Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η Google παρουσίασε το Cardboard, και η εικονική πραγματικότητα έγινε… mainstream

Η Google παρουσίασε το Cardboard, και η εικονική πραγματικότητα έγινε… mainstream

Μία από τις πολλές ανακοινώσεις του χθεσινού I/O συνεδρίου της Google ήταν μια ενδιαφέρουσα πρακτική συσκευή χαμηλού κόστους με την οποία μπορείτε σχεδόν ανέξοδα να βιώσετε την… εικονική πραγματικότητα (VR).
Μπορεί το Facebook να ξόδεψε 2 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της εταιρείας Oculus VR, που κατασκευάζει το γνωστό VR headset με την ονομασία RiFT, αλλά η Google αρκείται σε ένα κομμάτι χαρτόνι και μια Android συσκευή. Η σύγκριση είναι λίγο αυστηρή, μιας και η Oculus κάνει πολλά περισσότερα με τη δική της συσκευή, αλλά και με το Android Cardboard, η εμπειρία, όσο αφορά στην εικονική πραγματικότητα μπορεί να είναι απλού επιπέδου, αλλά παραμένει εξαιρετική.
Στο site του Cardboard, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες στο πως να συναρμολογήσετε το προϊόν, η Google αναφέρει πως ο στόχος του εγχειρήματος Cardboard είναι να βιώσει ο οποιοσδήποτε την εικονική πραγματικότητα με απλό, αστείο και φθηνό τρόπο.
Όλα όσα χρειάζονται για τη κατασκευή του Android Cardboard, εκτός από ένα κινητό με Android, είναι ένα κομμάτι χαρτόνι, μαγνήτες, φακοί και ένα λαστιχάκι (όσοι δεν μπορούν να βρουν τα υλικά, μπορούν να προμηθευτούν ένα unofficial έτοιμο kit πρός $19.95). Μπορεί να μοιάζει σαν πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά η εταιρεία φαίνεται πως είναι αρκετά σοβαρή με το θέμα.
gallery_286955_1163_166987 Η Google κυκλοφόρησε μάλιστα το VR Toolkit, ώστε οι προγραμματιστές να αναπτύξουν εφαρμογές και υπηρεσίες ή για να βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες ώστε να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του Cardboard.
Μπορεί η Oculus να βρίσκεται στην άλλη άκρη της…. κλίμακας, έχοντας κατασκευάσει ένα πολύ εξελιγμένο προϊόν, εντούτοις ελάχιστοι είναι αυτοί που το έχουν στη κατοχή τους -δεν έχει διατεθεί στο κοινό προς πώληση. Η Google από ότι φαίνεται προσπαθεί να προσεγγίσει το θέμα διαφορετικά, και αν το… πείραμα πετύχει, ενδεχομένως να δούμε και νέο, ικανότερο hardware. Είναι αρκετά νωρίς, και έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε για την ανταπόκριση των χρηστών στο Google Cardboard αλλά η ύπαρξή του και μόνο θα δώσει ώθηση στην εικονική πραγματικότητα. Αν το RiFT εξελιχθεί όπως επιθυμεί το Facebook, τότε η Google όπως είπαμε δε θα παραμείνει στο Cardboard.
gallery_286955_1163_37861 
techit.gr