Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

BLOOMBERG: Ο ΝΤΡΑΓΚΙ ΣΤΡΙΜΩΧΝΕΙ ΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ



Η Ε.Κ.Τ έθεσε όρους για την πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που θα αποκλείσουν την Ελλάδα για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, ασκώντας πίεση σε όποιο κόμμα κερδίσει τις εκλογές να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των επίσημων πιστωτών.
Η απόφαση της Ε.Κ.Τ αποκλείει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έως ότου ξεκαθαρίσουν οι πολιτικές εκκρεμότητες που έχουν προκύψει από τις εκλογές. 

Η σημαντικότερη από αυτές είναι η στρατηγική του Α. Τσίπρα, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Η Ελλάδα μένει εκτός προγράμματος τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο εξαιτίας των περιορισμών στο χρέος που αγοράζει η κεντρική τράπεζα από κάθε χώρα. Επίσης, η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, αφού, σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ε.Κ.Τ, οι αγορές ομολόγων από χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα αναστέλλονται κατά την διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.
"Αυτό είναι το καρότο ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα. Η Ε.Κ.Τ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα τον Ιούλιο, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Νομίζω πως είναι το καλύτερο στο οποίο μπορούσε να ελπίζει η Ελλάδα", δήλωσε ο Αθ. Βαμβακίδης, στρατηγικός αναλυτής ξένου συναλλάγματος στην Bank of America Merrill Lynch.
Ο Τσίπρας έχει δεσμευθεί να πείσει την Ε.Κ.Τ και την ευρωζώνη να διαγράψουν ελληνικό χρέος ώστε να μπορέσει να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να τονώσει την απασχόληση. Όπως δήλωσε πρόσφατα, η εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα QE θα ήταν τιμωρητική για μία χώρα που έχει ήδη υποστεί μακρόχρονη λιτότητα.
Ο κ. Ντράγκι δήλωσε σήμερα πως η Ε.Κ.Τ δεν έχει ειδικούς κανονισμούς για την Ελλάδα, αλλά κανόνες που εφαρμόζονται για όλους. "Προφανώς υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις για να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα", πρόσθεσε.
"Η Ε.Κ.Τ πρέπει να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής της. Δεν είναι απαραίτητο να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα για να αποδώσει το QE. Τα πρόσθετα ποσοτικά οφέλη από την αγορά ελληνικών ομολόγων μπορούν να επιτευχθούν και με την αγορά ιταλικών, πορτογαλικών ή γερμανικών ομολόγων", δήλωσε ο Christian Schulz της Berenberg Bank.