Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Βαγγέλη Γούργαρη στη συνεδρίαση του ΠεΣυ στη διαβούλευση για τα επικίνδυνα απόβλητα υγειονομικών μονάδων.

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αν μια φορά είναι αντιλαϊκή κι επικίνδυνη για την υγεία του λαού, για το περιβάλλον και την τσέπη των λαϊκών στρωμάτων η διαχείριση των αστικών απορριμμάτων από ιδιώτες, είναι πολλαπλάσια επικίνδυνη η ανάθεση σε ιδιώτες της διαχείρισης των υγειονομικών και βιομηχανικών εν γένει αποβλήτων.

        Η απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει, δεν οφείλεται σε έλλειψη επιστημονικής γνώσης, τεχνικών εργαλείων, μέσων και μεθόδων, αλλά στις πολιτικές ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, που έχει στο κέντρο της την κερδοφορία του ιδιώτη, μικρού ή μεγαλύτερου εργολάβου, επιχειρηματία, ή πολύ περισσότερο καπιταλιστικού ομίλου.
Όσο και να προσπαθείτε κάποιοι να βρείτε καλύτερο μείγμα, ή καλύτερες μεθόδους και μέσα ελέγχου τάχατες της ασύδοτης δράσης των ιδιωτών είναι χίμαιρα. Ο ιδιώτης θα λειτουργεί με κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους και όχι την προστασία του περιβάλλοντος, της υγείας και του εισοδήματος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.
Άρα κριτήριο για την τοποθέτηση του καθένα σε αυτό το ζήτημα, είναι αν είσαι υπέρ ή κατά της επιχειρηματικής δράσης του ιδιώτη στον τόσο κερδοφόρο τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Όλοι σας συντηρητικοί και προοδευτικοί, αριστεροί και κεντροαριστεροί, οικολόγοι και οικολογούντες είστε υπέρ της επιχειρηματικής δράσης και ότι αυτό συνεπάγεται.
Όσο και να ψάχνετε υγιείς επιχειρηματίες ή καλά ΣΔΙΤ, καλές μεθόδους διαχείρισης κι ελέγχου, ακόμα και διαθέσιμοι να είστε να τα κάνετε εσείς, όπως προσφέρονται οι οικολόγοι η καπιταλιστική οικονομία έχει τους δικούς της αδυσώπητους νόμους, κίνησης και λειτουργίας που κατατείνουν στο κύριο στην εξασφάλιση της κερδοφορίας.
Όσες εταιρείες ή μηχανισμούς λαϊκής βάσης και να συγκροτείτε στη διαχείριση των απορριμμάτων, αριστεροί και οικολόγοι, υπερεπαναστάτες αριστεριστές τύπου ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λαϊκοί καπιταλιστές σε Μαντινεία, Σπάρτη, Καλαμάτα κι αλλού θα έχουν την τύχη των εταιρειών λαϊκής βάσης που προπαγάνδιζαν κι έστηναν τη δεκαετία του 80 το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδριανόπουλος και οι άλλοι φωστήρες του λαϊκού καπιταλισμού.
Με την δράση τους πέρα από την κερδοφορία υπηρετούν και στρώνουν το έδαφος για την ΤΕΡΝΑ και την κάθε ΤΕΡΝΑ, αφού η συγκέντρωση και η συγκεντροποίηση του κεφαλαίου είναι νόμος στη καπιταλιστική παραγωγή.
Η πείρα από την πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπου μετά από ένα μεθοδευμένο αδιέξοδο χρόνια τώρα, που συνέβαλαν κυβερνήσεις, νομαρχίες και περιφέρειες, που είχαν την ευθύνη οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των δορυφόρων τους, αλλά και των Δήμων που διοικούσαν ή συνδιοικούσαν οι ίδιες δυνάμεις με τη συμβολή του ΣΥΡΙΖΑ, όλο αυτό το αδιέξοδο, οδηγεί στην παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην ΤΕΡΝΑ και παράλληλα σύσσωμες όλες οι δημοτικές αρχές δυο μήνες μετά τις εκλογές ανακάλυψαν τάχατες την ανάγκη προσωρινής ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Δουλεύουν για το επόμενο στάδιο διαμόρφωσης και παράδοσης στη ΤΕΡΝΑ των αναγκαίων υποδομών (ΣΜΑ μονάδων ΚΔΑΥ, κομποστοποίησης κλπ)για να κουμπώσει το σύστημα να λειτουργήσει το συνολικό σχέδιο.
Όπως και στα άλλα μεγάλα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων έτσι και το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων συγκρούονται δυο γραμμές, δυο δρόμοι αντιμετώπισης.
Αυτών που σήμερα βιώνουμε δραματικά, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που στο επίκεντρο έχει την κερδοφορία και ο άλλος που εμείς προτείνουμε, που προϋποθέτει έξω η μαφία από τη διαχείριση των απορριμμάτων, ολοκληρωμένη και μακροπρόθεσμη λύση με σεβασμό στο περιβάλλον, την υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα. Μόνη προϋπόθεση γι’ αυτό να αλλάξει χέρια η εξουσία, που θα καταργήσει τις αιτίες που δημιουργούν και οξύνουν τα σημερινά προβλήματα και αδιέξοδα.
Ο κεντρικός σχεδιασμός, η κοινωνική κρατική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, η κρατική ιδιοκτησία στη γη και στις τεχνικές υποδομές, ο εργατικός λαϊκός έλεγχος είναι οι προϋποθέσεις για να γίνουν πράξη οι παραπάνω κατευθύνσεις στην επίλυση αυτού του προβλήματος.
Καμιά διαχειριστική επιλογή δεν λύνει τέτοια προβλήματα σε όφελος του λαού. Σε αυτά τα πλαίσια εμείς σήμερα θα είμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για να παρεμποδίσουμε, να καθυστερήσουμε, να ματαιώσουμε αντιλαϊκές επιλογές και αποφάσεις, σε μια πορεία συνολικών αλλαγών και ανατροπώ