενο έχει τίτλο «Γιατί πρέπει να υποφέρουν οι Ελληνες;» και ανατρέπει την κρατούσα επιχειρηματολογία των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και την κινδυνολογία των τελευταίων ημερών, σε σχέση με το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης και ο ίδιος της εφημερίδας Der Freitag αποδομεί πλήρως τα επιχειρήματα όσων αμφισβητούν στον ελληνικό λαό το δικαίωμα να ψηφίσει Αριστερά.
Ο Αουγκστάιν περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τις συνέπειες της πολιτικής της λιτότητας στην χώρα μας, την εξάχρονη ύφεση, την ανεργία, την μείωση των μισθών και την κοινωνική περιθωριοποίηση, γράφοντας χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα πεθαίνει» και επισημαίνει την επιμονή της «κόρης του πάστορα» και των «ιδεολόγων της καγκελαρίας» σε μια αδιέξοδη πολιτική.
Αναρωτιέται ακόμα: «Γιατί πρέπει να υποφέρει η Ελλάδα; Τιμωρείται για αμαρτίες του παρελθόντος; Είναι το παράδειγμα προς αποφυγή για άλλες χρεωμένες χώρες; Για να λέει η Ανγκέλα Μέρκελ στους ψηφοφόρους της ότι δεν υπάρχουν άλλα χρήματα για τους τεμπέληδες Νοτιοευρωπαίους;».
Και συνεχίζει: «Ποιος είναι ο κυρίαρχος στη Δημοκρατία; Ο λαός ή το κεφάλαιο; Δεν θέλει και ερώτημα θα έλεγε κανείς. Γιατί η δημοκρατία διαφέρει από τη δικτατορία χάρις στις εκλογές. Εκτός αν ένας λαός απειλεί να ψηφίσει αριστερά. Τότε ξεσηκώνονται οι ειδήσεις της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας για τη δημοκρατία των Ελλήνων: “πάλι εκλογές θέλουνε!” Και ηBild-Zeitung καλεί την Ανγκέλα Μέρκελ να μην το επιτρέψει αυτό. Η καγκελάριος πρέπει να ξεκαθαρίσει στους Έλληνες τι προσδοκά από την κυβέρνησή τους. Η Δημοκρατία είναι πολυτέλεια για τους έχοντες. Και οι Έλληνες είναι χρεωκοπημένοι. Για αυτό καλύτερα να αφήσουν τις εκλογές. Τι φρικτό επιχείρημα;».
Σύμφωνα με τον Αουγκστάιν οι Έλληνες θα μπορούσαν να στείλουν ένα μήνυμα ελπίδας στην Ευρώπη. Η δημοκρατία έχει αποκτήσει έναν «αυταρχικό χαρακτήρα» στην Ευρώπη της κρίσης και εκφυλίστηκε στην κυριαρχία των «ειδικών» από ειδικούς για τους ειδικούς, αντικαθιστώντας την παλιά ρήση του Αβραάμ Λίνκολν για «κυβέρνηση του λαού, από το λαό για το λαό».
Και προσθέτει ο Γερμανός δημοσιογράφος: «Η κρίση της Ευρωζώνης έγινε χρόνια ασθένεια. Η συνταγή λιτότητας της κυρίας Μέρκελ δεν αποδίδει. Η Ελλάδα ψηφίζει στις 25 Ιανουαρίου. Μια αριστερή κυβέρνηση θα μπορούσε να μάθει στους ατυχείς αρχιάτρους του νεοφιλελευθερισμού τι σημαίνει φόβος. Ο Αλέξης Τσίπρας η νέα φωτεινή φιγούρα της ευρωπαϊκής αριστεράς δεν είναι τρελός. Δεν ζητά την έξοδο από την ΕΕ, ούτε αμφισβητεί το ευρώ. Απλά θέλει να δώσει ένα τέλος σε αυτή τη βάναυση επιβολή της λιτότητας».
Επισημαίνει ακόμα ότι το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ελληνικού χρέους μπορεί να είναι επαναστατικό, αλλά είναι αναγκαίο. «Η Ελλάδα πρέπει να απελευθερωθεί από το χρέος της».
Ο Γιάκομπ Αουγκστάιν κατηγορεί τη Γερμανίδα καγκελάριο για μια «σουρεαλιστική στρατηγική» που τα θέλει όλα δικά της. «Θέλουμε την ΟΝΕ επειδή έτσι ευνοούνται οι εξαγωγές μας και επειδή φοβόμαστε τις πολιτικές συνέπειες της διάλυσής της. Αλλά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την προϋπόθεση για την επιτυχία του κοινού νομίσματος, δηλαδή την πολιτική ένωση». Και κατακεραυνώνει ως «καταστροφή για την Ευρώπη την έλλειψη οράματος» που θεωρείται ως το μεγάλο της πλεονέκτημα για την εσωτερική πολιτική, που ακριβώς για αυτό το λόγο την αποκαλεί φτωχή. Και καταλήγει με μια υπόθεση: «Ο Χέλμουτ Κολ θα είχε εδώ και καιρό εκπονήσει μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο ένα δεκαετές πλάνο για μια πραγματική νομισματική ένωση».
Πηγή: News247.gr