Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ο Απολογισμός του εργου του Προέδρου της τοπικής Κοινότητας Δερβενίου , Υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Ευρωστίνης Χαρίλαου Β. Λαζανά


ΝΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ
Αγαπητοί συνδημότες, έχοντας θητεύσει ως πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δερβενίου από το 2011 έως σήμερα με τον συνδυασμό του Κ. Σκούρα και κατεβαίνοντας στον εκλογικό αγώνα για τις δημοτικές εκλογές της 18-5-2014 θα ήθελα να συστηθώ σε όσους δεν με γνωρίζουν ιδιαίτερα από την Δημοτική Ενότητα Ξυλοκάστρου.
Παράλληλα θα αναφερθώ σε όσα κατά την γνώμη μου ‘σοβαρά έργα’ συνέβαλα ώστε να υλοποιηθούν αλλά και για όσα ακόμα εκκρεμούν ενώ έχουν δρομολογηθεί:

1) Στις 8-1-2011 μόλις ανέλαβε η Νέα Δημοτική και Κοινοτική Αρχή, τα air-conditions (κλιματιστικά) του Παιδικού Σταθμού που στεγάζεται στο παλιό σχολείο της Πεταλούς δεν λειτουργούσαν. Επειδή είχε λήξει η εγγύηση, κόστιζε 6,000 ευρώ η αντικατάσταση πράγμα αδύνατο από τον Δήμο. Με την παρέμβαση μου και για ειδικούς λόγους, επιδιορθώθηκαν από τον Κ. Ιωάννη Χριστόπουλο χωρίς λεφτά και λειτούργησαν έως να λήξει το σχολικό έτος και εφόσον ανασυντάχθηκαν τα οικονομικά του νεοσύστατου δήμου έγινε η πλήρης αντικατάστασης τους.

2) Στις 10-4-20111 εκλάπησαν οι αναμεταδότες της τηλεόρασης από τον λόφον της Κούριας με συνέπεια να μην έχουμε εικόνα στους δέκτες μας (περιοχές :Δερβένι-Πεταλού-Μαύρα Λιθάρια). Ο Καλλικράτης δεν προέβλεπε κονδύλιο για αυτή την αντικατάσταση. Με προσωπική μου πρωτοβουλία έκανα έρανο, αλλά το ποσό που μαζεύτηκε ήταν μόνο 1,700 ευρώ. Με παρέμβαση μου στο ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ ,4,300 ευρώ συμπλήρωσαν το ποσό των 6,000 ευρώ και έτσι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα.

 3) Παρακαμπτήριος οδός: στις συμβατές υποχρεώσεις της έργα ΟΣΕ είναι και δημιουργία παρακαμπτήριου οδού από το καταργηθέν ‘πασάγιο’ της Αγίας Τριάδος έως την οικία ΜπαΪράμη στις ράγες της παλιάς σιδηροδρομικής. Ο λόγος πρώτα από όλα η εξυπηρέτηση των αναγκών της έργα ΟΣΕ σε περίπτωση βλάβης. Το 2004 έγινε συμφωνία που υπεγράφη από την τότε δημοτική αρχήν για παραχώρηση χρήσης εις τον δήμο μας της προαναφερθείσας παρακαμπτήριου οδού. Από τότε όμως έως και σήμερα δεν υλοποιήθηκε (8 μέτρα δρόμος, με 1,50 πεζοδρόμιο). Όταν το ανακάλυψα δραστηριοποιήθηκα για την υλοποίηση του σαν υποχρέωση της έργα ΟΣΕ στα παράπλευρα έργα. Όμως προέκυψε σοβαρό πρόβλημα με την περιβαλλοντική μελέτη. Τούτο ξεπεράσθηκε με την επίσκεψη στη Διοίκηση του ΟΣΕ κατόπιν αλλεπάλληλων ραντεβού που ορίζονται με την παρέμβαση Κορίνθιων βουλευτών. Τελικά ξεπεράσθηκαν όλα τα εμπόδια και είναι θέμα χρόνου η υλοποίηση της που θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό δίνοντας τη δυνατότητα εκτροπής της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων. Και πάλι το θέμα παρακολουθείται στενά.

