Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Πρόταση "βόμβα" από Γερμανό Επίτροπο: Σύνταξη στα 70 για να μην στείλουμε λάθος μήνυμα στους Έλληνες

Πρόταση `βόμβα` από Γερμανό Επίτροπο: Σύνταξη στα 70 για να μην στείλουμε λάθος μήνυμα στους Έλληνες
 Σύνταξη ΜΟΛΙΣ στα 63; Είναι πολύ νωρίς, σύμφωνα με τον Επίτροπο Γκύντερ Έτινγκερ, ο οποίος επικρίνει αυτή τη θεσμοθέτηση στη Γερμανία και αντιπροτείνει την άνοδο των ορίων ηλικίας.

Σε συνέντευξή του, που θα δημοσιευθεί την Τρίτη στην εφημερίδα "Die Welt" του Βερολίνου και μεταδίδει η Deutsche Welle, ο Γερμανός Επίτροπος επικαλείται τις δημογραφικές εξελίξεις, αλλά και τις στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας.
"Έχουμε έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και γι αυτό, στα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να συζητήσουμε για τη σύνταξη στα 70. Πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να μετεκπαιδεύονται, ώστε να μπορούν να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παραθέτει μάλιστα ως επιχείρημα το παράδειγμα της Ελλάδας και συμπληρώνει ότι θα έστελνε "λάθος μήνυμα" η θεσμοθέτηση της σύνταξης στα 63.

"Ζητούμε από τους Έλληνες να εργάζονται περισσότερο και για λιγότερα χρήματα και τώρα (οι Έλληνες) εκπλήσσονται όταν βλέπουν τους Γερμανούς να κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση", τονίζει.

Ο "μεγάλος συνασπισμός" χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλδημοκρατών έχει ήδη συμφωνήσει στη "σύνταξη στα 63" για όσους έχουν συμπληρώσει 45 έτη εργασίας.

Εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά και μεμονωμένες φωνές στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα επικρίνουν τη σχετική απόφαση και προειδοποιούν για επικείμενο "κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων"» ή ακόμα και για "εικονικές απολύσεις" εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τα 61 τους χρόνια, με προοπτική οι ενδιαφερόμενοι να εισπράττουν επί δύο χρόνια επίδομα ανεργίας και να βγαίνουν αμέσως μετά στη σύνταξη.

Η υπουργός Εργασίας, Αντρέα Νάλες, έχει δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να αποφύγει αυτό το "παραθυράκι".

Τις απόψεις του Έτινγκερ επικροτεί ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών, Μαρσέλ Φράτσερ, ο οποίος δηλώνει στην εφημερίδα ότι "το αυξανόμενο προσδόκιμο ζωής και οι δημογραφικές αλλαγές καθιστούν αναπόφευκτη τη σύνταξη στα 70. Με δεδομένη τη γήρανση του πληθυσμού δεν υπάρχουν παρά τρεις εναλλακτικές λύσεις: είτε η νέα γενιά θα συνταξιοδοτείται μετά τα 67, είτε θα πληρώνει υψηλότερες εισφορές, είτε θα λαμβάνει μικρότερες συντάξεις".

Ο ειδικός σε εργασιακά θέματα Κλάους Τσίμερμαν δηλώνει από την πλευρά του ότι "μπορεί η σύνταξη στα 70 να μην υλοποιηθεί τώρα, αλλά σε μερικές δεκαετίες", αλλά σε κάθε περίπτωση "αποτελεί ένα σημαντικό ευρωπαϊκό στοίχημα, με το οποίο θα πρέπει να ασχοληθεί και το επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Μαίου.

Τα συνδικάτα εκφράζουν την αντίθεσή τους στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, καθώς, όπως επισημαίνουν, πολλοί εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να αποδώσουν τα αναμενόμενα σε τόσο προχωρημένη ηλικία.

Επιπλέον, τονίζουν, το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι απαραίτητο να εξοικονομήσει πρόσθετους πόρους από την άνοδο των ορίων συνταξιοδότησης, αλλά θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί εξίσου αποτελεσματικά και από την αύξηση της παραγωγικότητας.

Πηγή: Deutsche Welle