Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου


Με την κατάθεση στεφάνων στο ιστορικό κτήριο του Πολυτεχνείου συνεχίζονται οι τριήμερες εκδηλώσεις για την 40η επέτειο της 17ης Νοέμβρη, που θα κορυφωθούν αύριο Κυριακή με την πορεία που θα ξεκινήσει στις 15.00 από την πύλη του Πολυτεχνείου προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Οι πύλες του ιδρύματος είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι το βράδυ και την περιφρούρηση του κτιρίου έχουν αναλάβει φοιτητές και καθηγητές.


Στις 11 το πρωί αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο, ενώ από τις 12 το μεσημέρι και για 9 ώρες θα εκπέμψουν πρόγραμμα από το χώρο του Πολυτεχνείου πρώην εργαζόμενοι της ΕΡΤ.
Στο χώρο του Πολυτεχνείου πραγματοποιείται παράλληλα έκθεση ντοκουμέντων και αφίσας από το Νοέμβρη του 1973 αλλά και προβολή της ταινίας «Εδώ Πολυτεχνείο» στην αίθουσα «Γκίνη».
Τα αστυνομικά μέτρα ασφαλείας που έχουν δρομολογηθεί για το τριήμερο είναι δρακόντεια τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο κατά τη διάρκεια της πορείας της Κυριακής. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο οδικό δίκτυο, γύρω από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο έως την Πλατεία Κάνιγγος. Την Κυριακή 17/11 την ημέρα της πορείας, θα επεκταθούν σταδιακά στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Πατησίων, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, όπως και στις παράλληλες και καθέτους αυτών.
Σύμφωνα με Απόφαση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών, θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία - Τρόλεϊ).

Μηνύματα του πολιτικού κόσμου για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Τον ειρηνικό χαρακτήρα, χωρίς τη παραμικρή έκφραση βίας, των εξεγερμένων φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973, αναδεικνύει στο μήνυμά του για τα την επέτειο των σαράντα χρόνων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
Επίσης, ο κ. Παπούλιας επισημαίνει ότι επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πάντα μια ευκαιρία για συλλογική περίσκεψη και προσφέρεται για νέες αναγνώσεις μιας μεγάλης στιγμής της ελληνικής ιστορίας. «Είναι το γεγονός τόσο σημαντικό και τόσο πυκνό σε μηνύματα που μπορείς κάθε φορά να βλέπεις άλλες διαστάσεις και να ανακαλύπτεις το βάθος ενός έτσι κι αλλιώς συγκλονιστικού νοήματος».
«Φέτος, 40 χρόνια μετά την κορυφαία αντιδικτατορική εξέγερση, η μνήμη των δεινών που προκάλεσε η δικτατορία είναι πάντα ενεργή.  Η συσπείρωση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων κατά του νεοναζισμού, της βίας, της ξενοφοβίας και του ρατσισμού είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος να τιμηθεί η επέτειος» τονίζει στο μήνυμά του για την 40η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Διαχρονικό το μήνυμα του Πολυτεχνείου και επικαιροποιείται μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, αναφέρει μεταξύ άλλων στην ημερήσια διαταγή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Έχουμε χρέος να περιφρουρήσουμε μαζί με τη Νεολαία τον ουσιαστικό συμβολισμό του Πολυτεχνείου και να απομονώσουμε κάθε ακραία φωνή», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων,  Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για την 40η Επέτειο του Πολυτεχνείου.