Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Όταν ο Κλίντον νίκησε (ακόμη και) τον Κένεντι

Bill-Clinton-JFK

Twitter@EmOikonomidis
Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει γράψει τη δική της Ιστορία, καθώς μέσω αυτής το… παιδί από το Άρκανσα έφερε στο υποσυνείδητο της αμερικανικής κοινωνίας τη φυσική συνέχεια που χρειαζόταν, για να κερδίσει το 1992 τον Λευκό Οίκο.
Ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος γίνεται σήμερα 68 ετών, χαιρετάει στα εφηβικά χρόνια του τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, τον ηγέτη που οι Αμερικανοί έμαθαν να λατρεύουν. Ποιός θα μπορούσε να το περιμένει, ότι 14 χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, έχοντας ολοκληρώσει δυο θητείες… βουτηγμένες στα σκάνδαλα, όλες οι δημοσκοπήσεις θα έδειχναν ότι οι Αμερικανοί λατρεύουν τον Μπιλ Κλίντον περισσότερο και από εκείνον τον “Τζακ” Κένεντι.
Ο άλλοτε Κυβερνήτης του Άρκανσα, με την πολύ χαρακτηριστική… επαρχιακή προφορά, εξελίχτηκε στον σημαντικότερο ρήτορα της εποχής μας, εκείνον στον οποίο προσπάθησε να μοιάσει και ο Μπαράκ Ομπάμα. Προϊόντος του χρόνου μάλιστα, κατάφερε να πείσει… την Ιστορία, ότι εκείνος ήταν “the real thing”, και όχι ένα απλό κατασκεύασμα της συζύγου του, άλλοτε Πρώτης Κυρίας και μετέπεια Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Τις προεδρικές εκλογές του 1992, ο Μπιλ Κλίντον τις κέρδισε λόγω της οικονομίας, γι’ αυτό και πολλοί προσπάθησαν να αντιγράψουν στα χρόνια που ακολούθησαν την ιστορική ρήση που από το επιτελείο του αποδίδεται στον ίδιο: “Είναι η οικονομία, ανόητοι”, είχε πει, εξηγώντας το πραγματικό διακύβευμα σύμφωνα με το οποίο θα αποφάσιζε η αμερικανική κοινωνία μπροστά στις κάλπες.
Στην πραγματικότητα, ο Μπιλ Κλίντον κατάφερε να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 1992 και του 1996, να κερδίσει… τον Κένεντι, να περάσει στην Ιστορία ως ο δημοφιλέστερος Πρόεδρος που είχαν ποτέ οι ΗΠΑ, και πολλοί, ακόμη και Ρεπουμπλικανοί πολιτικοί, να προσπαθούν να τον μιμηθούν στα χρόνια που ακολούθησαν, για τον εξαιρετικά απλό λόγο ότι υπήρξε εκείνος που κατάλαβε και… κατέλαβε, τον μεσαίο χώρο.
Κατανοώντας τη Θεωρία της Τριγωνοποίησης και… ξαναδιαβάζοντας την εξίσου ιστορική αλήθεια περί της “σιωπηλής πλειοψηφίας” της κοινωνίας, την οποία χαρτογράφησε ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο Μπιλ Κλίντον έγινε ο αυθεντικότερος εκφραστής της στρατηγικής του μεσαίου χώρου.
Που του χάρισε… αβλαβή οκταετή θητεία, ακόμη και στη σκιά σκανδάλων, και στη συνέχεια έγινε υπόδειγμα πολιτικού αυτοπροσδιορισμού ακόμη και για τους πολιτικούς αντιπάλους του στις ΗΠΑ, ενώ στην Ευρώπη συνδέθηκε με πολιτικές ηγεμονίες.
Τον μεσαίο χώρο που είχε κατανοήσει πρώτος ο… σωστός Κένεντι, Ρόμπερτ Κένεντι, και κατάφερε να εικονοποιήσει πολιτικά μέσω του αδελφού του.
Τόσο πίσω μας πηγαίνει η Ιστορία, για να καταλάβουμε. Ή μάλλον… μήπως καταλάβουμε.

υστερογραφα