Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Η απίστευτη συνωμοσία για να μείνει εκτός Μουντιάλ η Βραζιλία

Η απίστευτη συνωμοσία για να μείνει εκτός Μουντιάλ η Βραζιλία
Ένα σκάνδαλο που λίγοι γνωρίζουν. Μια συνωμοσία για να μείνει η Βραζιλία έξω από το Μουντιάλ του 1990. Όλα όσα έγιναν στο Μαρακανά στις 3 Σεπτεμβρίου του 1989 στο "τελικό" προκριματικό με τη Χιλή.
Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κι έρχεται ξανά στην επιφάνεια με αφορμή την... επιστροφή της Χιλής στον τόπο του εγκλήματος, το στάδιο Μαρακανά.
Ο τότε τερματοφύλακας της Χιλής, Ρομπέρτο Ρόχας, είχε κρύψει στα γάντια του ένα ξυράφι και με αυτό χαρακώθηκε για να ενοχοποιήσει τη Βραζιλία και να αποκλειστεί από το Μουντιάλ της Ιταλίας...
3 Σεπτεμβρίου 1989, Μαρακανά, Ρίο ντε Τζανέιρο. Βραζιλία και Χιλή αναμετρώνται για το ένα από τα δυο εισιτήρια που θα τις έστελνε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Ιταλία. Η σελεσάο θέλει δυο αποτελέσματα (ισοπαλία, νίκη), η Χιλή όμως είναι με την πλάτη στον τοίχο και θέλει μόνο νίκη.

141.000 κόσμος στο Μαρακανά και η ατμόσφαιρα είναι εκρηκτική. Το παιχνίδι ξεκινάει και η Βραζιλία του Καρέκα, του Ντούνγκα και του Μπεμπέτο (παιδαρέλια οι δυο τελευταίοι) προηγείται στο 49’ με γκολ του πρώτου.
Το παιχνίδι έχει φτάσει στο 70’ και οι φιλοξενούμενοι δεν δείχνουν ικανοί να γυρίσουν το παιχνίδι. Και τότε, ο χρόνος «πάγωσε».

Στη μεγάλη περιοχή του Ρομπέρτο Ρόχας πέφτει μια φωτοβολίδα και ο Χιλιανός τερματοφύλακας πέφτει στο έδαφος κρατώντας το κεφάλι του. Οι συμπαίκτες του τρέχουν κι αρχίζουν να φωνάζουν στο ιατρικό επιτελείο να μπει στο γήπεδο. Ο Ρόχας είναι αιμόφυρτος και η γενική αίσθηση είναι πως χτυπήθηκε στο μάτι από τη φωτοβολίδα.
Δείτε video από τον αγώνα


Οι παίκτες της Χιλής πήραν στα χέρια τον συμπαίκτη τους, τον μετέφεραν έξω από το γήπεδο και αποχώρησαν από τον αγωνιστικό χώρο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη φωτοβολίδα που έπεσε στην περιοχή τους και το παιχνίδι διακόπτεται με υπαιτιότητα της Βραζιλίας. Αυτό σημαίνει, αντίο Μουντιάλ...
Το θέμα είναι πως τη στιγμή που έπεσε η φωτοβολίδα και χτύπησε τον Ρόχας δεν κατάφερε να καταγράψει κανένας από τους εκατοντάδες φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν στο γήπεδο. Εκτός από έναν.
Ο νυν ατζέντης και τότε φωτογράφος, Πάουλο Τεξέιρα ήταν εκείνος που... έλυσε το μυστήριο. «Καμία κάμερα δεν έπιασε τη στιγμή του τραυματισμού του Ρόχας», είπε στο CNN. «Εμείς οι φωτογράφοι είδαμε τη φωτοβολίδα να πέφτει. Έκπληκτος είδα τον Ρόχας να πέφτει κάτω και να αιμορραγεί από το μάτι ενώ η φωτοβολίδα προσγειώθηκε ένα μέτρο μακριά του», πρόσθεσε.

Δίπλα του όμως, ο Ρικάρντο Αλφιέρι, επίσης φωτογράφος και φίλος του, είχε καταφέρει να τραβήξει την κρίσιμη στιγμή. Το πρόβλημα ήταν πως ο Αλφιέρι δούλευε για ένα γιαπωνέζικο περιοδικό και έπρεπε να στείλει τα φιλμ στο Τόκιο για επεξεργασία. Ο Τεξέιρα του το... απαγόρευσε. «Τα φιλμ δεν φεύγουν από τη Βραζιλία» του είπε.



Όπως κι έγινε. Και άρχισε ένας αγώνας δρόμου για να εμφανιστούν τα φιλμ που είχε αποτυπώσει την αλήθεια. Ο πρόεδρος της βραζιλιάνικης ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Ρικάρντο Τεξέιρα «πέταξε» στη Γενεύη για να δείξει τα στοιχεία στη FIFA.

Η Βραζιλία κέρδισε το παιχνίδι στα χαρτιά με 2-0 και πήρε την πρόκριση στο Μουντιάλ του 1990, ενώ η Χιλή αποκλείστηκε και από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις ΗΠΑ (το οποίο κέρδισε η Βραζιλία χάρη στο... χαμένο πέναλτι του Ρομπέρτο Μπάτζιο).

Ο Ρόχας, που έπαιζε στη βραζιλιάνικη Σάο Πάολο και παραδέχτηκε πως είχε κρύψει ένα ξυραφάκι στα γάντια του για να αυτοτραυματιστεί αν το ματς δεν πήγαινε όπως ήθελε η Χιλή, τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό όπως επίσης ο προπονητής της Χιλής και ο γιατρός της ομάδας.
Η ποινή του Ρόχας ήρθη το 2001 μετά από αίτημά του.

newsit.gr