Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Τα πάνω, κάτω στο Δημόσιο – Μείωση ως και 150 ευρώ σε όσους προσλαμβάνονται – Πρόσληψη μόνο πτυχιούχων και επίδομα ενοικίου στους νέους

Τα πάνω, κάτω στο Δημόσιο – Μείωση ως και 150 ευρώ σε όσους προσλαμβάνονται – Πρόσληψη μόνο πτυχιούχων και επίδομα ενοικίου στους νέους
 Τελικά πέρασε της τρόικας σε όλα. Όχι μόνο θα υπάρχει περιορισμένος αροθμός προσλήψεων, αλλά αυτές θα είναι και με μισθούς και όρους ιδιωτικού δικαίου καθώς και ο μισθός θα είναι μειωμένος ενώ η πρόσληψη δεν θα είναι μόνιμη αλλά διετούς διάρκειας.

Ουσιαστικά οι αμοιβές των νεοπροσλαμβανόμενων θα είναι στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή για έναν εργαζόμενο βασικής εκπαίδευσης ο μισθός θα είναι 684 από 780 ευρώ που είναι σήμερα, για έναν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 752 από τα 858 ευρώ, για τους νεοπροσλαμβανόμενους τεχνικής εκπαίδευσης ο μισθός θα πέσει από τα 1037 στα 889 ευρώ και για τους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από τα 1.092 στα 957 ευρώ.

Ουσιαστικά μιλάμε για πλήρη μισθολογική εξίσωση των νεοπροσλαμβανόμενων με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους καθώς τα ποσά αυτά εάν πολλαπλασιαστούν επί του 12 και όχι επί του 14, καθώς το δημόσιο δεν έχει δώρα, το ετήσιο μισθολογικό κόστος είναι το ίδιο.
Παράλληλα οι νέοι υπάλληλοι του δημοσίου δεν θα έχουν μονιμότητα. Αντίθετα θα είναι για δυο χρόνια υπό δοκιμή. Εάν και εφόσον μείνουν στην εργασία και μετά τη διετία τότε θα αποκτούν πλήρη δικαιώματα, εάν φυσικά δεν αλλάξει κάτι ως τότε.


Ως... αντίδωρο και για να καμφθούν κάπως οι αντιδράσεις εξετάζεται από το υπουργείο οι νέοι υπάλληλοι να λαμβάνουν ένα βοήθημα ενοικίου της τάξης των 150-200 ευρώ.

Κάπως έτσι του χρόνου προβλέπεται ουσιαστικά να γίνουν προσλήψεις μόνο νοσηλευτών, γιατρών και εκπαιδευτικών αυτές θα γίνουν με τους νέους μισθούς και οι εργαζόμενοι αυτοί δεν θα έχουν μονιμότητα, αλλά για δύο χρόνια θα είναι υπό δοκιμή. Το εάν θα πάρουν και το επίδομα... ακόμη “παίζεται”, είναι σε επίπεδο σκέψεων.





newsit.gr