Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Η θέση της Ανανεωτικής Συνεργασίας Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης για τον ισολογισμό του 2013.


 Του Βλασίου Τσιώτου

Βλάσης ΤσιώτοςΗ θέση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ισολογισμό του 2013. Ο Δήμαρχος δεν πήρε καν τον λόγο για το θέμα. Σιωπή-όλοι μαζί-θα δούμε είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας....
ΣΧΟΛΙΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2013

Ο ισολογισμός του 2013 δεν είναι κατά την άποψή μας ένας καλός ισολογισμός. Είναι ένας ισολογισμός δημιουργικής λογιστικής όπως είναι σχεδόν όλοι οι ισολογισμοί των δήμων. Δεν καταφέραμε να κάνουμε την διαφορά μέσα σε ένα τραγικό οικονομικό περιβάλλον , κάτι που κάποιοι άλλοι δήμοι έκαναν. Από την άλλη πλευρά καταφέραμε να κλείσουμε ισολογισμό για μια ακόμη χρονιά αποφεύγοντας δυσάρεστες καταστάσεις επιτήρησης, κάτι που άλλοι δήμοι δεν κατάφεραν.
Ας δούμε λοιπόν κάποια θετικά και αρνητικά στοιχεία του ισολογισμού και μετά ο καθένας ας αποφασίσει αν θα δει το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο. Άλλωστε για μας δεν είναι αυτό το βασικό θέμα. Αν δεν διδαχθούμε από τα λάθη και τις αστοχίες μας και αν δεν συντηρήσουμε και τονώσουμε τα δυνατά μας στοιχεία, είμαστε καταδικασμένοι να αγωνιζόμαστε απλώς για την επιβίωση μέχρι να έρθει το μοιραίο.

ΘΕΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1. Στο σύνολο των υποχρεώσεων 4.701.220 ευρώ είναι σημαντική επιτυχία ότι οι μακροπρόθεσμες αποτελούν το 74,5% ( 2.504.964) ενώ οι βραχυπρόθεσμε μόνο το 25,5% (1.196.256 ). Αυτό είναι κάτι που δίνει μια ανάσα στον δήμο μας και πολλοί άλλοι δήμοι δεν το έχουν καταφέρει.
2. Υπήρξε μια σημαντική μείωση λειτουργικών δαπανών το 2013 κατά 20,7% σε σχέση με το 2012 αποδεικνύοντας ότι στον τομέα αυτό υπάρχει σοβαρό περιθώριο οικονομίας.
3. Το ποσοστό του συνολικού κόστους μισθοδοσίας προς το σύνολο των τακτικών εσόδων είναι της τάξης του 47% όταν ο μέσος όρος των δήμων είναι 53%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί το κράτος πλέον θεωρεί ότι πάνω από 65% δεν είναι αποδεκτό και αρχίζουν οι μειώσεις.
4. Ο λόγος διαθέσιμα ( 635.615 ) προς βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις (1.196.256 ) είναι 0,53 πράγμα που φανερώνει ικανοποιητική άμεση ρευστότητα.

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
1. Οι απαιτήσεις από τους δημότες αυξήθηκαν κατά 158.062 ευρώ φτάνοντας τα 1.952.009. Από αυτά περίπου τα 700.000 αποτελούν οφειλές από 2 χρόνια και πίσω τα οποία είναι δύσκολο πια σε αυτό το οικονομικό κλίμα να εισπραχθούν ολόκληρες.
2. Τα έσοδα προηγούμενων χρήσεων μειώθηκαν σε σχέση με το 2012 κατά 325.418. Τα πράγματα στη χώρα μας είναι πολύ δύσκολα αλλά οι παλιές οφειλές είναι μια από τις ελάχιστες πηγές εκτάκτων εσόδων που έχουμε.
3. Το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης του 2013 πριν τα έκτακτα αποτελέσματα είναι ζημιογόνο κατά 1.549.029 έχοντας βέβαια μειωθεί σημαντικά κατά 47% σε σχέση με το 2012.
4. Η μείωση των συντελεστών απόσβεσης παρείχε λογιστικό όφελος 600.000. Σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε ζημίες.

Είναι λοιπόν φανερό ότι θα πρέπει άμεσα να ισοσκελίσουμε πραγματικά τον επόμενο ισολογισμό, εντείνοντας τις προσπάθειες που γίνονταν μέχρι σήμερα. Για να το καταφέρουμε αυτό έχουμε κατά την γνώμη μας 3 τρόπους.
1. Μείωση εξόδων όπου είναι δυνατό χωρίς να διακυβεύετε η ομαλή λειτουργία του δήμου. Η μείωση αυτή μπορεί να γίνει πραγματικότητα και με καλύτερη οργάνωση των προμηθειών, με λεπτομερή έλεγχο των συντηρήσεων και με όσο το δυνατό λιγότερες τμηματικές απευθείας αναθέσεις.
2. Σοβαρή προσπάθεια να εισπράξουμε ένα μέρος των οφειλών προς τον δήμο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να λάβουμε υπόψη ποιος- πόσα- από πότε χρωστάει. Είναι σίγουρο ότι πολλοί συνδημότες μας αδυνατούν πράγματι να πληρώσουν. Είναι επίσης σίγουρο ότι υπάρχουν και αυτοί που απλά έχουν την λογική του δεν πληρώνω. Θα πρέπει να δούμε ατομικά την κάθε περίπτωση και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες να δώσουμε λύση. Αν δεν μπορέσουμε να μειώσουμε την οικονομική αιμορραγία από αυτή την κατεύθυνση είμαστε καταδικασμένοι.
3. Τέλος τα χρηματικά οφέλη από τους δύο πρώτους τρόπους δεν θα πρέπει να κατευθυνθούν σε μισθούς αλλά σε δράσεις οι οποίες θα αυξήσουν τον δημοτικό πλούτο, άρα μέσο των δημοτικών τελών θα αποτελέσουν μια μόνιμη πηγή εσόδων για το δημοτικό ταμείο. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του δήμου.

Πριν γίνουν σοβαρές προσπάθειες για τα παραπάνω εμείς δεν θα δεχθούμε λογικές αύξησης των δημοτικών τελών. Αυτό δεν αποτελεί δείγμα λαϊκισμού αλλά βαθιάς πίστης μας στην αρχή του δικαίου. Οποιαδήποτε αύξηση δημοτικών τελών θα οδηγήσει πάλι τους ίδιους στο ταμείο, τιμωρώντας ουσιαστικά τους νομοταγείς και όχι τους έχοντες. Το έργο αυτό εφαρμόζεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή με τραγικά αποτελέσματα και δεν θα επιτρέψουμε να παιχθεί και στον δήμο μας.
ΤΣΙΩΤΟΣ ΒΛΑΣΙΟΣ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