Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

"Ρουκέτα" Καρχιμάκη για αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ και... εκλογές

Mihalis-KarhimakisΟ πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, με ιστορικές παπανδρεϊκές αναφορές, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα “Δημοκρατική Ρόδου”, δείχνοντας πρόωρες εκλογές εντός του 2014, καθώς και αλλαγή ηγεσίας στο Κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Αναλυτικά, η συνέντευξη του Μιχάλη Καρχιμάκη έχει ως εξής:

“- Πως σχολιάζετε τα αποτελέσματα των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς το ΠΑΣΟΚ κέρδισε το Δήμο Ρόδου αλλά έχασε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;
Το αποτέλεσμα των εκλογών χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση γιατί σε αυτή τη φάση το ΠΑΣΟΚ δεν είχε την ισχύ που διέθετε σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Παρά το ό,τι συγκρατήθηκαν δυνάμεις υπήρχαν και αποτελέσματα που δεν προβλεπόταν και δεν ήταν συμβατά με την πολιτική διαδρομή που είχε ο κάθε τόπος. Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την ανάληψη της ευθύνης να διαχειριστεί την κρίση. Πλήρωσε γιατί δεν κατέστη δυνατό να αναδειχθεί όσο έπρεπε στην ελληνική κοινωνία ποιες ήταν οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης της δεξιάς στα πεντέμισι χρόνια. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μην γίνεται κατανοητό ότι το 2004 το χρέος της χώρας ήταν 170 δις και από τότε μέχρι το 2009 εκτινάχθηκε στα 350. δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίζει ότι το έλλειμμα το 2003 ήταν έξι δις και το 2009 36 δις. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ σχετίζονταν με τα μέτρα ύψους 4 δις ευρώ που έπρεπε στην πρώτη φάση εφαρμογής μετά τη λήψη του δανείου των 100 δισεκατομμύριων που δεν ήταν συμβατά με τη διαδρομή μας και τους ανθρώπους που υπηρετήσαμε και μας στήριξαν διαχρονικά.
- Μήπως από την ΝΔ δρομολογήθηκαν πιο δυσάρεστα μέτρα;
Δημιουργήθηκε μια τεράστια αναταραχή ένθεν και ένθεν και έσωθεν σε βάρος του τότε εκλεγμένου πρωθυπουργού με ποσοστό 44% κ. Γιώργου Παπανδρέου με σκοπό να ανατραπεί και να φύγει. Έφυγε, όπως έφυγε. Μετά την ανατροπή του, τα πράγματα έγιναν καλύτερα; Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν διαφοροποιηθούμε από τη δεξιά και προκληθούν εκλογές, ο τόπος θα κινδυνεύσει. Δεν υπήρχε κίνδυνος το 2012, όταν ο κ. Σαμαράς υποστήριζε πως έπρεπε να συγκροτηθεί συγκυβέρνηση συγκεκριμένου σκοπού και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές μέσα στο καλοκαίρι;
- Δεν φθείρεται το ΠΑΣΟΚ από τη συμμετοχή του σε μια κυβέρνηση που θέτει επώδυνα μέτρα σε εφαρμογή;
Σαν κίνηση των “75″ του ΠΑΣΟΚ, στην οποία μετέχουν και πολλοί σύντροφοι από τη Ρόδο, έχουμε εκφράσει προβληματισμούς για την πορεία του κόμματος.
Οριοθετήσαμε και τις κόκκινες γραμμές δηλαδή όλα αυτά που θα πρέπει να μας χωρίζουν από τη δεξιά. Ο κόσμος μας, οι άνθρωποι που μας πίστεψαν και μας στήριξαν, είναι αντιδεξιοί. Δεν μπορούν να ανέχονται την εφαρμογή δυσάρεστων μέτρων και ό,τι καλό γίνεται να το εισπράττει ο κ. Σαμαράς και ό,τι κακό να το χρεώνεται το ΠΑΣΟΚ. Στο πρώτο διάστημα της διακυβέρνησης της χώρας από το κόμμα μας αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα .Επειδή έπρεπε να εισπράξουμε το δάνειο και να μπούμε στο μηχανισμό στήριξης, απαιτούνταν η εφαρμογή κάποιων μέτρων. Αναγκαστήκαμε να τα θέσουμε σε εφαρμογή, υπό το κράτος της πίεσης και του στενού χρόνου διαχείρισης.
