Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Συγνώμη» για το έγκλημα των ναζί στο χωριό Λιγκιάδες ζήτησε ο Γερμανός πρόεδρος

«Ζητώ από όλες τις οικογένειες των νεκρών ένα μεγάλο συγγνώμη για τα κτηνώδη εγκλήματα που έγιναν εδώ» ανέφερε ο Γερμανός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Σε τόπους σαν και αυτούς αισθάνομαι ντροπή, γιατί στη Γερμανία μεγάλωσαν δολοφόνοι».
Στο χωριό Λιγκιάδες της Ηπείρου, όπου οι ναζί εκτέλεσαν εν ψυχρώ 92 άτομα, κυρίως μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, βρέθηκε σήμερα ο Γερμανός πρόεδρος, Γιοαχίμ Γκάουκ, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη για το έγκλημα στο μαρτυρικό χωριό.
«Ζητώ από όλες τις οικογένειες των νεκρών ένα μεγάλο συγγνώμη για τα κτηνώδη εγκλήματα που έγιναν εδώ. Συγγνώμη εν ονόματι όσων διέπραξαν τα εγκλήματα και των πολιτικών που μέχρι σήμερα δεν τα αναγνώρισαν» ανέφερε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος και πρόσθεσε: «Σε τόπους σαν και αυτούς αισθάνομαι ντροπή, γιατί στη Γερμανία μεγάλωσαν δολοφόνοι». Συμπλήρωσε, πάντως, πως οι νεότερες γενιές των Γερμανών δεν φέρουν ευθύνη για όσα έκαναν οι ναζί.
Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, ο οποίος συνοδεύεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, συνεχίζεται στα Ιωάννινα, όπου είναι προγραμματισμένη επίσκεψή του την εβραϊκή συναγωγή.
Χθες, ο κ. Παπούλιας έθεσε ευθέως στο Γερμανό ομόλογό του θέμα γερμανικών αποζημιώσεων και κατοχικού δανείου. «Δεν παραιτηθήκαμε ποτέ από τις διεκδικήσεις και για τις αποζημιώσεις και για το κατοχικό δάνειο. Απαιτείται άμεση λύση του προβλήματος με ταχύτατη έναρξη των συνομιλιών» είπε ο Κάρολος Παπούλιας.
Ο Γερμανός πρόεδρος δήλωσε καταρχήν αναρμόδιος και πρόσθεσε: «Όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να πάρω θέση διαφορετική από αυτή που έχει η γερμανική κυβέρνηση και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βρω τα κατάλληλα λόγια, για να αναγνωρίσω την ευθύνη των γερμανικών κατοχικών στρατευμάτων έναντι της Ελλάδας».

eklogika.gr