 4) Μίνι παράκαμψη: με τις ενέργειες μου ( κατόπιν προσκλήσεως και επισκέψεως του Αναπληρωτή Υπουργού ΥΠΕΚΑ κ.Ταγαρά) , προτίθεται η Γαία ΟΣΕ να ενοικιάσει (με 1 ευρώ το τ.μ το χρόνο, δηλαδή μηδαμινό ενοικιοστάσιο) 400 τ.μ εις το δήμο για παρκινγκ. Δηλαδή συνέχισης της φαρδιάς οδού Ρώμου –Φυλήρα προς Δυσμάς ώστε να δημιουργηθεί φαρδύς δρόμος όπως στο σημείο που λειτουργεί η λαΪκή αγορά. Και αυτό το έργο παρακολουθείται στενά για την υλοποίηση του, δηλαδή δημιουργία τοιχίου στο σημείο του Σταθμού.
5) Έγινε χαλικόστρωσης σε όλον το σιδ.σταθμό και θα συμπληρωθεί στο σημείο του ‘κλειδιού’ ώστε να ολοκληρωθεί με δενδροφύτευση σε στυλ αλέας που θα γίνει σε αποστάσεις ικανές να παρκάρουν Ι.Χ. Επίσης θα διατίθεται και για χώρος ημερήσιων και βραδινών εκδηλώσεων. Σε αυτό υπήρξε και η αρωγή της Δημοτικής Αρχής.

6) Στα Μαύρα Λιθάρια χρόνιο αίτημα των κατοίκων ήταν η απομάκρυνση μπαζών πλησίον βίλας ‘πελαργός’ υλοποιήθηκε σταδιακά με την αρωγή του δήμου αλλά και με τη βοήθεια εθελοντών πευκοφυτεύτηκε ώστε να δημιουργηθεί μια αλέα νότια της ΠΕΟ και ένα αξιοπρεπέστατο παρκινγκ ώστε να εξυπηρετούνται οι διερχόμενοι λουόμενοι.

7) Εις τα ΚΕΠ φιλοξενείται και γραφείο ΚΕΦ (κέντρο εξυπηρέτησης φορολογουμένων) με ενέργειες των Κορίνθιων βουλευτών που τους απέδειξα ότι επιβάλλεται να υπάρχει ΚΕΦ στις πόλεις όπου προϋπήρχαν ΔΥΟ, έφερε το θετικό αποτέλεσμα.

8) Αγροτικό Ιατρείο. Το Δερβένι δεν έχει απλό αγροτικό ιατρείο, αλλά περιφερειακό Αγρ,ιατρείο. Όταν το ανακάλυψα ερεύνησα τις δυνατότητες του και αξίωσα να υπάρχουν 2 ιατροί μόνιμα όπως το δικαιούται. Αυτό έγινε και μένει μόνον ένας ιατρός όταν εφημερεύει ο άλλος στο κέντρο υγείας Ξυλοκάστρου και στο νοσοκομείο Κορίνθου. Αλλά και αυτό θα εξαλειφτεί με την εβδομαδιαία επίσκεψη γιατρών του ΙΚΑ (πρώην ΕΟΠΥΥ) πράγμα που αξίωσα και υλοποιήθηκε. Μόνο που μετά μετετράπη από ΕΟΠΥΥ σε ΠΕΔΥ και για λίγο καιρό μέχρι να κατασταλάξουν οι παρενέργειες που δημιουργήθηκαν θα λείψει ο ιατρός Κος Κοκιούπουλος Νίκος ο οποίος ευγενώς προσφέρθηκε για την εβδομαδιαία (κάθε Τρίτη) επίσκεψη στο Δερβένι.

9) Εις το κλειστό γυμναστήριο του Δερβενίου τα όργανα γυμναστικής (ποδήλατο –διάδρομος) είχαν φθαρεί ανεπανόρθωτα. Για το ποσό των 2,200 ευρώ που απαιτείτο για την αντκατασταση τους , δεν προβλέπεται ``κωδικός`` από το ΝΠΔΔ , όπου ανήκει το εν λόγω γυμναστήριο και έτσι είχαν αδρανοποιηθεί. Με παρέμβαση μου βρέθηκε χορηγός και αποκαταστάθηκαν τα εν λόγω μηχανήματα.

10) Τέλος όσον αφορά την καθαριότητα και την επιμέλεια του φωτισμού του Δερβενίου όλοι ομολογούν ότι υπερέβαλα εαυτόν. Εφόσον όλα αυτά και πολλά άλλα που δεν υπάρχει λόγος αναφοράς εκτιμηθούν από το εκλογικό σώμα και ψηφισθώ, θα μου δώσουν τη δύναμη να συνεχίσω ακάθεκτος !!!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