Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Στο 13% η φορολόγηση των αγροτικών φωτοβολταϊκών»



Με 13% θα φορολογείται το εισόδημα που προέρχεται από αγροτικά φωτοβολταϊκά, σύμφωνα με τροπολογία που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής. Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας δήλωσε:
«Η αναγνώριση του εισοδήματος που προέρχεται από αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτικού και, συνεπώς, η φορολόγησή του με τον χαμηλότερο συντελεστή 13%, αποτελεί μία προσωπική δικαίωση ενός αγώνα που ξεκίνησε από το 2010, όταν ήμουν εισηγητής της αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο για το μητρώο αγροτών. Κυρίως όμως, είναι μία ανακούφιση για τους χιλιάδες αγρότες που, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, επένδυσαν τις οικονομίες τους σε φωτοβολταϊκά αναζητώντας ένα συμπλήρωμα στο πενιχρό αγροτικό εισόδημα.
Ως εισηγητής του νομοσχεδίου για το Μητρώο Αγροτών, είχα επιμείνει ιδιαιτέρως στην αναγνώριση των μικρών φωτοβολταϊκών ως αγροτικής δραστηριότητας και του εισοδήματος που προέρχεται από μικρά αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτικού. Τότε οι επενδύσεις αγροτών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μόλις ξεκινούσαν, ήταν όμως προφανές ότι ο νομοθέτης θα έπρεπε να μεριμνήσει για τα εισοδήματα που μελλοντικά θα προέρχονταν από αυτή τη δραστηριότητα.
Οι λόγοι ήταν δύο: ο ένας, που αφορούσε καθεαυτό το μητρώο αγροτών, ήταν ότι έπρεπε να διασφαλίσουμε ότι κάθε παραγωγός με εισόδημα από φωτοβολταϊκά θα μπορούσε να εγγράφεται στο μητρώο ως ενεργός αγρότης.  Ο δεύτερος λόγος ήταν να αποφύγουμε τον κίνδυνο υπερφορολόγησης των αγροτών. Το γεγονός ότι το 2010 αναγνωρίστηκαν τα αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτική δραστηριότητα, άρα και το εισόδημα από αγροτικά φωτοβολταϊκά ως αγροτικό, μας έδωσε τώρα ένα ατράνταχτο επιχείρημα, προκειμένου το εισόδημα αυτό να φορολογηθεί με 13 %.
Βεβαίως, χρειάστηκαν πολλές παρεμβάσεις και επαφές με το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να δοθούν ρητές και σαφείς διευκρινίσεις. Ιδιαίτερα μετά την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των αγροτών, ήταν απολύτως απαραίτητο να διασφαλίσουμε ότι το σύνολο των εισοδημάτων από αγροτικές δραστηριότητες θα φορολογούνταν ως αγροτικό, δηλαδή με 13%. Το Υπουργείο Οικονομικών μέχρι πρόσφατα δεν είχε διευκρινίσει τις προθέσεις του, πλην όμως, με επιχείρημα τον νόμο 3874 περί Μητρώου, όπου ξεκάθαρα τα μικρά φωτοβολταϊκά χαρακτηρίζονται ως αγροτική δραστηριότητα, πετύχαμε αυτή τη χαμηλή φορολόγηση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα αγροτικά φωτοβολταϊκά εξαγγέλθηκαν ως μία εξαιρετικά προσοδοφόρα επένδυση και προσέλκυσαν χιλιάδες μικρούς αγρότες, οι οποίοι χρεώθηκαν στις τράπεζες για να βγάλουν ένα επιπλέον εισόδημα. Πλην όμως στη συνέχεια, με την αλλαγή και των οικονομικών συνθηκών, η έκτακτη εισφορά που θεσπίστηκε απείλησε να «γονατίσει» τον αγροτικό κόσμο. Χαίρομαι ιδιαιτέρως διότι τα συναρμόδια Υπουργεία άκουσαν τις εκκλήσεις μας,  συνεργάστηκαν και έφτασαν σε συμφωνία, ώστε να αποκατασταθεί η αδικία και να δοθεί ανάσα σε χιλιάδες μικρούς παραγωγούς που πήραν το ρίσκο να επενδύσουν τις οικονομίες τους στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.»