Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Οι πρόωρες εκλογές που… προκάλεσε ο Γιώργος

Οι πρόωρες εκλογές στις οποίες οδηγείται η χώρα λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, θα μείνουν μεταξύ άλλων στην Ιστορία και σαν οι εκλογές τις οποίες προκάλεσε… ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, πρώην πρόεδρος του Κινήματος και τέως πρωθυπουργός, ο οποίος έβαλε την υπογραφή του ιστορικά και πολιτικά βαρέως επωνύμου του κάτω από το Μνημόνιο, και… κάπου στην πορεία επιχείρησε να αλλάξει ρότα, με την απόπειρα δημοψηφίσματος, που τελικά οδήγησε στην ανατροπή του, ήταν έτοιμος να “ξαναπάρει το μαγαζί”.
Όσοι… ζουν στη χώρα και δεν προσεγγίζουν τις πολιτικές εξελίξεις με παρωπίδες, δεν είχαν καμία αμφιβολία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και οι υποστηρικτές του θα ανάγκαζαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να συρθεί σε εκλογή ηγεσίας από τη βάση, μια βάση που παραμένει παπανδρεϊκή, και έτσι θα πετύχαιναν μια ολική επαναφορά.
Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, λόγω της επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που επίσης φάνταζε… αδιανόητη, για όσους αντιλαμβάνονται το πολιτικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στη χώρα στη σκιά του Μνημονίου και της κοινωνικής οργής, καθώς και τις κομματικές ισορροπίες και στοχεύσεις.
Με την επί της ουσίας επίσπευση των πρόωρων εκλογών λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου εγκλωβίστηκε. Δεν προλαβαίνει να αμφισβητήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να ξαναπάρει πίσω το ΠΑΣΟΚ, και από την άλλη φαντάζει αφόρητη για τον ίδιο η σκέψη ότι θα παραμείνει στις επάλξεις της Χαριλάου Τρικούπη, συμβάλλοντας και εκείνος στην πολιτική επιβίωση του διαδόχου του. Ή μάλλον, του πολιτικού τον οποίο έχει δαιμονοποιήσει ότι πρωταγωνίστησε στη “συνωμοσία” για την ανατροπή του, πριν από 3 χρόνια.
Κάπως έτσι, η Ελλάδα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές, είτε για την τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου είτε για τις πρώτες του Φεβρουαρίου, με το “κόμμα Παπανδρέου” να εμφανίζει δυναμική άνετης εισόδου στη Βουλή, βάζοντας την ίδια ώρα φρένο σε διαρροές κεντροαριστερών ψηφοφόρων προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Για την τύχη του ΠΑΣΟΚ… θα πρέπει να περιμένουμε το αποτέλεσμα της κάλπης.

Λάζαρος Καλλιανιώτης / ysterofrafa.gr