Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Αυτοί είναι οι δυο πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα με το F-16

Αυτοί είναι οι δυο πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα με το F-16 (pics+video)
Μια ακόμη τραγωδία βυθίζει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία που θρηνεί το χαμό δυο έμπειρων πιλότων της. Δυο νέων ανθρώπων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, ενώ βρίσκονταν σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Το διθέσιο μαχητικό F-16D Block 50 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη κατά τη διάρκεια της απογείωσης και έπεσε πάνω σε άλλα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν σε χώρο στάθμευσης αεροσκαφών. Εκτός από τους δυο Έλληνες πιλότους, σκοτώθηκαν άλλοι οκτώ άνθρωποι, Γάλλοι σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ υπάρχουν και 19 τραυματίες.
Νωρίς το πρωί της Τρίτης το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δυο πιλότων που έχασαν τη ζωή τους στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Αλμπαθέτε στη νότια Ισπανία.

Πρόκειται για τους σμηναγούς Παναγιώτη Λάσκαρη, 35 ετών και Αθανάσιο Ζάγκα 31 έτους. Ήταν και οι δυο παντρεμένοι με παιδιά. Ο 35χρονος πιλότος ήταν πατέρας ενός αγοριού και ο 32χρονος παντρεμένος με δυο παιδιά, έναν γιο και μια κόρη.
Ήταν και οι δυο έμπειροι πιλότοι. Ο Παναγιώτης Λάσκαρης είχε σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Αθανάσιος Ζάγκας 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και κατάγεται από το χωριό Στρούσι της Ηλείας
Το αεροσκάφος που συνετρίβη είχε φτάσει στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.
Στην αεροπορική βάση Los Llanos, βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση.
Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του δυστυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.