Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

Εκλογές το φθινόπωρο, λοιπόν;

kalpes-proores-ekloges
Twitter@EmOikonomidis
Με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης να έχει ήδη δώσει τη σκυτάλη του πολιτικού ενδιαφέροντος στα πρώτα βήματα των νέων υπουργών και συνολικά του καινούριου κυβερνητικού σχήματος στην καθημερινότητα μιας Ελλάδας που επιδιώκει να αφήσει πίσω της τη βαθιά, σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση των τελευταίων ετών, το επόμενο “μεγάλο ερώτημα” αφορά στο κατά πόσο πίσω από τις συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές του Αντώνη Σαμαρά μπορεί κανείς να διαβάσει την πρόθεση του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ή να… προλάβει την αναγκαστική προσφυγή σε αυτές.
Το πρώτο σκέλος της υπόθεσης δεν μοιάζει να ισχύει. Ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί πρόωρες εκλογές, καθώς γνωρίζει ότι μάλλον θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς αχρείαστους και περιττούς, στη δεδομένη συγκυρία για τη χώρα, τη στιγμή δηλαδή που η Ελλάδα συλλέγει και πάλι θετικά πρωτοσέλιδα στον διεθνή Τύπο, για πρώτη φορά μετά το 2010 και την αυτοκαταστροφική επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου να σπαταλήσει το ιστορικό βάρος του επωνύμου του, με την υπογραφή κάτω από το Μνημόνιο εθνικής μελαγχολίας και μιζέριας.
Ο Πρωθυπουργός είναι πρωτίστως πραγματιστής. Θέλει να ολοκληρώσει τον κύκλο που ξεκίνησε με πρωταγωνιστή τον ίδιο μετά τις εκλογές της μεγάλης αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος, το διάστημα Μαϊου-Ιουνίου του 2012, γνωρίζοντας ότι στον επίλογο αυτής της διαδρομής, θα πιστωθεί την επιστροφή της μέσης ελληνικής οικογένειας στον αστερισμό της ελπίδας και της προσδοκίας για το μέλλον.
Απ’ την άλλη, ο ίδιος πραγματισμός “δείχνει” στην κατεύθυνση της μεγάλης πιθανότητας διεξαγωγής πρόωρων εκλογών του φθινόπωρο, ενδεχομένως μετά την οριστικοποίηση τηγς διευθέτησης του θέματος του ελληνικού χρέους. Κάπου εκεί, Σεπτέμβριο με Οκτώβριο. Λόγω και της σύνθετης διαδικασίας επιδίωξης διαμόρφωσης προεδρικής πλειοψηφίας, ώστε να αποφευχθεί η πρόωρη διάλυση της Βουλής, λόγω της αδυναμίας εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με το σχήμα μάχης που επέλεξε λοιπόν, ο Αντώνης Σαμαράς θέλει να είναι έτοιμος δια παν ενδεχόμενο. Φροντίζει και προσέχει… για να έχει. Με δεδομένο πάντοτε ότι ο ίδιος διατηρεί εφεδρείες εμπιστοσύνης στην κοινωνία, πολύ πιο ανθεκτικές και ευρύτερες από την κυβέρνηση και το κόμμα.

ysterografa.gr