Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Η Ντόρα, η ψήφος των Αποδήμων και οι εκλογές

Dora-Bakoyannis
Η ψήφος των Αποδήμων ήταν ένα από τα πάγια αιτήματα της Ομογένειας, που δεν κατάφερε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Καραμανλή και ο τότε αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, την περίοδο διακυβέρνησης του τόπου από τη Νέα Δημοκρατία, από το 2004 μέχρι το 2009, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού να βρίσκεται “εκτός νυμφώνος”, και να μην έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές εξελίξεις, στηρίζοντας το μέλλον του τόπου.
Με το 2014 να έχει μόλις ξεκινήσει, και τις πολιτικές εξελίξεις να έχουν… υποψία ραγδαίου, με το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών εντός του έτους να είναι κάτι παραπάνω από ορατό, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να συναινέσει στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, το 2015, προλαμβάνει πρόσθετη αξία η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη για την παροχή του δικαιώματος ψήφου στους Απόδημους Έλληνες.
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας παραχώρησε συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος”, ζητώντας “να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους πολίτες της Ελλάδας, που ζουν εκτός των συνόρων της ελληνικής επικράτειας. Δικαίωμα ψήφου, στους Έλληνες της διασποράς που διατηρούν την ελληνική ιθαγένεια και μάλιστα δικαίωμα ψήφου να εκλέγουν αντιπροσώπους της στις εκλογικές περιφέρειες που ανήκουν”.
Η Ντόρα Μπακογιάννη άνοιξε ένα ακόμη πλαίσιο σημαντικών θεμάτων, όπως τη φορολογία και τα περιουσιακά στοιχεία των Αποδήμων, και ουσιαστικά έθεσε τις βάσεις για την επανέναρξη μιας συζήτησης που το ελληνικό κράτος… έχει ξεχάσει.