Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Χριστοφιλοπούλου: Έλεγχος για πλαστά μόνο σε όσους βγουν από εδώ και πέρα στη σύνταξη – Κόντρα με Μητρόπουλο

Κόντρα μεταξύ του Αλέξη Μητρόπουλου και της Εύης Χριστοφιλοπούλου προκάλεσε πριν λίγο στη Βουλή το άρθρο 28 του νομοσχεδίου «Ανοικτή διάθεση και περαιτέρω χρήση πληροφοριών, εγγράφων και δεδομένων του δημόσιου τομέα, την τροποποίηση διατάξεων πρώτου κεφαλαίου του Ν. 3448/2006 και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της οδηγίας 2013/37 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου», σύμφωνα με το οποίο για να λάβει σύνταξη δημόσιος υπάλληλος θα πρέπει προηγουμένως να γίνει έλεγχος στα πιστοποιητικά πρόσληψής του.
Στο επίκεντρο αν ο έλεγχος θα έχει αναδρομική ισχύ, κάτι που υποστήριξε ο υπεύθυνος Δημόσιας Διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ ή θα ισχύσει από τη δημοσίευση του νομοσχεδίου στο ΦΕΚ, όπως είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου.  Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο «δεν είναι δυνατόν να κοπεί η σύνταξη σε υπαλλήλους αναδρομικά», καθώς τότε, όπως είπε, θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης, ενώ η κ. Χριστοφιλοπούλου παρότι υποστήριξε ότι κάποιος που έχει προσληφθεί με πλαστά πιστοποιητικά στο Δημόσιο δεν θα πρέπει να δικαιούται σύνταξης, διαβεβαίωσε ότι ο έλεγχος δεν θα γίνει αναδρομικά παρά μόνο για όσους βγαίνουν από εδώ και στο εξής στη σύνταξη. «Όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου 28, πρόκειται για έλεγχο γνησιότητας δικαιολογητικών. Αυτοί οι έλεγχοι αφορούν την γνησιότητα, είτε αυτού που πρόκειται να προσληφθεί είναι αυτού που μετατάσσεται από υπηρεσία σε υπηρεσία είτε αυτού που παραιτήθηκε για άγνωστους λόγους και θα συνταξιοδοτηθεί. Επομένως, οι παρούσες διατάξεις αφορούν αυτούς που θα βγουν από εδώ και εξής στη σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Παράλληλα η κ. Χριστοφιλοπούλου, μετά τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύθηκε ότι θα αφαιρέσει τον όρο «γνησιότητα» σε σχέση με τους ελέγχους πιστοποιητικών που μπορεί να οδηγήσει σε απόδοση πειθαρχικών ευθυνών σε δημοσίους υπαλλήλους ακόμη και για μία υπογραφή.
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

aftodioikisi.gr