Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Διπλό μήνυμα από Σόιμπλε και Κομισιόν προς Τσίπρα



Το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απορρίπτει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» και καλεί τους Έλληνες πολιτικούς να μην υπόσχονται προεκλογικά περισσότερα από ό,τι μπορούν να τηρήσουν. Επαναλαμβάνει δε ότι οι ήδη συναφθείσες συμφωνίες είναι δεσμευτικές. |

«Ο Σόιμπλε απορρίπτει κούρεμα χρέους», είναι ο τίτλος αποσπάσματος της συνέντευξης το οποίο προδημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται:«Ο Έλληνας αριστερός πολιτικός Αλέξης Τσίπρας ζητάει από την ΕΕ ευρείες παραχωρήσεις. Ο Σόιμπλε απαντά. Οι συμφωνίες που βρίσκονται σε ισχύ είναι δεσμευτικές».


Ο κ. Σόιμπλε, επισημαίνει το περιοδικό, νουθετεί τα κόμματα της Ελλάδας που κάνουν προεκλογικό αγώνα. «Και οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέξουν να μην υπόσχονται πριν από τις εκλογές περισσότερα από ό,τι μετά  μπορούν να τηρήσουν», δηλώνει, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο «κουρέματος», το οποίο έφερε στην συζήτηση ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αυτό το ζήτημα δεν τίθεται», τονίζει και προσθέτει ότι η Ελλάδα σημείωσε μεγάλη πρόοδο, η οικονομία της αναπτύσσεται γρηγορότερα από ό,τι σε πολλά άλλα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης.

«Η Ελλάδα δεν έχει με το χρέος της αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα», αναφέρει ο κ. Σόιμπλε και προσθέτει ότι η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει τον ίδιο δρόμο και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.  «Όλα αυτά τελικά είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Δεν το κάνουν για μας, αλλά για τους εαυτούς τους», καταλήγει.

Το ενδεχόμενο διαγραφής του χρέους αποκλείουν και άλλοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες, οι οποίοι μιλώντας στο Ρόιτερς τόνισαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αποδεχτεί το ελληνικό χρέος και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις εάν έλθει στην εξουσία, ενώ η ευρωζώνη ενδέχεται να συμφωνήσει σε επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων.

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο διαγραφής χρέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis.
Οι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να συζητήσει αλλαγές στην οικονομική πολιτική, αλλά το περιθώριο διαπραγματεύσεων είναι περιορισμένο. «Εάν ο Τσίπρας θέλει να επιβιώσει και να γίνει αποδεκτός στην Ευρώπη, θα πρέπει να επιδείξει ρεαλισμό», τόνισε αξιωματούχος της ευρωζώνης.
Το καλύτερο που μπορεί να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιμήκυνση των λήξεων στα δάνεια της Ελλάδας και πιθανόν η εξαφάνιση των ήδη μικρών επιτοκίων σε μια μερίδα των εν λόγω δανείων, τονίζει. «Το καλύτερο που μπορεί να γίνει είναι τα μέτρα που είχαν αναφερθεί στην ανακοίνωση του Νοεμβρίου του 2012: Η επιμήκυνση των δανείων και η μείωση του επιτοκίων στο πρώτο πακέτο διάσωσης. Δεν έχω δει να συζητείται κάτι άλλο», σημείωσε.
Τα στελέχη της ευρωζώνης θεωρούν ότι είναι δυνατή μια συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι η στάση του είναι σκληρή για προεκλογικούς λόγους, όπως και οι προειδοποιήσεις από τα κυβερνώντα κόμματα στην Ελλάδα ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να οδηγήσει σε έξοδο από την ευρωζώνη. «Σήμερα είμαστε σε προεκλογική περίοδο. Όλες οι πλευρές στέλνουν μηνύματα για να λάβουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους», σημείωναν.

antenna.gr