Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Την άμεση ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορινθίας ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Κώστας Κόλλιας


Ομιλία στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Βουλευτής Κορινθίας κ. Κώστας Κόλλιας, σχετικά με την αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας και την ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης στην Κορινθία.
Στην ομιλία του ο κ. Κόλλιας μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα τελευταία χρόνια το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει γίνει πιο δύσκολο, πιο πολύπλοκο. Το οργανωμένο έγκλημα παίρνει όλο και περισσότερες και πιο επικίνδυνες μορφές, οι δράστες γίνονται όλο και πιο θρασείς. Η οικονομική δυσπραγία παράγει και αυτή έγκλημα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, λαθρομετανάστες επιχειρούν ή καταφέρνουν να εισέλθουν κατά κύματα στη χώρα.
Απέναντι σε όλες αυτές τις ανάγκες η Ελληνική Αστυνομία πασχίζει με αυτοθυσία να ανταποκριθεί, προσπαθώντας να εμπεδώσει στους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας. Σε αυτό το τιτάνιο έργο, η στήριξη της πολιτείας, τόσο σε πολιτικό και οργανωτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, πρέπει να είναι ισχυρή και αδιάλειπτη. Αυτό ακριβώς επιδιώκει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με ένα νομοσχέδιο που αποσκοπεί σε καλύτερη στόχευση του έργου της Αστυνομίας, μείωση των διοικητικών δομών και καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και των διαθέσιμων πόρων.
Στην Κορινθία μια χούφτα αστυνομικών καλούνται να αναμετρηθούν με το οργανωμένο έγκλημα, με σεσημασμένους, με μικροαπατεώνες, με Ρομά, με μετανάστες, αλλά και με το έγκλημα που μεταναστεύει από τη γειτονική Αθήνα. Τρέχουν να καλύψουν αποστάσεις εκατοντάδων χιλιομέτρων, να προστατεύσουν από τους τουρίστες στις παραλίες μέχρι και τους παππούδες και τις γιαγιάδες στα ορεινά χωριά, από τα φυτώρια μέχρι τους μετασχηματιστές στη ΔΕΗ. Και βεβαίως, αναλώνονται πολύτιμες δυνάμεις για τη φύλαξη του Κέντρου Μεταναστών, το οποίο, παρά τις συνεχείς αντιδράσεις κι την αγανάκτηση των συμπολιτών μου εξακολουθεί να φιλοξενείται στην πόλη της Κορίνθου.
Βεβαίως, πρόσφατα, τόσο με τη συνδρομή του Υπουργού, όσο και με την πρωτοβουλία του Αρχηγού της ΕΛΑΣ, η αστυνομική δύναμη της Κορινθίας ενισχύθηκε σημαντικά και σε προσωπικό και σε εξοπλισμό. Οφείλω ωστόσο να επαναλάβω ότι οι ανάγκες στο Νομό μας είναι πολλές και ιδιαίτερες κι η ενίσχυση της Αστυνομίας μας επιβάλλεται για λόγους ασφαλείας τόσο των συμπολιτών μου, όσο και των αστυνομικών που υπηρετούν στην Κορινθία.
Επίσης, είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι, έπειτα από τις εκκλήσεις των Βουλευτών, το Υπουργείο ξεκαθάρισε ότι οι Αστυνομικοί Διευθυντές σε επίπεδο Νομού παραμένουν. Επισημαίνω ωστόσο ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο συντονισμός της τοπικής Αστυνομίας, τόσο εσωτερικά όσο και με τις περιφερειακές διευθύνσεις. Επιπλέον, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μεταθέσεων, πλην όμως αυτό πρέπει να ισχύσει μακροπρόθεσμα, ώστε να μην μετατίθενται αστυνομικοί εκτός των ορίων του νομού όπου υπηρετούν.
Τέλος, θέλω να θέσω το ζήτημα των αμοιβών. Ο βασικός μισθός του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι ούτε 1700 ευρώ το μήνα, ποσό εξευτελιστικό, αλλά και αντιπροσωπευτικό για το τι συμβαίνει από εκεί και κάτω. Με δεδομένο το ότι οι γυναίκες και οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας θέτουν επί μονίμου βάσεως τη ζωή τους σε κίνδυνο για ψίχουλα, χρειάζεται μια μισθολογική αναθεώρηση ώστε, σε συνδυασμό με την οργανωτική αναδιάρθρωση, να μπορέσουμε να χτίσουμε μια ΕΛΑΣ πιο αποτελεσματική στο έργο της, πιο κοντά στην κοινωνία και πιο ασφαλή για τους ανθρώπους της.»