Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Μολότοφ και καταστροφές σε Αθήνα - Πάτρα και Θεσσαλονίκη στις διαδηλώσεις για τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη πορεία στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου
Έληξε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα η πρώτη συγκέντρωση και πορεία με αφορμή τα έξι χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών, όπως και στην Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 2.000 άνθρωποι, ενώ η Αθήνα θυμίζει «φρούριο». 
 Κλειστοί οι δρόμοι στο Κέντρο και ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα. Ανοίγουν σταδιακά οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο», «Κατεχάκη» και «Ευαγγελισμός».


Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν από τα Προπύλαια, συνέχισαν προς την Ομόνοια και εν συνεχεία, μέσω της Σταδίου, έφτασαν στο Σύνταγμα. Στη συνέχεια επέστρεψαν στα Προπύλαια. Στην κεφαλή της πορείας ήταν περίπου 200 άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Έξω από το κτήριο της Ακαδημίας Αθηνών κουκουλοφόροι έσπασαν μάρμαρα και πέταξαν νεράντζια στους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. 

 Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στην πορεία συμμετείχαν πάνω από 3.000 άνθρωποι, ενώ η Αθήνα θυμίζει «φρούριο», αφού πάνω από 7.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία.
 Τελικά η πορεία ολοκληρώθηκε με μεγάλο όγκο διαδηλωτών να καταλήγει στα Εξάρχεια και τις γύρω περιοχές, με το ραντεβού να δίνεται για τις 18:00 το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε και είναι προγραμματισμένη η νέα πορεία για την έκτη επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι εκδηλώσεις μνήμης γίνονται στη σκιά της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί ο Νίκος Ρωμανός -στενός φίλος του Γρηγορόπουλου, που ήταν παρών τη στιγμή της δολοφονίας του. Άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου προχώρησαν το πρωί του Σαββάτου σε κατάληψη του Πολιτιστικού Κέντρου «Μελίνα», στο Θησείο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον Ν.Ρωμανό.
Συγκεντρώσεις σε άλλες πόλεις
Στη Θεσσαλονίκη η κεντρική συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα. Κάλεσμα για συμμετοχή απηύθυναν μαθητές, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και συλλογικοτήτων, όπως επίσης άτομα που πρόσκεινται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ένταση δημιουργήθηκε όταν τα ΜΑΤ επενέβησαν για να διαλύσουν του συγκεντρωμένους διαδηλωτές 

 τις 10 το πρωί τέθηκαν σε εφαρμογή οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις της Τροχαίας. Ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ στο πλαίσιο των μέτρων έχουν επιστρατευτεί και εισαγγελείς, που θα παρακολουθούν την εξέλιξη των εκδηλώσεων.
Μικρής έκτασης και διάρκειας επεισόδια ξέσπασαν νωρίτερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά την πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από τη δολοφονία του.
Μερίδα διαδηλωτών -οι περισσότεροι εξ αυτών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους- προκάλεσαν ζημιές σε τζαμαρίες καταστημάτων και σε κάμερες υποκαταστημάτων τραπεζών, αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, ενώ πέταξαν πέτρες και μάρμαρα σε αστυνομικούς που απάντησαν με χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης.
Αυτά συνέβησαν επί της οδού Τσιμισκή, στο τμήμα της από το ύψος της Αγίας Σοφίας έως την Πλατεία Αριστοτέλους, ενώ η ΕΛΑΣ εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σε δρόμους του κέντρου.
Όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκαν προσαγωγές υπόπτων, η συμμετοχή των οποίων στα επεισόδια εξετάζεται.
Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε, ο κύριος όγκος της πορείας συνέχισε κανονικά. Λίγο αργότερα, πάντως, η πορεία διασπάστηκε σε δύο τμήματα, από τα οποία το ένα κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης.
Υπό κατάληψη εξακολουθούν να τελούν το κινηματοθέατρο «Ολύμπιον» και το κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Ν.Ρωμανό.

Επεισόδια σημειώθηκαν στο κέντρο της Πάτρας, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν προς από το δικαστικό μέγαρο βόμβες μολότοφ και οι άνδρες των ΜΑΤ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τουλάχιστον επτά προσαγωγές. Ομάδες αντιεξουσιαστών παραμένουν έξω από το πρώην παράρτημα του Πανεπιστημίου.
 Newsroom ΔΟΛ