Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Η Δαμανάκη παραμένει Επίτροπος ως… το μικρότερο κακό;

Maria-Damanaki
Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών… χορεύουν. Και ένα διπλό ρεπορτάζ των σημερινών “Νέων”, δια χειρός του Γιώργου Παπαχρήστου αλλά και της Βούλας Κεχαγιά, έρχεται να επιβεβαιώσει την αίσθηση ότι ενδεχομένως η Ελλάδα να μην αλλάξει Επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σύμφωνα λοιπόν με το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος “δείχνουν” στην κατεύθυνση της παραμονής της Μαρίας Δαμανάκη στις Βρυξέλλες, ως λύση ενός εξαιρετικά σύνθετου, γόρδιου δεσμού, στον οποίο πρωταγωνιστεί το ηχηρό αποτύπωμα της Ντόρας Μπακογιάννη.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώτη γυναίκα Δήμαρχος Αθηναίων, δεν έκρυψε ποτέ το ενδιαφέρον της να μετακινηθεί στις Βρυξέλλες, εστιάζοντας μάλιστα τη στρατηγική στόχευσή της στο να διαδεχτεί τη βαρόνη Κάθριν Άστον ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Ακόμη και ο ίδιος ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άλλωστε, φαίνεται να τάσσεται υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία έχει σημαντικό πολιτικό παρελθόν, είναι γυναίκα, και προέρχεται από χώρα του ταλαιπωρημένου λόγω της λιτότητας Νότου. Οι συμβολισμοί περισσεύουν, δηλαδή.
Όπως ωστόσο σημειώνουν τα “Νέα”, και ειδικότερα ο Γιώργος Παπαχρήστος, φαίνεται ότι από την Αθήνα προκρίνεται η παραμονή της Μαρίας Δαμανάκη στις Βρυξέλλες, περίπου ως το… μικρότερο κακό. Υπό την έννοια ότι μια μετακίνηση της Ντόρας Μπακογιάννη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα συνιστούσε σημαντική πολιτική ενδυνάμωση της επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Η συνέχεια προβλέπεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Όπως και ο απόηχος της τελικής επιλογής.

ysterografa.gr