Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ.

Πολυαγαπημένοι Χριστιανοί μου,  «Χριστός Γεννάται»!
img1Ο Λυτρωτής ήρθε! Ο Θεός, ο Δημιουργός του παντός ήρθε να μείνει με μας τους ανθρώπους. Με τα δημιουργήματά Του! Ο άχρονος Θεός παίρνει θέση μέσα στη διαδοχή της ανθρώπινης Ιστορίας. Γίνεται απόγονος του Αδάμ. Ονομάζεται «υιός Δαυίδ, υιός Αβραάμ». Και γενεαλογείται σαν άνθρωπος Αυτός για τον οποίον ο Προφήτης Ησαΐας είπε: «Την δε γενεάν αυτού τις διηγήσεται;».
Γεννήθηκε τότε ο Χριστός, αλλά και σήμερον γεννάται. «Χριστός γεννάται»

ψάλλει η Εκκλησίας μας. Κατά τον Άγιο Μάξιμο τον Ομολογητή: «ο του Θεού Λόγος εφάπαξ κατά σάρκα γεννηθείς αεί γεννάται...» Και όσοι «καλέσουσι το όνομα αυτού» θα Τον αισθάνονται μαζί τους. Κάθε γενεά πιστών, κάθε Χριστιανός, που με πίστη θα προσβλέπει σ’ Αυτόν και θα Τον παρακαλεί θα τον αισθάνεται παρόντα και θα λέει με δυνατή φωνή: Ο Θεός μένει αιώνια μαζί μας, «Μεθ’  η­μών ο Θεός»!
Βαδίζει μαζί μας ο Χριστός! Εκείνος με άπειρη αγάπη και στοργή είναι έτοιμος να ελαφρώσει κάθε πόνο μας, να σταθεί σε κάθε ανάγκη μας. Αφού μας έδωσε το μεγαλύτερο και δυσκολότερο, την Σωτηρία μας, δεν θα μας δώσει τα μικρότερα; Δοκιμάζεις, άνθρωπε, στερήσεις, θλίψεις, αρρώστιες, δοκιμασίες, πειρασμούς... που σε κάνουν να πονάς και ματώνουν την καρδιά σου;
Συλλογίσου τον νεογέννητο Χριστό! Βρέφος Αυτός στο σπηλαιώδη σταύλο, στη φάτνη, στην αγκαλιά της Παναγίας μητέρας Του, επί του υποζυγίου, να φεύγει στην Αίγυπτο, πρόσφυγας, για να γλυτώσει από τα κακούργα σχέδια του Ηρώδη... Ποιός; Ο Παντοδύναμος Θεός, που συγκρατεί και διευθύνει τα σύμπαντα, ο Προστάτης των αδυνάτων και ορφανών, ο Ποιητής και Πλάστης σου, ο Λυτρωτής και Σωτήρας σου...! Τότε θα κάνεις υπομονή, γιατί είσαι σίγουρος ότι με στοργή και υπέρμετρο ενδιαφέρον αγρυπνεί επάνω σου Αυτός που τα έχει όλα τα δυσάρεστα δοκιμάσει, πριν από σένα για σένα! Τότε θα σιγοψελλίζεις μαζί με την ποιήτρια:
«Αν Εσύ δεν γεννιόσουν
        ποιός θα σώπαινε στ’ άδι­κο;
        τ’ α­δελ­φού του τ’ αβά­στα­γο
                                                 
ποιός θα βάσταζε, τάχα;
                                                 καταφρόνια και στέρηση
                                                          κι αφανέρωτη θλίψη,
       ποιός θα σήκωνε; πες μου...
                                                 Αν Εσύ δεν γεννιόσουν...»
Γνωρίζει ο Χριστός ότι η φτώχεια, οι περιφρονήσεις, οι διωγμοί, η προσφυγιά, οι αρρώστιες, οι θεομηνίες, οι κατατρεγμοί... ωφέλεια και δόξα θα σου προσθέσουν. Δεν θα αργήσει να επέμβει. Θα σπεύσει να σε βοηθήσει. Είναι ο Σωτήρας σου. Μόνο να Τον καλέσεις με σεβασμό και πίστη. Δεν είναι μακριά σου η φάτνη για να σκύψεις ευλαβικά να Τον προσκυνήσεις! Που; Στην Αγία Τράπεζα, επάνω στο Άγιο Δισκάριο με τον αστερίσκο «ύπερθέν» Του. Εκεί θα Τον συναντήσεις και δια του Ιερού Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας θα αξιωθείς να έχεις Αυτόν «κατοικούντα και μένοντα» στην καρδιά σου!
Αλήθεια, πόσες φορές δεν ακούσαμε και πόσες φορές δε ψάλαμε την πολύτιμη πληροφορία: «Χριστός γεννάται»; Από της μικρής μας ηλικίας μέχρι και σήμερα, χάριτι Χριστού, πολλές φορές γιορτάσαμε τα Χριστούγεννα. Και όμως συμβαίνει να μην αισθανόμαστε την «Εορτήν», γιατί γιορτάζουμε ένα παλαιό γεγονός και όχι σύγχρονο. Γιορτάζουμε την πριν είκοσι ένα αιώνες Γέννηση του Χριστού και όχι την γέννηση του Σωτήρα και Λυτρωτή στην καρδιά μας. Η γέννηση του Χριστού δεν είναι μόνο ιστορικό γεγονός, παρελθόν. Είναι «αεί παρόν», «Χριστός αεί γεννάται». Χριστούγεννα δεν είναι η κοσμική διασκέδαση, οι ποικιλίες φαγητών, γλυκών και ποτών, οι στολισμοί και τα όμοια. Χριστούγεννα είναι η προσπάθειά μας να γεννηθεί ο Ουράνιος Επισκέπτης στις καρδιές μας. Να ζήσουμε το γεγονός του ερχομού Του δια της συμμετοχής μας στο «υπερφυές» Μυστήριον της Θείας Ευχαριστίας, αφού καθαρίσουμε τις ψυχές μας δια της Μετανοίας! Τότε έχοντας την βεβαιότητα ότι «εντός ημών» γεννήθηκε ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός θα ψάλλουμε αληθώς «Χριστός γεννάται», Αυτού η Χάρις και η Ευλογία είθε να είναι μαζί σας.
Χρόνια πολλά και σωτήρια!  
Διάπυρος προς Χριστόν Γεννηθέντα ευχέτης Σας
μετά στοργής και αγάπης πολλής
Ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ
Ο ΚΟΡΙΝΘΟΥ  ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