Σάββατο 17 Αυγούστου 2013

H “Bild” (σε ρόλο… Λαλιώτη) βάζει στοίχημα με τον Σόιμπλε για το νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους

Wolfgang-Schaeuble
Twitter @EmOikonomidis
Την εποχή της πολιτικής παντοδυναμίας του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και τότε που το Κίνημα το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου “ίδρωνε” για να εδραιώσει προεκλογικά την εικόνα του νικητή, και να κερδίζει έτσι το ψυχολογικό ρεύμα όσων αναποφάσιστων έφταναν στην κάλπη χωρίς ξεκάθαρη προτίμηση, αλλά και χωρίς να θέλουν να απομονωθούν στην πλευρά την ηττημένων, ο Κώστας Λαλιώτης συνήθιζε να προκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους του, για να βάλουν στοίχημα σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών.

ΠΑΣΟΚ σήμερα… σχεδόν δεν υπάρχει, πόσο μάλλον η πολιτική παντοδυναμία του, ενώ και ο Κώστας Λαλιώτης έχει αποσυρθεί στο παρασκήνιο, πάντα όμως με γραφείο στη Χαριλάου Τρικούπη. Τα στοιχήματα λοιπόν στην εποχή της κρίσης τα βάζουν οι γερμανικές εφημερίδες, αντίπαλός τους είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και διεκδικούμενο θέμα το αν θα υπάρξει νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, μετά τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου για τη Μπούντεσταγκ.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και η Άνγκελα Μέρκελ φυσικά, αρνούνται κατηγορηματικά, σε όλους τους τόνους, και με επιμονή, την προοπτική νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους, κατανοώντας ότι θα είναι δύσκολο να το παζαρέψουν προεκλογικά με τη γερμανική κοινωνία.
Τα γερμανικά ΜΜΕ από την πλευρά τους, όπως και οι οικονομολόγοι, θεωρούν αυτονόητη τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, για να καταστεί αυτό λειτουργικά βιώσιμο, και να μην κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή με “ατύχημα” η ευρωζώνη, την ώρα που η ανάπτυξη της κοινής οικονομίας της Ευρώπης είναι αναιμική.
Η “Bild” πήρε το θάρρος να κάνει το επόμενο βήμα. “Βάζουμε στοίχημα κ. Σόιμπλε ότι μετά τις εκλογές έρχεται το κούρεμα;”, αναρωτιέται η γερμανική εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο έχει ήδη ενημερώσει σχετικά την Αθήνα, ζητώντας “ηρεμία” μέχρι τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.
Η “Bild” μάλιστα συγκεκριμενοποιεί τις διευκολύνσεις που θα περιμένουν την Ελλάδα μετά τις γερμανικές εκλογές, μιλώντας για χαλάρωση στο κεφάλαιο “τόκοι”, καθώς και για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων.
Οι Γερμανοί θεωρούν αυτονόητο και δεδομένο το “κούρεμα”. Όταν λοιπόν η πολιτική ηγεσία του Βερολίνου το αρνείται, καταφεύγουν σε ειρωνικές αποστροφές. “Μήπως κρύβεται πίσω από την Ακρόπολη, γι’ αυτό δεν το βλέπουν;”, αναρωτιέται με νόημα η “Bild”.

ysterografa,gr