Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Δημοσκόπηση ΣΚΑΙ: Προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ με 7,5 μονάδες

provadisma

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ δίνει προβάδισμα 7,5 μονάδων στον ΣΥΡΙΖΑ. Διχασμένη παρουσιάζεται η κοινωνία για την Προεδρική εκλογή, ενώ υπάρχει απαισιοδοξία των πολιτών τόσο προς την κυβέρνηση, όσο και προς την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,5%, η ΝΔ ακολουθεί με 20%, ενώ η αναποφάσιστη ψήφος βρίσκεται σταθερά στο 17%. Τα αποτελέσματα είναι αμετάβλητα σε σχέση με την έρευνα Οκτωβρίου.
Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν η Χρυσή Αυγή και Το Ποτάμι, με την ΧΑ να έχει βραχεία κεφαλή με 6,5% έναντι 6% του Ποταμιού. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5% ενώ Ελιά (3,5%) και Ανεξάρτητοι Έλληνες (3%) βρίσκονται στο όριο εισόδου στη Βουλή. Εκτός κοινοβουλίου μένουν ΔΗΜΑΡ (1%) και ΑΝΤΑΡΣΥΑ (1,5%).

Στο μέτωπο της προεδρικής εκλογής, οι πολίτες εμφανίζονται απόλυτα «διχασμένοι», με το 46% να απαντά πως η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή είναι «η καλύτερη εξέλιξη για τη χώρα», ενώ ακριβώς το ίδιο ποσοστό κρίνει πως θα πρέπει να διαλυθεί η Βουλή και να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στην κάλπη.
Ανεξαρτήτως προτίμησης, το 47% πιστεύει πως κανένας υποψήφιος δεν θα συγκεντρώσει τις απαιτούμενες 180 ψήφους, ενώ μόλις το 42,5% προβλέπει πως η παρούσα Βουλή θα βρει το πρόσωπο που θα κερδίσει τη στήριξη 180 εδρών.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει εκ νέου την απαισιοδοξία του εκλογικού σώματος όσον αφορά την ικανότητα τόσο της κυβέρνησης όσο και του ΣΥΡΙΖΑ να λύσουν τα προβλήματα του τόπου.
Αναλυτικά, το 65,5% πιστεύει πως η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί «να βοηθήσει τη χώρα να βγει από την κρίση», ενώ στον αντίποδα το 25,5% τοποθετείται θετικά.

ysterografa.gr