Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014

Το… δίλημμα του Βενιζέλου και οι 5 άξονες της εθνικής στρατηγικής

beni2000

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ τους πέντε άξονες της εθνικής στρατηγικής και έθεσε το δίλημμα για το «αν θα κεφαλαιοποιήσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού ή θα βρεθούμε πολύ κάτω από το μηδέν».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε κρίσιμους τους μήνες μέχρι την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Ο κ. Βενιζέλος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως άγουρο ΠΑΣΟΚ του 1974 που μαζεύει τους δημαγωγούς και τους τυχοδιώκτες σαν να επαναλαμβάνεται η ιστορία. Επαναλαμβάνεται, όμως ως φάρσα», ενώ προτίμησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους στο θέμα του Γιώργου Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για αυτά που έγιναν στο Ζάππειο λέγοντας χαρακτηριστικά τα «είπαμε την Τετάρτη».
Όσον αφορά τα 5 σημεία της εθνικής στρατηγικής αυτά είναι:
Σταδιακή έξοδος της χώρας από το μνημόνιο
Πολιτική και θεσμική σταθερότητα
Παραγωγική ανασυγκρότηση με εθνική αναπτυξιακή συμφωνία στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι (εργαζόμενοι, άνεργοι, αγρότες, τράπεζες)
Στήριξη των ευπαθών ομάδων
Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος τόνισε:


«Υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε ταπεινωμένοι στην αρχή αυτής της περιπέτειας. Η εθνική λεβεντιά μπορεί να μας ταπεινώσει».
Σε ερώτηση για το ΠΑΣΟΚ και για το πού πάει, είπε ότι το κίνημα «απευθύνεται στα προβλήματα της κοινωνίας» αρνούμενος να μιλήσει για τα εσωκομματικά.
«Το ΠΑΣΟΚ προσέφερε πολλά στην Μεταπολίτευση, αλλά έκανε και λάθη. Έχουμε αναλάβει την ευθύνη των λαθών που έκαναν άτομα του χώρου. Θα μπορούσαμε το 2009-10 να είχαμε κατηγορήσει τους προηγούμενους. Σηκώσαμε το βάρος μόνοι, κακώς το σηκώσαμε μόνοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως άγουρο ΠΑΣΟΚ του 1974 που μαζεύει τους δημαγωγούς και τους τυχοδιώκτες σαν να επαναλαμβάνεται η ιστορία. Επαναλαμβάνεται, όμως ως φάρσα.
Η κυβέρνηση τίνος τη στρατηγική ακολουθεί; Αυτή που είχαμε ακολουθήσει εμείς ως ΠΑΣΟΚ. Πάμε να εφαρμόσουμε μία εθνική στρατηγική, δεν υπάρχει άλλη, δεν υπάρχει σχέδιο Β.
Δεν υπάρχει βουλευτής που είναι στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και να μην είναι έτοιμος να ψηφίσει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Καλούμε τα κόμματα να ψηφίσουν υπεύθυνα.
Η χώρα χρειάζεται ένα Πρόεδρο της Δημοκρατίας που να ανταποκρίνεται στο θεσμικό του ρόλο».
«Οι ηγέτες προκύπτουν μέσα από το καμίνι της ιστορίας και όχι από συσχετισμούς και μηχανισμούς. Μπορεί να τους μουντζουρώνει το καμίνι, αλλά καθαρίζονται, το θέμα είναι να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες» απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ερώτηση αν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης θα προκύψει και ηγεσία. Πρόσθεσε ότι το συνέδριο θα είναι πολιτικό, όχι οργανωτικό, και η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται προς όλους. Ειδικά για το «Ποτάμι» είπε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει την ταυτότητά του.
«Κάποιοι θα θυμούνται με νοσταλγία τον ΕΤΤΗΔΕ» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αφήνοντας αιχμές για τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι χωρίς αυτό το μέτρο δε θα παίρναμε τις δόσεις.
«Θα υπάρξουν κι άλλες φοροελαφρύνσεις. Αισθητή μείωση της έκτακτης εισφοράς και για τα μη ηλεκτροδοτούμενα, ανοίκιαστα ακίνητα» σημείωσε. «Θέλουμε πολλές δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα. Ακόμη και 100» ανέφερε.