Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Νέα ερώτηση του Κώστα Κόλλια για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στην Κορινθία



Νέα ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στην Κορινθία κατέθεσε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.


Αθήνα, 8 Αυγούστου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον: Υπουργό Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη
Θέμα: Διόρθωση τιμών ζώνης σε περιοχές της Κορινθίας εκτός αντικειμενικού
         συστήματος αξιών

Κύριε Υπουργέ,
Στις 24.09.2013 και στις 27.09.13, λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του νέου τρόπου υπολογισμού του φόρου ακινήτων και έπειτα από τη δημοσίευση σε ΦΕΚ της ΠΟΛ 1131 σχετικά με τις τιμές ζώνης ακινήτων εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού, απηύθυνα δύο ερωτήσεις προς το Υπουργείο σας  επισημαίνοντας ότι οι τιμές που καθορίστηκαν σε πρώην Δήμους της Κορινθίας ήταν εξωπραγματικές. Ιδιοκτήτες ακινήτων σε ορεινά και ημιορεινά χωριά, σε οικισμούς χωρίς εμπορική αξία, αγρότες με χωράφια εντός οικισμών, πιστώνονταν με περιουσίες υποτιθέμενης αξίας 100 και 170.000 ευρώ το στρέμμα.
Στις ερωτήσεις μου σας επεσήμαινα, μεταξύ άλλων, την ύπαρξη συγκριτικών στοιχείων που τεκμηρίωναν σημαντικά χαμηλότερες πραγματικές αξίες, τονίζοντας ότι η υπαιτιότητα για τον προσδιορισμό αυτών των αξιών είναι αδιάφορη, μπροστά στην ανάγκη να διορθωθούν τα όποια λάθη και να φορολογηθούν οι πολίτες με βάση πραγματικά και όχι φανταστικά στοιχεία.
Στο αίτημά μου για αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, ώστε να αντιστοιχούν στην πραγματική αξία και τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, το Υπουργείο σας απάντησε με το ίδιο ακριβώς έγγραφο και στις δύο ερωτήσεις μου. Σε τρεις παραγράφους, με ενημερώνατε ότι ο Υπουργός καθόρισε την αξία με βάση την κατώτερη τιμή ανά δήμο ή κοινότητα, βάσει των καταχωρήσεων στα βιβλία των Δ.Ο.Υ. στις 31.12.2010, χωρίς δυνατότητα περαιτέρω παρέμβασης στην απόφαση, για να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά και μόνο για τις ανάγκες επιβολής του ΦΑΠ 2011, 2012, 2013 στα φυσικά πρόσωπα.
Παρόλα αυτά στη συνέχεια ο αρμόδιος Υφυπουργός με διαβεβαίωσε ότι εφόσον υπήρχε διορθωτικό σημείωμα από τον αρμόδιο Έφορο της Δ.Ο.Υ. Κορινθίας, θα αποκαθίσταντο οι όποιες αδικίες είχαν προκύψει. Η τοπική εφορία πράγματι έστειλε συγκριτικά που αποδείκνυαν τιμές χαμηλότερες από τις καθορισθείσες, τα οποία ωστόσο δεν έγιναν δεκτά από τις υπηρεσίες σας, με το επιχείρημα ότι τα στοιχεία έπρεπε να προέρχονται μόνο από το 2010 και να είναι καταχωρημένα στα βιβλία της Δ.Ο.Υ.
Πλην όμως, στους σχετικούς νόμους δεν καθορίζεται πουθενά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το οποίο λαμβάνονται τα συγκριτικά. Αντιθέτως, αναφέρεται ότι ο Έφορος μπορεί να κάνει χρήση κάθε πρόσφορου μέσου προκειμένου να προσδιοριστεί η αξία. Ακόμα δε και αν το Υπουργείο σας κρίνει ότι δεν μπορούν να ληφθούν στοιχεία προ του 2010, διότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στον καθορισμό των αξιών προηγούμενων ετών, παραμένει το ερώτημα γιατί δεν λαμβάνονται στοιχεία από το 2011, 2012 και 2013, αφού οι πολίτες θα φορολογηθούν για αυτά τα έτη.
Σας υπενθυμίζω δε ότι υπάρχει ήδη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για περιοχές της Νέας Μάκρης που είναι εκτός συστήματος αντικειμενικών, σύμφωνα με την οποία ο υπολογισμός του φόρου για το 2012 και 2013 με στοιχεία του 2010 κρίθηκε παράνομος. Με δεδομένο δε ότι προβήκατε σε διορθώσεις αντικειμενικών αξιών στο Νέο Ψυχικό και τη Φιλοθέη, υποθέτω ότι το Υπουργείο σας έχει αποδεχθεί το σκεπτικό αυτό – ότι δηλαδή οι αξίες των ακινήτων έχουν κατακριμνησθεί τα τελευταία χρόνια – πλην όμως οι διορθώσεις εφαρμόστηκαν επιλεκτικά.