Τώρα όμως είμαστε σε θέση να πούμε πως ο κύκλος της κρίσης πρέπει να κλείσει. Για να γίνει αυτό επιβάλλεται να υπάρξουν από το ΠΑΣΟΚ πρωτοβουλίες, που να αποδείξουν πως το κόμμα είναι αντι-συστημικό και δεν διστάζει να συγκρουστεί για τα κακώς κείμενα που σχετίζονται με τους μεγαλοσχήμονες και τα καρχαριοειδή. Δεν μπορεί όλες οι μεταρρυθμίσεις να γίνονται για τους απλούς ανθρώπους που είναι τα μόνιμα υποζύγια και σηκώνουν το βάρος της κρίσης.
Οι «καρχαρίες» είναι εκτός των ζημιογόνων μεταρρυθμίσεων και δεν καλούνται να προσφέρουν στη χώρα. Αυτό προκαλεί. Οι απλοί άνθρωποι εξοργίζονται όταν βλέπουν πως αυτοί είναι που συνεχώς καλούνται να πληρώσουν και κάποιοι που έγιναν πλουσιότεροι στην διάρκεια της κρίσης, να παραμένουν ανέγγιχτοι.
- Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μπορεί να διαφοροποιηθεί;
Εμείς σαν κίνηση των “75″ του ΠΑΣΟΚ ζητούμε από την ηγετική ομάδα να ξεκινήσει συγκρούσεις και να ανοίξει μέτωπα.
Ποιος εμποδίζει την ηγετική ομάδα να συγκρουστεί και να ελέγξει τα 300 δις εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2000 μέχρι σήμερα; Ποιος την εμποδίζει να εξετάσει τι θα εισπράξει από αυτά με ένα συστηματικό τρόπο και όχι, τον όπως λάχει, έλεγχο; Θα εισπράξει 30 με 40 δισεκατομμύρια σε βάθος τριετίας.
Τι σημαίνει αυτό; ¨Ότι θα σταματήσει τα μέτρα και θα δώσει τη δυνατότητα να μην ξαναπειραχθούν τα μόνιμα θύματα της κρίσης. Γιατί δεν προχωρά η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές; Ετησίως υποκλέπτονται και αφαιμάζονται 15 δις από το ΦΠΑ. Γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλία με τη δικαιοσύνη; Περίπου ένα εκατομμύριο αναπτυξιακές υποθέσεις εκκρεμούν για πάνω από δέκα χρόνια στα δικαστήρια.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βάλει κόκκινες διαχωριστικές γραμμές από τη δεξιά και να συγκρουστεί. Και αν η δεξιά δεν συμφωνεί για τη σύγκρουση με όλους αυτούς που υπέκλεψαν, υπονόμευσαν τον πλούτο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν οι πολλοί και αδύναμοι χίλιες φορές τότε λέω, ναι, χίλιες φορές να πέσει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές. Την καραμέλα περί εθνικής πορείας γιατί δεν την αναλογίζονταν ο κ. Σαμαράς και το 2012 και να γίνονταν εκλογές μετά την ολοκλήρωση της τετραετίας; Αν η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν βάλει διαχωριστικές γραμμές εμείς θα συγκρουστούμε και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τη διαφοροποιημένη μας άποψη καθώς δεν μπορεί ένα κόμμα που επί σειρά ετών υπηρέτησε τον ελληνικό λαό να συμπαρατάσσεται και να συμπορεύεται με τη δεξιά.
- Θα τα βρουν τα κόμματα στο θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ή θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές;
Δεν μπορώ να μπω ούτε στη λογική ούτε και στην ψυχή των βουλευτών και να μάθω τι θα ψηφίσουν. Δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό. Αν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή αν δεν βρεθούν 180 βουλευτές να ψηφίσουν το πρόσωπο που θα επιλεγεί, θα οδηγηθούμε σε εκλογές άμεσα δηλαδή πολύ σύντομα.
- Μπορεί να γίνουν εκλογές πριν από το Φεβρουάριο;
Βεβαίως. Το θέμα θα κριθεί από την επιμήκυνση του χρέους, τη μείωση των επιτοκίων, από την απόφαση των ευρωπαίων εταίρων για πιθανή επιβολή νέων μέτρων και από την πιθανή αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα εφαρμοσθούν νέα μέτρα.
