Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Περί W-iFi


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2013
…k@i για να κλείσουμε το θέμα, στο δικό μας χρονολόγιο, με το ‘δωρεάν Wi-Fi Internet σ’ όλη την Ελλάδα’ που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, να δώσουμε μέσα από άλλο πρίσμα, συνοπτικά την εικόνα του τί είναι εφικτό και τί όχι. Ναι, είναι εφικτό να γίνει αυτό που υποσχέθηκε, αλλά ουσιαστικά δεν είναι! (εκτός συζήτησης και πιθανώς μη σχετικό με το ‘Αγροτικό ΊΝΤΕΡΝΕΤ’ που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, προϋπολογισμού 161 εκ. ευρώ, για πρόσβαση 5.500 οικισμών και 600.000 κατοίκων, σε νησιωτικές, αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Το πρόγραμμα ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί ενώ θα δοθεί σε τρείς (3) ξεχωριστές εργολαβίες, με χρονικό πλαίσιο ολοκλήρωσης, κατ’ ελάχιστο, τα δύο έτη, δηλαδή τέλη του 2016.
Λοιπόν, ας υποθέσουμε πως κάποιος νέος (και ηλικιακά) επιχειρηματίας, -σε αυτούς απευθύνθηκε- σκοπεύει ν’ ασχοληθεί με τον αγροτουρισμό, και επιθυμεί μεταξύ άλλων, ως βασικό εργαλείο του, να έχει τις υποσχόμενες δωρεάν ‘ευρυζωνικές’ υπηρεσίες του Ελληνικού κράτους στην ‘κάτω ρεματιά της άνω τραχανοπλαγιάς’ (υποθετικό όνομα, καθόλου ειρωνικό, απεικονίζει με γλαφυρό τρόπο το πόσο απομονωμένο μπορεί να είναι ένα μέρος, οικισμός κλπ., μια που εκεί βρίσκεις τους πιο ντόμπρους και μη πονηρεμένους ανθρώπους).
Το ανάγλυφο της Ελλάδας είναι τόσο ιδιαίτερο από σχεδιαστική άποψη ενός δικτύου που την προσπάθεια πανελλαδικής κάλυψης με Wi-Fi θα τη χαρακτήριζα εγχείρημα. Άγνωστο σε τι πλάνα βασισμένοι του έκαναν τις εισηγήσεις, μακάρι να διαψευσθούν όσοι έχουν (ή έχουμε) ενδοιασμούς…
Κατ’ αρχάς, δεν πρέπει για κανένα λόγο, να ακολουθηθεί η πεπατημένη: ξεκινά για παράδειγμα το δίκτυο στην Αθήνα, έπειτα Θεσ/νίκη, ακολουθούν τα μεγάλα αστικά κέντρα, και τελευταία και ‘καταϊδρωμένη’ η αγροτική-ημιαστική Ελλάδα. Θα πρέπει να ακολουθηθεί ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ, εφόσον έχει γίνει ιεράρχηση βάσει των πληθυσμιακών ομάδων ανά επιχειρηματική κατηγορία (ή κάτι τέτοιο, αυτό δύναται να το διασταυρώσουν με πολλούς τρόπους), βάσει γεωγραφικών προτεραιοτήτων (υπάρχουν ακόμη πολλές αγροτικές, παράκτιες και νησιωτικές περιοχές χωρίς ίχνος ‘ευρυζωνικών’ υπηρεσιών).
Θα πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία αυτό που συνέβη με το φιλόδοξο πρόγραμμα ‘Κοινωνία της πληροφορίας’, (2006 και μετά) κόστους 42 εκ. ευρώ με τη ασύρματη διασύνδεση (είναι το ίδιο με το Wi-Fi στα 2,4 GHz και διασύνδεση στις ζώνες 5,8 και 2,4GHz) των τοπικών ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων. Μιλάμε (πάντα τεχνικά) για εγκαταστάσεις εντελώς ‘στο πόδι’, απροστάτευτες, έρμαιο του οποιουδήποτε, με κακές ή λανθασμένες προδιαγραφές εγκατάστασης, ακατάλληλες για τα ψηλά σημεία, στα βουνά που τοποθετήθηκαν. Πολλές τέτοιες τηλεπικοινωνιακές εγκαταστάσεις έχουν ‘λεηλατηθεί’ ή είναι εγκαταλελειμμένες.
Επίσης ανάλογη περίπτωση, όργιο σπατάλης των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων, το (πάλι) φιλόδοξο πρόγραμμα καμερών διαχείρισης κυκλοφορίας στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, οι οποίες στήθηκαν μετά τα γεγονότα Τεμπών και Μαλιακού. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα εγκατάστασης και λειτουργίας, απλά το αναφέρουμε.
Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτό που υποσχέθηκε -βάσει σωστών προδιαγραφών- με ποιοτικό αποτέλεσμα, με απρόσκοπτη διάρκεια και αξιοπιστία για τους τελικούς χρήστες, χρειάζεται σοβαρός σχεδιασμός σε βάθος χρόνου, πάμπολλα τηλεπικοινωνιακά σημεία (όχι η γνωστή λύση ΜΟΝΟ σε κρατικά κτίρια που υπάρχουν μέσα σε αστικές περιοχές, γιατί κάτι τέτοιο δε συνάδει με επαγγελματική μελέτη δικτύου) τεχνική υποστήριξη, και βέβαια διασφάλιση των υποδομών και της λειτουργίας από δολιοφθορές και αντίξοες καιρικές συνθήκες κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Όλα τα παραπάνω, πρέπει να τα συνυπολογίσουν οι ιθύνοντες, αν θέλουν να φτιάξουν ‘κάτι που θα μείνει’ και θα είναι αναβαθμίσιμο και επαρκώς αξιοποιήσιμο στο μέλλον, έτσι ώστε εκεί να ‘πατήσουν’ νέες –ίσως και άγνωστες σήμερα- τεχνολογίες.
Ειδάλλως, η εξαγγελία θα καταλήξει να χαρακτηρίζεται ως ‘άλλη μια πομφόλυγα’.
twitter--> @kalousis