Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Στην Ελούντα ο πιο πλούσιος Σαουδάραβας



Σήμερα φτάνει στο αεροδρόμιο του Ηρακλείουμε προορισμό την Ελούντα ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο. Ο πρίγκιπας Αλ Ουαλίντ μπιν Ταλάλ είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία και θεωρείται ο Αραβας με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Είναι και από τους βασικούς μετόχους στο όμιλο Four Seasons.

Το jumbo του αναμένεται να προσγειωθεί στις 3 στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, απ΄όπου θα μεταβεί στην Ελούντα. Οι αρχές ψάχνουν αν βρουν λύση στάθμευσης στο πολυτελές του αεροσκάφος, καθώς λόγω της αυξημένης κίνησης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου είναι δύσκολο να βρεθεί χώρος.


Ήδη η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη βρίσκεται στην Κρήτη για να προετοιμάσει την επίσκεψη του πρίγκιπα, που ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα, για τη διαχείριση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και επενδύσεις στην Κρήτη.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία σε αυτή την επίσκεψη. Ο Αλ Ουαλίντ είχε συναντηθεί τον περασμένο Μάιο με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά παρουσία της υπουργού Τουρισμού και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη.

«Τα στελέχη μας στη Four Seasons είναι ήδη σε σοβαρές επαφές και συζητήσεις προκειμένου να αναλάβουμε τη διαχείριση των δύο ξενοδοχείων του Αστέρα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο άραβας κροίσος στο πρόσφατο συνέδριο του «Economist».

Το συγκρότημα του Αστέρα τελεί υπό διαδικασία μεταβίβασης από την Εθνική Τράπεζα και το Δημόσιο σε κοινοπραξία αραβικών και τουρκικών συμφερόντων που τον Δεκέμβριο κέρδισε τον διαγωνισμό τουΤΑΙΠΕΔ με τίμημα 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την Jermyn Street Real Estate Fund, θυγατρική της σαουδαραβικών συμφερόντων AGC Equity Partners, στην οποία συμμετέχουν δύο κρατικά funds από τοΑμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, επενδυτές από οικογένειες της Μέσης Ανατολής, καθώς και ο πανίσχυρος τουρκικός όμιλος Dogus με 15%.

Ο Αλ Ουαλίντ ενδιαφέρεται για ένα ακόμη παραθεριστικό ξενοδοχειακό συγκρότημα στην Αττική, και συγκεκριμένα για το Grand Resort Lagonissi, που ανήκει στον ΕΟΤ, ο οποίος και το έχει μισθώσει στονΟμιλο Μαντωνανάκη. Επίσης στην Ελούντα, αναμένεται να καταλύσει στο συγκρότημα του ομίλου Μαντωνανάκη, εκεί στο Elounda Beach.

Ο άραβας πρίγκιπας, εξετάζει επενδυτικές ευκαιρίες στον ξενοδοχειακό τομέα καις την αγορά real estateκαι τουρισμού.

Ο 59χρονος δισεκατομμυριούχος είναι ιδρυτής του κολοσσού Kingdom Holdings που μέσω αυτού επενδύει σε ξενοδοχεία, ακίνητα και μετοχές. Bρίσκεται στην 32η θέση της λίστας Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με προσωπική περιουσία 20,2 δισ. δολάρια.

Έχει συμμετοχή σε εταιρείες όπως η Citigroup, η Apple, η News Corporation, ενώ ιδιαίτερη αδυναμία έχει στα ξενοδοχεία. Ελέγχει μετοχικό ποσοστό στον όμιλο Four Seasons Hotels and Resorts και σε πολυτελέστατα ξενοδοχεία όπως το George V στο Παρίσι και το Savoy στο Λονδίνο.

Το 2012 η επενδυτική του εταιρεία εξαγόρασε μετοχές του Twitter αξίας 300 εκατ. δολαρίων, οι οποίες κοστίζουν σήμερα πάνω από 1 δισ. δολάρια. Επιπλέον, κατέχει το 80% στη Rotana, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον χώρο των media της Μέσης Ανατολής.

Το 2013, ο πρίγκιπας μήνυσε το Forbes με το επιχείρημα ότι η περιουσία του είναι πολύ μεγαλύτερη από 20 δισ. δολάρια καθώς επίσης ότι σε άρθρο του για τον ίδιο εμπεριείχε πολλές ανακριβείς πληροφορίες. To Βloomberg υπολογίζει την περιουσία του στα 30,9 δισ. δολάρια.

Στην προσωπική του συλλογή υπά
ρχουν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα, ιδιωτικά αεροσκάφη (ένα Boeing 747, ένα Airbus 321 κι ένα Hawker Siddeley 125) καθώς και δύο σούπερ γιοτ.
Ι. Μ.