Στην πραγματικότητα όμως, εφαρμόζονται πιο εξοντωτικά, πιο φορομπηχτικά μέτρα κυρίως για τους ανθρώπους που υπήρξαν τα μόνιμα θύματα –υποζύγια της κρίσης.
- Συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρξει;
Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για προοδευτικές συνεργασίες.
Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν αποποιήθηκε προοδευτικές και δημοκρατικές συνεργασίες. Αυτό ήταν πάντα στον πυρήνα της πολιτικής του διαχρονικά.
Θεωρώ πως αν οι επόμενες εκλογές αναδείξουν ένα μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων για να κυβερνηθεί η χώρα, καθώς αυτοδυναμία δεν θα υπάρξει, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να μην μετέχει.
- Έχει κλείσει, πιστεύετε, το κεφάλαιο των αυτοδύναμων κυβερνήσεων;
Το θέμα των αυτοδύναμων κυβερνήσεων έχει κλείσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν η πλειοψηφία του λαού δώσει το μήνυμα πως ο τόπος αυτός θα πρέπει να κυβερνηθεί προοδευτικά, το ΠΑΣΟΚ πρέπει μετέχει. Έτσι θα ανακτήσει τον κυρίαρχο κοινωνικό και ηγεμονικό του ρόλο σε σχέση με τους ανθρώπους οι οποίοι δεν το ψήφισαν, έφυγαν μεν, αλλά άφησαν σε αυτό την ψυχή τους. Πρέπει να ανοίξει το κόμμα συγκρούσεις που μπορεί να είναι ασυνήθιστες για την περίοδο που διανύουμε αλλά θα είναι ουσιαστικές ρεαλιστικές και θα δημιουργήσουν την πεποίθηση στους ανθρώπους που δοκιμάστηκαν ότι θα υπάρξει μια νέα δικαιοσύνη μια νέα ελπίδα για μια πραγματική αξιοπρεπή ζωή .
- Ποιο είναι το μήνυμά σας στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μένουν και υπομένουν και προς εκείνους που έφυγαν;
Θέλω να καλέσω όλους όσους μένουν στο χώρο να χαράξουμε ένα κοινό μέτωπο διαφοροποίησης από τη δεξιά και να εξαναγκάσουμε την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να αλλάξει πολιτική και να δώσει ένα διαφορετικό περιεχόμενο στην προσπάθεια που κάνει η χώρα και οι άνθρωποι. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αποδέχεται αποφάσεις και πολιτικές οι οποίες ζημιώνουν τα πλατιά λαϊκά στρώματα και μετά να έρχεται και να προτείνει διορθώσεις τις οποίες «βαπτίζει» κοινωνική πολιτική.
Η κοινωνική πολιτική είναι η αφετηριακή αντίδραση και άμυνα απέναντι σε φαινόμενα ή πολιτικές που δημιουργούν νέες δοκιμασίες στους ανθρώπους, αλλά και σε θετικές πρωτοβουλίες υπέρ αυτών που εθίγησαν περισσότερο αποδεικνύοντας τι σημαίνει ένα προοδευτικό κόμμα να υπάρχει πολιτική βούληση σε περίοδο κρίσης.
Το σύνολο των δυνάμεων που παραμένουν πρέπει να στρατευθούν σε αγώνα με στόχο την αλλαγή πολιτικής που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να υπάρξει νέος πλούτος σε αυτό τον τόπο.
Με τον τρόπο αυτό θα υπηρετήσουμε τους ανθρώπους που διαχρονικά, ιστορικά και κοινωνικά, μας στήριξαν.
Σε αυτούς που έφυγαν λέω να ταυτιστούν σε αυτή την προσπάθεια που θα κάνουν οι υγιείς δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ . Μέσα από αυτό ελπίζω να τους εκφράσουμε ώστε μαζί με την ψυχή τους που είναι ακόμη εδώ να επιστρέψει και η ψήφος τους.
Αυτό χρειάζεται αλλαγή πολιτικής και συγκρούσεις που να αιτιολογούν την πορεία τη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ και την προσφορά του στους ανθρώπους που το στήριξαν.
- Αν η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ επιμένει να οδεύει στον ίδιο κατηφορικό δρόμο σημαίνει πως θα πρέπει να αλλάξει;
Εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις για να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα εντός των ορίων του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να αναγκαστεί η σημερινή ηγεσία καθ οιονδήποτε τρόπο να αλλάξει πορεία. Αν δεν μπορεί να αλλάξει πορεία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή της.