Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μήνυμα ΥΠΔΜ: Διαθεσιμότητα και απολύσεις τέλος το 2014

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός Εύη Χριστοφιλοπούλου διαμηνύουν πριν από τη συνάντηση με την Τρόικα ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση επέκτασης του προγράμματος απολύσεων και διαθεσιμότητας πέραν του 2014. Γνωρίζουν ότι τέτοιο αίτημα θα γίνει από την πλευρά των εκπροσώπων των πιστωτών και σπεύδουν να το απορρίψουν προκαταβολικά. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι στο εξής το πρόγραμμα κινητικότητας δεν θα συνεπάγεται απολύσεις αλλά θα αποτελεί μόνο διαδικασία εξορθολογισμού στη λειτουργία του Δημοσίου.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για μία επιλογή επικοινωνιακής τακτικής, να μεταδοθεί δηλαδή αισιοδοξία στους δημόσιου υπαλλήλους προκειμένου να περάσει η δύσκολη φάση του επόμενου διαστήματος όπου εκατοντάδες εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους. Η ηγεσία του ΥΠΔΜ προσπαθεί να πείσει ότι τα δύσκολα περνούν και μπροστά δεν υπάρχει άλλη δοκιμασία για τους απασχολούμενους στο Δημόσιο παρά μόνο η αναζήτηση του καλύτερου τρόπου λετουργίας της διοίκησης.
Κατά συγκλίνουσες εκτιμήσεις, η Τρόικα θα επαναφέρει το ίδιο αίτημα και μετά τις ευρωεκλογές και δεν πρόκειται να παραιτηθεί εύκολα από αυτή την αξίωση.