Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
Με το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε χθες 4/12/2014 στην Βουλή και συγκεκριμένα τα Άρθρο 43, επιχειρείται η δημιουργία κλάδου Νοσηλευτών/Μαιών/ Επισκεπτών Υγείας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κάτι το οποίο είχε νομοθετηθεί και το 1992 με το Ν.2071/92 αλλά ουδέποτε έως σήμερα εφαρμόστηκε. Αυτή η ρύθμιση αφήνει εκτός κλάδου όλους τους βοηθούς Νοσηλευτών ΔΕ που επί χρόνια στήριζαν και στηρίζουν το ΕΣΥ υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις τους Νοσηλευτές.
Οι βοηθοί Νοσηλευτών ΔΕ αποτελούν αριθμητικά περίπου το 50% του νοσηλευτικού δυναμικού της χώρας. Η θέσπιση κλάδου που δεν περιλαμβάνει τους βοηθούς Νοσηλευτών, κόβει τις μισές ρίζες από το δέντρο. Κι όταν κόβεις τις μισές ρίζες τότε το δέντρο θα ξεραθεί... Οι βοηθοί νοσηλευτών ΔΕ επί πολλά χρόνια στηρίζουν το ΕΣΥ.
Αν όντως η κυβέρνηση θέλει να ασχοληθεί με τη Νοσηλευτική,  πρέπει να δει συνολικά τα πράγματα και με προοπτική. Με τον τρόπο που επιχειρείται να νομοθετηθεί, οδηγεί τη Νοσηλευτική κοινότητα σε εμφύλιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Η «κοινωνία αξιών» με γνώμονα τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας για ποιοτικότερη φροντίδα υγείας αλλά και την ουσιαστική   αναβάθμιση του νοσηλευτικού κλάδου αντιτίθεται στο συγκεκριμένο άρθρο και προτείνει:

«Σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία και λοιπούς φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, συνιστάται ειδικός κλάδος νοσηλευτικής που περιλαμβάνει τους βοηθούς Νοσηλευτών, τους νοσηλευτές, τις επισκέπτριες υγείας και τις μαίες. Με ΠΔ που θα δημοσιευτούν εντός ενός έτους από την δημοσίευση του παρόντος, θα ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέρειες εφαρμογής του"

Γραφείο τύπου_κοινωνία αξιών