Επιπλέον αυτών των προβλημάτων, κατά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ διαπιστώθηκε ότι, ακόμα και σε περιοχές όπου υπάρχουν αντικειμενικές ή όπου οι τιμές ζώνης είναι ορθά καθορισμένες, ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ έγινε λανθασμένα. Σε πολλά χωριά του πρώην Δήμου Ευρωστίνης, η αξία που υπολογιζόταν με τιμή ζώνης 13 ευρώ, εφέτος υπολογίστηκε με 112. Προφανώς το να φορολογείται το τελευταίο ορεινό χωριό με τις ίδιες αξίες που φορολογείται ένα αστικό ακίνητο πολλαπλάσιας εμπορικής αξίας, αντιβαίνει στην κοινή λογική. Τέλος, δεν είναι δυνατόν ακίνητα με αποκλειστικά αγροτική χρήση να φορολογούνται ως οικόπεδα, μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται εντός οικισμού, όπως στην περίπτωση συμπολίτη μου στον Άσσο Κορινθίας που καλείται να πληρώσει φόρους 28.000 ευρώ για τρία χρόνια, για αγροτεμάχιο εντός οικισμού.
 Ανεξαρτήτως του «τις πταίει» για αυτά τα λάθη, το μάρμαρο καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες. Μάλιστα, με μία πρωτοφανή, τιμωρητική εγκύκλιο του Υπουργείου σας, ορίστηκε ότι εάν η τιμή ζώνης στο Ε9 ήταν λανθασμένη, ο πολίτης θα καλούνταν να πληρώσει σύμφωνα με την υψηλότερη τιμή ζώνης στο Νομό. Αυτή η εξοντωτική και ανεξήγητη τακτική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το νόμο που λέει ότι λαμβάνονται υπόψη οι χαμηλότερες τιμές, θέτει δε σαφώς το κράτος απέναντι από τον πολίτη και όχι στο πλευρό του.
Κύριε Υπουργέ,
Στις επί ένα χρόνο επανειλημμένες εκκλήσεις προς το Υπουργείο σας, η αντιμετώπιση που είχα τόσο εγώ προσωπικά, όσο και οι επίσημοι φορείς και οι πολίτες της Κορινθίας ήταν αδιαφορία και ειρωνία. Η Εφορία Κορίνθου, η οποία σας υπενθυμίζω ότι μετά την κατάργηση όλων των άλλων Δ.Ο.Υ. στο Νομό μου, προσπαθεί να εντοπίσει στοιχεία που δεν ήταν καν στις αρμοδιότητές της, αντιμετωπίστηκε ως αναξιόπιστη. Οι συμπολίτες μου, οι οποίοι δεν δύνανται να πληρώσουν αυτά που τους ζητάτε, αντιμετωπίστηκαν ως φοροφυγάδες. Και οι εκπρόσωποι του Νομού, εμού συμπεριλαμβανομένου, αντιμετωπιστήκαμε ως ψηφοθήρες ρουσφετολόγοι, επειδή απαιτούσαμε το δίκαιο, το νόμιμο και το ηθικό.
Τώρα που έχει φανεί ότι το πρόβλημα είναι πανελλαδικό και που τα εθνικής εμβέλειας Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανακάλυψαν και ανέδειξαν το θέμα, ευελπιστώ ότι οι πολίτες της Κορινθίας θα τύχουν καλύτερης αντιμετώπισης. Θεωρώ το πάγωμα της πληρωμής των δόσεων και την αναστολή των προστίμων αυτονόητα, αλλά όχι αρκετά. Σας επισημαίνω ότι ημίμετρα με υπολογιστικές αλχημείες και βραχυπρόθεσμες λύσεις δεν πρόκειται να καθησυχάσουν τους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει συγκεκριμένη εντολή ώστε να λυθεί για φέτος το πρόβλημα, η οποία ευελπιστώ να εφαρμοστεί με τρόπο που να ανακουφίσει τους φορολογούμενους. Μακροπρόθεσμα όμως, η μοναδική λύση είναι η ριζική αναθεώρηση των τιμών. Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

1.    Το προτίθεστε να πράξετε προκειμένου, σε συνεργασία με φορείς της Κορινθίας και με χρήση κάθε πρόσφορου μέσου, να καθορίσετε τιμές ζώνης σε περιοχές του Νομού που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, οι οποίες να ανταποκρίνονται στις πραγματικές και όχι σε πλασματικές αξίες των ακινήτων;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

   ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΛΛΙΑΣ