Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 67-59


Στα ντέρμπι είναι αλλιώς... (vds) Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε! Κόντρα στον μεγάλο του αντίπαλο, τον αήττητο μέχρι εκείνη τη στιγμή Ολυμπιακό, οι «πράσινοι» πήραν τη νίκη με 67-59 και παράλληλα έγιναν το μεγάλο φαβορί για την πρώτη κούπα της σεζόν, το Κύπελλο!

Σε ένα παιχνίδι που δεν διεκδικεί –και αυτό όπως και στο πρωτάθλημα- δάφνες ποιότητας οι παίκτες του Αργύρη Πεδουλάκη έδειξαν πως το ήθελαν περισσότερο, πάλεψαν πιο πολύ και τελικά έφυγαν δικαίως νικητές από το παρκέ του ΟΑΚΑ.
Με κορυφαίο τον Στεφάν Λάσμε και τους Παππά και Ματσιούλις να δείχνουν γιατί έλειπαν από τα προηγούμενα παιχνίδια, ο Παναθηναϊκός πήρε την πρόκριση για τον τελικό του Κυπέλλου όπου στις 9 Φλεβάρη θα αντιμετωπίσει τον Άρη στο Ηράκλειο.

Το παιχνίδι άρχισε με συνολική καθυστέρηση 20 λεπτών. Παρά τις συστάσεις που έγιναν πριν από την έναρξη του αγώνα για κροτίδες και φωτοβολίδες, δευτερόλεπτα πριν από την έναρξη του αγώνα, μία κροτίδα έπεσε μπροστά στον πάγκο του Ολυμπιακού με τους «ερυθρόλευκους» να παίρνουν αμέσως το δρόμο για τα αποδυτήρια.

Η αποστολή του Ολυμπιακού και οι διαιτητές βγήκαν εν τέλει ξανά στο γήπεδο, ένα τέταρτο μετά από το προκαθορισμένο τζάμπολ! Την ίδια στιγμή ενημέρωναν για τον κίνδυνο εκκένωσης του γηπέδου, ακόμα και από τη χρήση λέιζερ.
Οι γηπεδούχοι άρχισαν το παιχνίδι με προσανατολισμό να χτυπήσουν τον Ολυμπιακό κοντά στο καλάθι, αλλά και να εκμεταλλευτούν το παιχνίδι στο transition μετά από το ριμπάουντ. Και στους δύο τομείς τα πήγαν αρκετά καλά και σε συνδυασμό με την ενέργεια που έδωσε η είσοδος του Παππά, ο Παναθηναϊκός με +6 (17-11) μετά από το πρώτο οκτάλεπτο.
Στο ίδιο διάστημα ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να σπάσει την άμυνα του Παναθηναϊκού με μακρινά σουτ και παρότι αυτά του δόθηκαν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν άστοχοι, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να διατηρεί σταθερά βραχεία κεφαλή.

Η είσοδος του Λο στο δεύτερο δεκάλεπτο έδωσε περισσότερη κίνηση στον Ολυμπιακό, ενώ ο Πέτγουεϊ αποδείχθηκε πιο χρήσιμος από τον Λοτζέσκι. Ο Ολυμπιακός πάτησε το γκάζι και προηγήθηκε στο 15' με 27-24 καθώς οι παίκτες του Παναθηναϊκού έβρισκαν σκορ μόνο από τη γραμμή των βολών. Ένα ξέσπασμα όμως των γηπεδούχων χάρης την καλή τους άμυνα και το ριμπάουντ τους έδωσε προβάδισμα ακόμα και με +6 (35-29), αλλά Λο και Σπανούλης έφεραν τις δύο ομάδες σε απόσταση αναπνοής στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου.
Όπως και στο πρώτο μέρος, έτσι και στην τρίτη περίοδο η εικόνα της αναμέτρησης ήταν ίδια, ειδικά με τα διαδοχικά λάθη των δύο ομάδων. Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά ιδιαίτερα στην άμυνα, κράτησε πολύ ώρα τον Ολυμπιακό δίχως καλάθι αλλά μέσα σε λιγότερο από ένα αγωνιστικό λεπτό είδε το +6 (45-39) που είχε πάρει να εξανεμίζεται και τους «ερυθρόλευκους» να μειώνουν και πάλι στον πόντο στη λήξη της περιόδου.
Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να βρει σκορ από τα «τριάρια» του, Ματσιούλις και Μπράμος ωστόσο εκείνος που κράτησε «ζωντανό» τον Παναθηναϊκό και του έδωσε το δικαίωμα να έχει το πάνω χέρι ήταν ο Στεφάν Λάσμε! Ο Γκαμπονέζος ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στις δύο ρακέτες, πήρε πολλά ριμπάουντ και μάλιστα επιθετικά δίνοντας τη δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να έχει παραπάνω επιθέσεις.
Από την άλλη ο Ολυμπιακός εγκλωβίστηκε στην αντίπαλη άμυνα, δεν έβρισε τρόπο να περάσει τη μπάλα στους ψηλούς ενώ παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης ήταν μακριά από τον καλό τους εαυτό. Έτσι οι «πράσινοι» που βρήκαν τα μεγάλα σουτ ενώ ήταν εύστοχοι από τη γραμμή των βολών έφθασαν στη νίκη με 67-59!
Τα δεκάλεπτα: 20-16, 35-34, 45-44, 67-59
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 11, Μπράμος 12 (1τρ.), Κάρι 9 (1), Μπατίστ 5, Φώτσης 2, Αποστολίδης, Λάσμε 9, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 10 (2), Γκιστ 3, Παππάς 6.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 3 (1), Λο 5 (1), Ντάνστον 8, Σπανούλης 8 (1), Περπέρογλου 8 (2), Μάντζαρης 6 (2), Σλούκας 13 (3), Κατσίβελης, Σίμονς 3, Λοτζέσκι, Μπέγκιτς, Πρίντεζης 5.