Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Δεκτή νέα τροπολογία του Κώστα Κόλλια για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς της Κορινθίας



Δεκτή έκανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τροπολογία του Βουλευτή Κορινθίας κ. Κώστα Κόλλια, σχετικά με τη λειτουργία των αγροτικών συνεταιρισμών. Σχετικά με το θέμα ο κ. Κόλλιας δήλωσε:
« Έχω επανειλημμένα επισημάνει ότι ο νόμος 4015 που ψηφίστηκε το 2011 δημιούργησε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων. Τα προβλήματα ήταν και ερμηνευτικά, αλλά και ουσίας, και προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις, ακόμα και δικαστικές προσφυγές.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου,  αλλεπάλληλες παρατάσεις και πλήθος τροπολογιών. Δυστυχώς ακόμα τρία χρόνια μετά εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα. Πολλοί μικροί συνεταιρισμοί της Κορινθίας με προσέγγισαν, θέτοντάς μου δύο σοβαρά ζητήματα. Το πρώτο αφορούσε τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της μετατροπής. Με την τροπολογία καλύπτονται κάποια κενά και ασάφειες σε αυτήν την ιδιαίτερα περίπλοκη, όπως αποδείχθηκε, διαδικασία και πιστεύω ότι θα θεραπεύσει οριστικά τα όποια ζητήματα δημιουργήθηκαν και θα δώσει τη δυνατότητα στους συνεταιρισμούς του Νομού και στα μέλη τους να προσαρμοστούν ομαλά.
Το δεύτερο αφορούσε τη συμμετοχή των συνεταιρισμών μας στις διαδικασίες εκλογής του ανώτατου συνδικαλιστικού τους οργάνου, της ΠΑΣΕΓΕΣ. Ο νόμος προβλέπει ότι σε αυτές τις διαδικασίες μπορούν να συμμετάσχουν μόνο ενεργοί συνεταιρισμοί. Όριζε επίσης ότι οι εκλογές θα έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πλην όμως, η Υπουργική Απόφαση για να οριστεί αν οι συνεταιρισμοί είναι ενεργοί ή όχι εκδόθηκε πολύ πρόσφατα. Υπήρχε δηλαδή κίνδυνος πολλοί συνεταιρισμοί μας να αποκλειστούν από τη διαδικασία εκλογής.
Η τροπολογία, η πολλοστή που κατατέθηκε στον νόμο 4015, καλύπτει και αυτό το κενό. Πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί πλέον να επανέλθουμε στο θέμα, όπως όμως έχω επισημάνει και στο αρμόδιο Υπουργείο, απαιτείται όλη η νομοθεσία, όλες αυτές οι τροπολογίες και οι διατάξεις που έχουν ψηφιστεί, να κωδικοποιηθούν σε έναν νόμο που θα είναι εφαρμόσιμος και χρηστικός για τους συνεταιρισμούς και τους αγρότες».