Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Διαθεσιμότητα-απολύσεις: Νέο πάγο στα αιτήματα Μητσοτάκη βάζει η τρόικα

Χωρίς απάντηση επί των αιτημάτων του Κ. Μητσοτάκη αποχώρησαν και από τη σημερινή δεύτερη (δίωρη) συνάντηση οι εκπρόσωποι της Τρόικας, απογοητεύοντας τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ανέμενε μία κίνηση καλής θέλησης από τους δανειστές μας. Οι κύριοι Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς συζήτησαν μεν τα θέματα της (δίμηνης τρίμηνης) παράτασης αλλά και της αποδοχής να μετρήσουν στις απολύσεις οι συμβασιούχοι που παραμένουν στο Δημόσιο με προσωρινές διαταγές αλλά και όσοι αποχωρήσουν από τις αμυντικές βιομηχανίες,   με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου ωστόσο για μία ακόμη φορά έβαλαν «πάγο» στα αιτήματα του κ. Μητσοτάκη.
Πάντως, συνεργάτες του υπουργού με τους οποίους συνομίλησε η aftodioikisi.gr, υποστήριζαν ότι η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ προσπαθούσαν να μεταδώσουν κλίμα αισιοδοξίας λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Εμείς προχωράμε το σχεδιασμό μας με βάση το Δεκέμβριο. Όσο όμως μένει ανοιχτή η συζήτηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα πάρουμε παράταση».  Όσο για το θέμα των απολύσεων, τόνιζαν ότι «αυτό δεν αφορά μόνο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αλλά γενικότερα την κυβέρνηση».
Παιχνίδι τακτικής
Παράλληλα, οι ίδιοι κύκλοι απέδιδαν τη στάση της Τρόικας και ένα «παιχνίδι τακτικής», με την έννοια της πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση να προετοιμάσει τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις του Δεκεμβρίου το συντομότερο.
Η συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών αναμένεται να συνεχιστεί με την επιστροφή τους στην Αθήνα στις 16 Οκτωβρίου, για τη β” φάση της αξιολόγησης, οπότε και υποστίθεται ότι νθα απαντήσουν επί των αιτημάτων που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ανοιχτό παραμένει το μέτωπο και με τις αμυντικές βιομηχανίες, αφού οι χθεσινές μαραθώνιες επαφές της τρόικα με το οικονομικό επιτελείο απέβησαν άκαρπες. Το θέμα αυτό δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη συνάντηση που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με τους εκπροσώπους των δανειστών το πρωί του Σαββάτου.

aftodioikisi.gr