Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Παραιτείται την Παρασκευή ο Λέττα – Ραγδαίες εξελίξεις στην Ιταλία

letta1Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέττα ανακοίνωσε την παραίτησή του, αμέσως μετά την έγκριση από την ηγετική ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της πρότασης του γραμματέα του και δημάρχου της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης με τετραετή θητεία με 136 ψήφους υπέρ και 16 κατά.
«Θα υποβάλω αύριο την παραίτησή μου στον Πρόεδρο Ναπολιτάνο», τόνισε σε ανακοίνωσή του.

Νωρίτερα ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) Ματέο Ρέντσι ενώπιον της ηγετικής ομάδας του ζήτησε να συναφθεί «συμφωνία για μια νέα κυβέρνηση», με τετραετή θητεία.
Ο  Ενρίκο Λέττα επέλεξε να μην πάρει μέρος στη συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του PD.
«Προτιμώ να περιμένω στο γραφείο μου τις αποφάσεις που θα ληφθούν, ώστε όλοι. . . να μπορέσουν να κάνουν ελεύθερα τις εκτιμήσεις τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους όπως κρίνουν εκείνοι», ανέφερε ο Λέττα.
Ο Ρέντσι, μιλώντας στα ηγετικά στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος της ιταλικής κυβέρνησης συμμαχίας, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να σύρουμε σε μια δίκη την κυβέρνηση, αλλά πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».
Για τον γραμματέα του PD, «είναι αναγκαίο να γίνει μια νέα προσπάθεια για να ξεπερασθεί η οικονομική και κοινωνική κρίση».
Ο 40χρονος επικεφαλής του PD είπε ότι επιδιώκει «μια ριζική αλλαγή», διότι διαφορετικά «το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η φθορά των δημοκρατικών θεσμών και η περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης».
Ο Ρέντσι επέμεινε ότι «δεν υφίσταται προσωπική σύγκρουση με τον Λέττα, αλλά η Ιταλία βρίσκεται σε τέλμα και χρειάζεται άμεσα μια βαθύτατη αλλαγή».
«Με κατηγόρησαν, όπως και το κόμμα μας, ότι είμαι υπέρμετρα φιλόδοξος. Απαντώ ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε υπέρμετρα φιλόδοξοι», κατέληξε ο επικεφαλής του μεγαλύτερου ιταλικού κόμματος.
Πρόθυμος να στηρίξει την κυβέρνηση Ρέντσι ο Αλφάνο
Πρόθυμος να στηρίξει την μελλοντική κυβέρνηση του γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι εμφανίστηκε ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς, ο Αντζελίνο Αλφάνο.
«Ο Ρέντσι έθεσε έναν σαφή χρονικό ορίζοντα για την θητεία της κυβέρνησής του, μέχρι το 2018. Θεωρώ πως πρόκειται για κάτι το θετικό», τόνισε ο Αλφάνο, προσθέτοντας ότι «η πρόταση του Ρέντσι απευθύνεται στις δυνάμεις που στήριξαν την κυβέρνηση Λέτα και θα πρέπει να υιοθετήσει ως κύριες προτεραιότητες, την ανάκαμψη της οικονομίας και τις θεσμικές αλλαγές».
Ο γραμματέας της Νέας Κεντροδεξιάς και αντιπρόεδρος της υπό παραίτηση ιταλικής κυβέρνησης, παράλληλα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση Λέττα πέφτει αποκλειστικά και μόνο λόγω της εσωτερικής σύγκρουσης της κεντροαριστεράς».
Σε ότι αφορά το έργο του Λέττα, υπογράμμισε, τέλος, ότι «νιώθει την υποχρέωση να εκφρασθεί με θερμότερο τρόπο από εκείνον που επέλεξαν οι εκπρόσωπο των Δημοκρατικών στην σημερινή τους συνεδρίαση», πολύ περισσότερο διότι χάρασσε πορεία «πάντα εν μέσω τρικυμίας».