Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Κώστας Κόλλιας: «Το Υπουργείο Οικονομικών γνώριζε τις αδικίες στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στην Κορινθία...Η μοναδική δίκαιη, βιώσιμη και αποδεκτή λύση είναι το πάγωμα των πληρωμών μέχρι τη ριζική αναθεώρηση των τιμών. »




Με αφορμή την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον ΕΝΦΙΑ και τη σωρεία λαθών και αδικιών που σημειώνονται, ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Από τον Σεπτέμβριο του 2013, λίγο μετά την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης που καθόριζε εξωφρενικές τιμές ζώνης για ακίνητα στην Κορινθία, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, ενημερώνοντας το Υπουργείο για την ανάγκη ριζικών αλλαγών. Με τρεις ερωτήσεις που κατέθεσα στη Βουλή, ζητούσα την αναθεώρηση των τιμών ζώνης που καθορίστηκαν, όπως για παράδειγμα τις 100.000 ευρώ το στρέμμα για τον Δήμο Άσσου Λεχαίου και τις 170.000 ευρώ για τους Αγίους Θεοδώρους.
Το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο σε αυτούς τους Δήμους, χωρίς ωστόσο να περιορίζεται εκεί, αφού ανάλογα υψηλές τιμές καθορίστηκαν για περιοχές πρώην Δήμων που σήμερα ανήκουν στο Δήμο Κορινθίων. Στις πρώτες δύο ερωτήσεις που κατέθεσα, η απάντηση του Υπουργείου υπήρξε στερεότυπη, ρίχνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ το φταίξιμο στην τοπική Δ.Ο.Υ. Πλην όμως, όταν η Εφορία απέστειλε νέα συγκριτικά στοιχεία, προκειμένου να βγουν αναθεωρημένες τιμές, το Υπουργείο δεν έκανε δεκτά τα έγγραφα, παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις που είχα λάβει από τον Υφυπουργό κ. Μαυραγάνη περί του αντιθέτου.
Διαπιστώνοντας ότι η δέσμευση για επανόρθωση των αδικιών δεν υλοποιούνταν, κατέθεσα νέα ερώτηση τον Δεκέμβριο του 2013, ζητώντας πάλι από το Υπουργείο να κάνει δεκτά τα στοιχεία της Δ.Ο.Υ. Κορίνθου. Επεσήμανα ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, που στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες και που οι εκτάσεις που έχουν στην κατοχή τους, αν και εντός σχεδίου, είναι αποκλειστικά γεωργικής χρήσης, δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα να πληρώσουν τα ποσά που θα τους καθορίζονταν, αφού η πραγματική τους φοροδοτική δυνατότητα απέχει παρασάγκας από αυτή που εικάζει το Υπουργείο Οικονομικών.
Και πάλι η απάντηση που πήρα ήταν αρνητική, με τη δικαιολογία ότι τα συγκριτικά δεν ήταν του 2010. Προσπάθησα να εξηγήσω στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι η γραφειοκρατία και η δυσκινησία του κρατικού μηχανισμού ακυρώνει την κοινή λογική. Διότι είναι θέμα κοινής λογικής ότι πουθενά στην Κορινθία δεν πωλούνται οικόπεδα για 100 και 200 χιλιάδες ευρώ το στρέμμα. Παρ’όλες τις εκκλήσεις, τόσο τις δικές μου, όσο και των δημοτικών αρχών και της Εφορίας, το Υπουργείο προέβη σε διορθώσεις για το Νέο Ψυχικό και τη Φιλοθέη, αλλά όχι για την Κορινθία.
Το χειρότερο δε είναι ότι ακόμα και σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης είναι ορθά καθορισμένη, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ έγινε λανθασμένα. Για παράδειγμα, για περιοχές της Ευρωστίνης εκτός αντικειμενικού συστήματος, η τιμή ανά τετραγωνικό είναι 13 ευρώ. Πλην όμως στα εκκαθαριστικά, η αξία υπολογίστηκε με βάση τη χαμηλότερη τιμή του Δερβενίου, δηλαδή 112 ευρώ. Και βεβαίως παραμένει πάγιο το αίτημα για μείωση των αξιών και σε περιοχές ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών, διότι ακίνητα που αγοράστηκαν με 15.000 ευρώ φορολογούνται με αξία 300.000, τιμή που είναι βεβαίως εκτός τόπου και χρόνου.
Τα όσα παράλογα συμβαίνουν σήμερα είναι αποτέλεσμα αστοχιών, τις οποίες φαίνεται όλοι γνώριζαν πλην των αρμοδίων. Το Υπουργείο αντιμετώπισε ως ανίκανες τις Δ.Ο.Υ., ως φοροφυγάδες τους πολίτες και ως ρουσφετολόγους τους Βουλευτές που επισημαίναμε εδώ και ένα χρόνο το πρόβλημα. Πλέον, ενόψει κοινωνικής έκρηξης, και έπειτα από τον ντόρο που έχει γίνει και στα ΜΜΕ, το Υπουργείο είναι αναγκασμένο να κάνει από την αρχή την όλη διαδικασία. Αναλαμβάνω και νέες πρωτοβουλίες, μαζί με συναδέλφους Βουλευτές, θέλω όμως να επισημάνω ότι δεν θα αποδεχθώ ημίμετρα, όπως αύξηση των δόσεων και απαλλαγή από πρόστιμα. Η μοναδική δίκαιη, βιώσιμη και αποδεκτή λύση είναι το πάγωμα των πληρωμών μέχρι τη ριζική αναθεώρηση των τιμών. Το Υπουργείο έχει παραδεχθεί τα λάθη και είμαι αισιόδοξος ότι, υπό τη νέα ηγεσία, έστω και στο «και πέντε», οι πολίτες της Κορινθίας θα δικαιωθούν.»