Τρίτη 1 Απριλίου 2014

"Εκκρεμότητα" του Γιώργου η... ανατροπή Βενιζέλου

George-Papandreou-Greek-PM
Η πολιτική ρητορική της Κεντροαριστεράς που… αναστενάζει μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και Δημοκρατικής Αριστεράς, στριφογυρίζει από χθες γύρω από την έννοια της “εκκρεμότητας”. Ή μάλλον των “εκκρεμοτήτων”, καθώς έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ο Ευάγγελος Βενιζέλος χρησιμοποίησε πληθυντικό, αναφερόμενος σε όσα… χρωστούμενα από το παρελθόν έχει ο Γιώργος Παπανδρέου έναντι του ΠΑΣΟΚ.
Και όσοι… δεν αντιλαμβάνονται, κατάλαβαν φυσικά ότι ο αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μεγάλου Συνασπισμού ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, απείλησε ευθέως τον προκάτοχό του στην ηγεσία του Κινήματος που ίδρυσε ο πατέρας του τελευταίου. Με “σκελετούς από την ντουλάπα”, που είτε αφορούν μόνο τη διαχείριση των οικονομικών, είτε… και άλλα πεπραγμένα της θητείας του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, από τη στιγμή που το παρέλαβε τον Ιανουάριο του 2004 από τον Κώστα Σημίτη ως “θαμπό δαχτυλίδι”, μέχρι την παράδοσή του στον Ευάγγελο Βενιζέλο, την άνοιξη του 2012, και πάλι με τη διαδικασία της “απευθείας ανάθεσης” που είχε ακολουθηθεί και πριν από μια δεκαετία.
Η διαφοροποίηση του Γιώργου Παπανδρέου στο σκέλος “τράπεζες” του πολυνομοσχεδίου, εξόργισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Επειδή του προκαλεί βαθιά ανησυχία. Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να προκαλεί, αριθμητικά τουλάχιστον, κοινωνική “αποστροφή”, με ποσοστά αποδοχής πέριξ του 10%, παραμένει ωστόσο ένας από τους πλέον κατηρτισμένους Έλληνες πολιτικούς. Ακόμη και με τις… αυτοκαταστροφικές στιγμές του, όπως θα σημείωναν όσοι παρακολουθούν προσεκτικά τη διαδρομή του.
Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λοιπόν, έχασε την ψυχραιμία του επειδή κατάλαβε ότι ο προκάτοχός του έχει μια και μόνη “εκκρεμότητα”: Να τον ανατρέψει. Είτε ο ίδιος, είτε ενισχύοντας μια άλλη υποψηφιότητα, από τη νεώτερη γενιά των στελεχών του ΠΑΣΟΚ και ευρύτερα της Κεντροαριστεράς. Με χρονικό ορίζοντα την επομένη των διπλών εκλογών του Μαϊου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αν όχι… το ίδιο βράδυ, του δεύτερου γύρου.
Η ομάδα των “παπανδρεϊκών” άλλωστε θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό… ξεπληρώνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τη δική του εσωκομματική ομάδα για όσα έκαναν την περίοδο 2011-2012. Τότε που οι “παπανδρεϊκοί” θεωρούν ότι οι “βενιζελικοί” δρομολόγησαν την ανατροπή του Γιώργου Παπανδρέου, τόσο από την πρωθυπουργία, όσο και από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.
Η ρεβάνς λοιπόν πλησιάζει. Με τον τελευταίο των Παπανδρέου που έγινε πρωθυπουργός, να διεκδικεί το δικό του μερίδιο στη διαδικασία ανασύνθεσης του χώρου της Κεντροαριστεράς. Και φυσικά, όχι ως… συμπλήρωμα ή θεατής.

ysterografa.gr